Skip to main content

Fejlesztések és szavazás

Fejlesztések és szavazás

Aktív évet tudhat maga mögött a gunarasi helyi közösség – Hamarosan a helyi járulék újbóli bevezetéséről szavaznak
Fejlesztések és szavazás

Számos kisebb-nagyobb beruházás, fejlesztés valósult meg az előző évben a gunarasi helyi közösség területén. Kovács Viktor, a helyi közösség tanácsadója arról számolt be lapunknak, hogy a tavalyi év legnagyobb projektuma az egészségház felújítása volt.
– Szükség mutatkozott a külső falak felújítására, mert a tető és a csatornarendszer az évek során részben tönkrement, emiatt a fal is megrongálódott több helyen. Így a külső vakolatot letúrtuk és a falakat felújítottuk, ahol szükséges volt. Ennek köszönhetően megfelelő külsőt kapott az egészségház, emellett kijavítottuk a tető problémás részeit, valamint felújítottuk a csatornát. Ezzel meggátoltuk, hogy rövid időn belül megismétlődjön az az állapot, ami a felújítás előtt volt. Emellett terveztük, hogy a gyógyszertár régi ablakait modern PVC-ablakokra cseréljük, de ez a beruházás csak az idén fog megvalósulni – számolt be a tanácsadó, majd azzal folytatta, hogy emellett a helyi közösség több kisebb projektumot is megvalósított.
– Felújítottuk a nyugdíjas-egyesület irodáját, ott is falmunkálatokat végeztünk, valamint bútorokat fogunk még beszerelni. Emellett felújításon esett át a tűzoltók irodája is, és az edzőterem belső részét is felújítottuk, valamint kisebb javításokat végeztünk a tetőn – fogalmazott Kovács, és hozzáfűzte, hogy tavaly a szokásos munkálatokat is elvégezték. Ilyen a zöld területek karbantartása, vagyis rendszeresen kaszálták a füvet, ahol erre szükség volt. Mivel nagyon esős év volt, ezért pluszkapacitásokat is igénybe kellett venni, hogy ne maradjanak le a munkával. A dűlőutakat a gazdakörrel közösen rendezték, amire a topolyai önkormányzat biztosított üzemanyagot. Brazíliában rendbe tették a központot, és a helyi közösség átvette a karbantartását. Számos rendezvény is volt Gunarason, amit a helyi közösség szervezett, vagy amit a civil szervezetek a helyi közösséggel közösen. A tanácsadó ezek közül kiemelte a majálist, a falunapot, a szántóversenyt és a karácsonyi vásárt.
A helyi közösségnek az idei évre is számos terve van, köztük néhány igazán komolynak mondható is – tudtuk meg Kovácstól.
– Az idén mindenképpen szeretnénk vásárolni egy új tűzoltó járművet. Az önkéntes tűzoltótestület jelenlegi járműve több mint 40 éves, és tavaly átesett egy nagy karbantartáson, de gondot jelent alkatrészt szerezni hozzá. Reményeink szerint májusra sikerül megvenni. Emellett a másik fő projektumunk a temető felújítása első fázisának befejezése és a második megkezdése. Részben megtörtént a járdák lebetonozása és a halottasház felújítása. Sajnos, a kivitelező hibát követett el, a járdák egy részénél nem megfelelő minőségű a beton. Most folynak az ellenőrzések, hogy mely részeket kell majd újracsinálnia. A második fázisban körbekerítjük a temetőt, és tervben van, hogy a temetéshez szükséges eszközöket is megvásároljuk, mert jelenleg egy temetkezési vállalkozóét használjuk – számolt be a tanácsadó, majd arról is szólt, hogy az idén útszakaszokat fognak feltölteni mart aszfalttal, mintegy 2,5 kilométer hosszúságban. Emellett út menti javításokat valósítanak meg és parkolót készítenek belőle az iskolánál. Tervben van a művelődési egyesület irodájának renoválása és folytatják a civil szervezetek támogatását.
Kovács végezetül arról is szólt, hogy az idei év egyik legjelentősebb történése a helyi járulék újbóli bevezetéséről szóló szavazás lesz.
– Március 3-án lesz a szavazás a helyi járulékról. Ez egy nagyon fontos dolog, mivel az elmúlt 10 évben nagyon sok projektumhoz hozzájárult a helyi járulék. Évente 3,5–4 millió dinárral tudtunk gazdálkodni, ami az összköltségvetés jelentős része. Ebből a pénzből gyorsan meg tudunk oldani problémákat, szervezeteket tudunk támogatni, mondhatni, ez mindenhez hozzájárult – fogalmazott a tanácsadó, majd hozzáfűzte, hogy az elkövetkező hetekben bemutatják az embereknek, hogy mi minden valósult meg a helyi járulékból, valamint mit terveznek belőle az elkövetkező 10 évben.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L.J.
Ostale vesti