Skip to main content

Kis település, nagy tervek

Kis település, nagy tervek

Tevékeny évet tudhat maga mögött a zentagunarasi helyi közösség
Kis település, nagy tervek

A zentagunarasi helyi közösség tavaly is igyekezett a lehetőségeihez képest a maximumot megvalósítani, és az idén is igyekeznek majd minél többet megtenni – tudtuk meg Sípos Hajnalkától, a helyi közösség titkárától.
– Az egyik legjelentősebb beruházásunk volt a Pék utcának az újraaszfaltozása és a szélesítése. Egy forgalmas utcáról van szó, itt működik a falubeli pékség, a tejátvevő és a piac is. A meglévő aszfaltburkolat nagyon tönkrement és keskeny is volt, egyszerre egy kerékpáros és egy autós már nem fért el egymás mellett. Körülbelül 600 méter hosszú útszakaszról beszélünk, és 3 fázisra osztottuk a projektumot. Az első fázisban áthúztuk az aszfaltot, fél méterrel kiszélesítettük, az út szélét zúzott kővel töltöttük fel, valamint részben rendeztük a szakasz esővizes árkait. A következő fázisban a járdákat rendezzük, a harmadik szakaszban pedig még fél méterrel kiszélesítjük az utat, valamint kihelyezzük az útjelző táblákat – számolt róla be a titkár, és elmondta, hogy a projektum első fázisa 9,5 millió dinárba került. Ezt részben az önkormányzat nyújtotta, részben a helyi járulékból fizették.
Sípos Hajnalkától megtudtuk még, hogy a tavalyi évben sikerült kátyúzniuk több utcában is, de a munkálatot csak idén tudják befejezni. Folytatták a Zentagunarast Gunarassal összekötő út kiépítését, azaz zúzott kővel töltöttek fel újabb 500 métert a tartományi mezőgazdasági titkárság támogatásával. A faluban remélik, hogy pályázati forrásból hamarosan sikerül teljes hosszában leaszfaltozni az utat a két falu között. Fontos beruházás volt tavaly az ivóvízhálózat bővítése. Mintegy másfél kilométer vízvezetéket sikerült kiépíteni, 2,5 millió dinár értékben, Topolya község segítségével – tudtuk meg Sípos Hajnalkától, aki arról is beszélt, hogy az önkormányzat projektumának köszönhetően Zentagunarason is felújították a közvilágítást. Az új lámpatestek erősebbek, de kevesebb energiát fogyasztanak, így nagyon kifizetődő beruházás volt. A projektum folytatódik, olyan helyekre is tesznek lámpákat, ahol eddig nem volt. Tavaly is folytatódott az iskolával szembeni park fásítása, minden olyan család ültetett egy-egy fát, ahol újszülöttet köszöntöttek.
Zentagunaras helyi közössége idén is merész terveket fogalmazott meg, és remélik, hogy ezek nagy része meg is tud majd valósulni.
– Folytatni szeretnénk az idén is az utcák javítását. Néhány keresztutcában még nincs szilárd burkolat, ezeket is szeretnénk kiaszfaltozni az elkövetkező időszakban. A faluban még három utcában nincs felújítva a vízvezeték-hálózat. Ezekre megvan a tervdokumentáció, reméljük, hogy az elkövetkező időszakban sikeresen pályázunk ennek a megvalósítására. Régóta elhúzódó projektumunk, a helyi közösség épületének a felújítása. Az elmúlt években csak a legégetőbb problémákat oldottuk meg, egyebek mellett megjavítottuk a tetőt, felújítottuk a csatornahálózatot, ablakokat, ajtót cseréltünk. Az idei évre hátramaradt még a külső tatarozás – hallhattuk, majd Sípos Hajnalka arról is szólt, hogy tervben van két rázó megépítése is. Ezek a falu szélén, lakóházak melletti utakon lesznek kialakítva, és emiatt külön gondot kell fordítani a terület vízelvezetésére. Erre most sikerült megoldást jelentő tervet készíteni, és bíznak benne, hogy idén meg is valósítják. A helyi közösség az idei évre még tervez faültetési akciót, valamint padokat, szemeteseket szeretnének felújítani. Folyamatosan rendezik, szépítik és újítják a művelődési otthont és a tájházat is, és idén olyan tájékoztató jellegű szórólapot szeretnének kiadni, ami a tájházra és a rendezvényeire hívja fel a figyelmet. 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L.J.
Ostale vesti
Izbori za Evropski parlament biće održani ove godine u Evropskoj uniji, uključujući i Mađarsku.
Generalni konzulat Mađarske, kancelarije CMH-a i mesne organizacije SVM-a takođe pomažu pri upisu u birački spisak