Skip to main content

Tepertőfesztivál volt Muzslyán

Tepertőfesztivál volt Muzslyán

Tepertőfesztivál volt Muzslyán

 Két tonna szalonnából sütöttek tepertőt tegnap a bánáti Muzslyán, ahol 12. alkalommal szervezték meg a Tepertőfesztivált. A tepertősütő versenyre harminc csapat érkezett Szabadkától Székelykevéig.

A vendégek pedig több mint száz standon válogathattak a disznóból készített finomságokból és a többi házi termékekből.

A tepertő ma drágább a húsnál. Kevés és drága a hízó, másrészt pedig azért, mert az utóbbi években a hizlalók arra törekedtek, hogy a disznón több hús és csak kevés zsiradék legyen. Ezért drága a szalonna.

Kószó Sándor, tag, RÉMUSZ Hagyományápoló Egyesület, Muzslya: „A lényeg az alapanyag - tehát a szép szalonna. Abból lehet szép töpörtőt is készíteni. Tehát amikor felrakjuk a szalonnát, az összedarabolt szalonnát, akkor előtte teszünk bele egy kis zsírt, ami megolvad. Abba beleöntjük, és erősebb lánggal indulunk. És már mikor szépen engedett zsírt, azaz levet vagy zsírt, akkor lassan csökkentjük a lángot, de sűrűn kell kavarni, ne égjen oda.”

A tavaszias időjárás hozzájárult ahhoz, hogy közel tízezren kilátogassanak a Tepertőfesztiválra. A muzslyaiak pedig újra jó házigazdának bizonyultak.

Palatinus Ervin, tanácselnök, Muzslya Helyi Közösség: „Ami nagyon fontos, és a legfontosabb célja ennek a rendezvénynek, hogy a muzslyai, a magyar nemzeti hagyományok megmaradjanak, fennmaradjanak. Ezt úgy gondolom, hogy el is értük és ez már olyan ütemben halad tovább, hogy ezt meg se lehet állítani.”

A nagy érdeklődés miatt az árusok egy része a Lehel Sportközpont bejárata előtt kapott helyet. A rendezvény immár túlnőtte a regionális határokat.

Simo Salapura, polgármester, Nagybecskerek: „Nagybecskerek, Muzslya és minden lokális közösség bemutatkozhat a saját termékeivel és hagyományaival szélesebb körben, a lokális kereteiken kívül is, azért, hogy bemutassuk azt, ami tartós érték, aminek mélyebb jelentősége van attól, mint ami itt látszódik. Azt, ami itt Nagybecskereken jelen van: több nemzetiség és a jó együttélés a magyar közösséggel.”

Egy ekkora rendezvényt csak minden muzslyai civil szervezet összefogásával lehetett megszervezni.

Kovács Elvira, alelnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Fontos, hogy egy ilyen, ekkorka helyi közösségben tíz éve él az a lehetőség, illetve az az összefogás, hogy a civilek, elsősorban a hagyományőrzők és a helyi közösség tanácsa szervezésében ennyien eljönnek erre a rendezvényre. Egyrészről elűzni a telet, ami az idén sikerült is. Ilyen 15 fok után. A másrészről viszont megkóstolni a hagyományainkhoz hűen készült töpörtyűt.”

Minden hagyományőrző rendezvény fontos, különösen a szórványban élő magyarság számára. Fontos, a hagyományok bemutatása, másrészt pedig, azok továbbadása a fiatal generációknak.

Molnár Viktor, igazgató, Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap: „Alig lehet mozdulni, sétálni a kiállítók között. Nagyon sok helyi termékes kiállító van jelen. Mindaz mellett, hogy lángost is lehet kapni, illetve magát a tepertőt, azt versenyszerűen sütik és majd bírálják. Én úgy gondolom, hogy ez, mindamellett, hogy összehozza az embereket, emlékeztet bennünket arra, hogy kik vagyunk és honnan jöttünk.”

Az idén a látogatók nagy száma ellenére, mindenkinek jutott friss tepertő. Viszont lángosért is sokan álltak sorba.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti