Skip to main content

Egy közösségként Újvidékért

Egy közösségként Újvidékért

Városnapi ünnepséget tartott a Vajdasági Magyar Szövetség
Egy közösségként Újvidékért

Újvidék szabad királyi városi rangra emelésének évfordulóját ünnepelte ma este a székváros magyarsága, ugyanis polgárai 276 évvel ezelőtt, 1748. február 1-jén vásárolták meg Mária Terézia magyar királynőtől a rangot.

A hagyományoknak megfelelően a Vajdasági Magyar Szövetség Városi Szervezete immár huszonharmadik alkalommal rendezte meg a városnapi ünnepséget, ezúttal is az Újvidéki Színházban. A jeles eseményen egybegyűlteket Vicsek Annamária, az est házigazdája, a VMSZ Újvidéki Városi Szervezetének elnöke üdvözölte.

– Ünnepségünket mindig egy nappal a hivatalos évforduló előtt tartjuk, tehát minden január 31-én üljük meg. Számunkra nagyon fontos az, hogy ilyenkor érezzük a városnak a támogatását, emellett pedig a VMSZ tisztségviselői is megjelennek és a jelenlétükkel éreztetik azt, hogy az egész Vajdasági Magyar Szövetség egy közösségként lélegzik az újvidékiekkel. Újvidék a művelődés központja, számos kulturális intézmény működik itt, köztük magyar intézmények is, amelyekre kiemelten büszkék lehetünk – mondta Vicsek Annamária.

Az ünnepségen többek között jelen volt dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke, Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete és nem utolsósorban Milan Đurić, Újvidék polgármestere is.

– Újvidék a vajdasági magyarság egyik központja, tartományunk fővárosa. Nagyon fontos az, hogy itt megfelelő életkörülmények legyenek, illetve, hogy a magyarság megmaradása, fejlődése szempontjából fontos beruházások valósuljanak meg – fogalmazott dr. Pásztor Bálint.

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke szól az egybegyűltekhez (Fotó: Ótos András felvétele)

– A közelmúltból a Petőfi Sándor Magyar Kulturális Művelődési Központ felújítását említeném, ezenkívül a Magyar Szó épülete is meg fog újulni a következő időszakban. Bölcsőde fog létrejönni, sajtómúzeum, konferenciaterem, olyan modern tartalmak, amelyekre a XXI. században mindenképpen szükség van. Nagyon fontos, hogy itt sok nemzeti közösség békében éljen, és mindenkinek a jogai tiszteletben legyenek tartva – emelte ki dr. Pásztor Bálint.

Az ünnepség a szerb, majd a magyar himnusz közös eléneklésével vette kezdetét az Európa Kollégium kórusának közreműködésével. A műsor keretében bemutattak egy részletet az Újvidéki Színház Történt egyszer Újvidéken című, szombaton bemutatott, jubileumi előadásából.

Az ünnepség keretében átadták a város napja alkalmából odaítélt, Újvidéki Magyar Kiválóság Díjakat is. A Vajdasági Magyar Szövetség immáron ötödik éve jutalmaz meg ezzel az elismeréssel olyan fiatalokat, akiknek teljesítményeire és elért eredményeire büszkék vagyunk. A díjazottak között voltak már sportolók, zenészek, képző- és fotóművészek. Az idén Erdei Szabolcs és a Tarján család vehette át a díjat.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, JÁ
Ostale vesti