Skip to main content

A gázkazánok vásárlása iránt volt a legnagyobb az érdeklődés Kishegyesen

A gázkazánok vásárlása iránt volt a legnagyobb az érdeklődés Kishegyesen

A gázkazánok vásárlása iránt volt a legnagyobb az érdeklődés Kishegyesen

71 sikeres pályázóval írta ma alá Kishegyes község önkormányzata az energiahatékonysági pályázat szerződéseit.

A legnépszerűbb a gázkazán vásárlására irányuló támogatás volt. Kishegyes község második alkalommal vesz részt a támogatás odaítélésében.

Harminc éves keményfa tüzelésű kazánjukat cseréli le a kishegyesi Csabai Norbert a község energetikahatékonysági pályázatának köszönve: „Maga a hőpumpa 50 százalékát támogatta a kishegyesi község. Azért pályáztunk hőpumpára, mert ezt – úgy gondolom – tovább tudjuk fejleszteni akár napelemekkel vagy akármilyen energiaforrással, amivel tudjuk a környezetet is kímélni.”

Kovács Zoltán a frissen vásárolt házát szeretné hatékonyabbá tenni energetikai szempontból: „Kültéri nyílászárókra pályáztam. Energiatakarékosnak tartom, és a házat nem olyan régen vásároltam, és nagyon jó dolognak tartom ezt a pályázatot.”

Nyílászárók cseréjére, külső falakra, padlók hőszigetelésére, gázkazáncserére, hőszivattyúk beépítésére, csőhálózat cseréjére vagy új beépítésére, napelemek telepítésére pályáztak a községben. A 110 pályázóból 71-en kaptak támogatást.

Puskás Valéria, községi építészeti és urbanisztikai osztályvezető-helyettes, Kishegyes: „Most harminc lakos van, akik még megfeleltek a pályázat követelményeinek, de a pénz elfogyott, az önkormányzat elindított egy kérelmet a minisztérium felé, újabb pénzösszeg kiválasztására, ebben az esetben a 30 várakozó listán levő pályázóval is alá fogjuk írni a szerződéseket.”

A pályázat összértéke 9 millió 984 ezer dinár, ennek felét az Energetikai- és Bányaügyi Minisztérium, a másik felét pedig Kishegyes önkormányzata biztosította.

Sándor István, alpolgármester, Kishegyes: „A lakosság arányához képest relatív sok a sikeres pályázónk. Ennek örülünk, hiszen egy kis község vagyunk, de mégis tudunk más önkormányzatokhoz hasonlóan, akár gazdagabb önkormányzatokhoz hasonlóan, magas összegeket biztosítani erre a pályázatra, hiszen, ha a lakosoknak nagy az érdeke és az érdeklődése, akkor szeretnénk, hogy ez folytatódjon.”

A megvalósításra 6 hónap áll rendelkezésére a lakosoknak és a kivitelezőknek.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti