Skip to main content

Új egészségházra várva

Új egészségházra várva

Egy új óvoda kiépítésén is dolgoznak Palicson
Új egészségházra várva

Mozgalmas évet zárt a palicsi helyi közösség, amelynek területén tavaly is több beruházás valósult meg. Többek között befejeződött az akvapark építése, megújult a tóparti sétány, ugyanakkor számos rendezvény igyekezett vonzóbbá tenni a települést a turisták körében, és a művelődési házban továbbra is számos szakosztály tevékenykedik. Minderről, és a települést érintő egyéb kérdésekről Dobó Mártával, a palicsi helyi közösség tanácsának elnökével beszélgettünk.
– A helyi közösség életében, és gondolom, minden palicsi lakos számára a tavalyi év egyik legjelentősebb történése, hogy befejeződött az akvapark építése, és megnyitott a látogatók előtt. Legalább ilyen fontos és jelentős, hogy befejeződött a vasútállomás felújítása, és megindult a közlekedés Szeged és Szabadka között. Ez sok embernek könnyíti meg az életét, és vannak olyan diákok, akik nem igényelnek kollégiumi ellátást, hanem Szegeden tanulnak, és kiváltják a hónapos jegyet, amivel olcsóbban tudják megoldani az ott tanulást. A helyi közösség területén két utcában, a Jasenovac és a Virág utcában történt aszfaltozás. Mart aszfaltot kapott a Nikola Tesla, Pannon, Orgona, a Vladimi Đanić, az 50., 51. és 52. új utca, valamint a Partizán és a Sutjeska utca egy része. Nagy előrelépést jelent a környezetvédelem területén, hogy Szabadka Város területén először itt osztották szét a szelektív hulladékgyűjtésre szolgáló kék kukákat, és a kommunális közvállalat azóta is kéthetente a Regionális Hulladékgazdálkodási Kft.-be szállítja az újrahasznosítható szemetet. Emellett gázvezetéket kapott két utca, és a tóparti sétány felújítása is folytatódott – mondta Dobó Márta.
A helyi közösség vezetője elmondta, hogy az év folyamán az egészségház épülete olyan rossz állapotba került, hogy a körülmények miatt kérdésessé vált az orvosi ellátás. A helyi közösség vezetősége, dr. Pásztor Bálinttal, a szabadkai városi képviselő-testület elnökével és Kern Imrével, Szabadka Város alpolgármesterével talált ideiglenes megoldást a problémára, és az egészségház, beleértve a gyermekorvosi rendelőt is, jelenleg az úgynevezett községi villában működik. Az idén várhatóan elkezdődik egy új egészségház kiépítése, ami megfelelő körülményeket biztosítana az orvosi ellátáshoz.
Palicson az élet különböző területein is folynak aktivitások.
– A hagyományos 24 órás maraton megszervezésében tavaly is részt vettünk, csakúgy mint a nagy népszerűségnek örvendő Mikulásfutáséban, de összességében elmondható, hogy újra élénk sportélet kezd kialakulni a településen. A közelmúltban átadott művelődési házban rendezvények vannak, illetve különböző szakosztályok is működnek, amelyek minden korosztályt megszólítanak. A szüreti napok tavaly is sikeres volt, és az időjárás is kegyes volt hozzánk, aminek köszönhetően nagy volt a látogatottság. A Palics Park Kft.-nek köszönhetően a zenepavilonban is sok programra került sor. A Prosperitati Alapítványnak is köszönhetően a turizmusban is kedvező változások történtek, bővültek a lehetőségek, új szálláshelyek nyíltak meg. Az iskolában pedig folytatódott a nyílászárók cseréje – fogalmazott Dobó Márta.
Beszélgetőpartnerünk emellett elmondta, hogy a tavalyi év második felében szerencsére a migránshelyzettel is foglalkoztak az illetékesek, aminek köszönhetően a helybeliek az év végén nyugodtabb körülmények között ünnepelhették a karácsonyt és a szilvesztert is. 
Végezetül Dobó Márta szót ejtett az idei évi tervekről is. Többek között elmondta, hogy a Víztorony felújítása jelenleg is folyamatban van, és hogy továbbra is dolgoznak azon, hogy az egészségház mellett egy új óvoda épüljön a településen. Emellett egy halottas ház kiépítésére is nagy szükség volna a településen.
A palicsi helyi közösség vezetőségének egy régi törekvése a település részletes szabályozási tervének kidolgozása, ami előfeltétele annak, hogy minden utcában lehetővé váljanak különböző infrastrukturális beruházások.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, bem
Ostale vesti
Izbori za Evropski parlament biće održani ove godine u Evropskoj uniji, uključujući i Mađarsku.
Generalni konzulat Mađarske, kancelarije CMH-a i mesne organizacije SVM-a takođe pomažu pri upisu u birački spisak