Skip to main content

Összefogással sikeresen Ludason

Összefogással sikeresen Ludason

Összefogással sikeresen Ludason

Mozgalmas éve volt a ludasiaknak, a településen ugyanis az egész világot sújtó gazdasági nehézségek ellenére nagy beruházások valósultak meg, valamint a falu számára fontos rendezvényeket is sikerült megtartani. Minderről Aladics Tibor, a ludasi helyi közösség tanácsának elnöke nyilatkozott lapunknak.
– A 2023-as év Ludas történelmében fontosnak számít, hiszen lényeges fejlesztések történtek a faluban. Tavaly több nagy volumenű beruházás is megvalósult. Az egyik ilyen a kispiaci út kiszélesítése, amit már régóta szerettünk volna megvalósítani, ugyanis ezt az utat sokan használják. Tavaly sikerült 6 méteresre kiszélesíteni, és egy új aszfaltréteget kapott, a széleit feltöltötték. A másik fontos beruházás a gázvezeték-hálózat kiépítése. A munkálatok befejeződtek, és kora tavasszal már a ludasiak is átadhatják csatlakozási kérelmüket. Ezt megelőzően lakossági fórumot tartanánk, ahol az ezzel kapcsolatos kérdésekről fogunk tájékoztatást adni. Ez jelentősen javítja a falunk életminőségét, és 400 háztartásnak a gázvezeték-hálózatra való csatlakozására van lehetőség. A Kosztolányi-ház felújítása is 2023-ban valósult meg. Ezt is már régóta szorgalmaztuk. Az épület több helybeli civil szervezetnek ad otthont, és meghallgatva az igényeket úgy döntöttünk, hogy a felújítást nem az épület külső részén kezdjük, hanem a belsején, ugyanis a használhatóságot tartottuk szem előtt. Kialakítottunk egy nagyobb termet a társas összejöveteleknek, új vízvezetéket, új villamos vezetékeket kapott az épület, új padlózata lett, felújítottuk a mosdót, emellett a nagyterem és a konyha fűtését is megoldottuk. Ez körülbelül 7 millió dinárba került. Tervünk az épület külsejének felújítása, ami a városi költségvetésbe is bekerült – mondta Aladics Tibor.
Beszélgetőpartnerünk elmondta, hogy a helyi közösség vezetősége erőfeszítéseket tesz, hogy a falu szempontjából fontos intézményeket megtartsák. Egyik ilyen a posta. Tavaly sikerült szerződést kötni a postával, aminek köszönhetően az a jövőben is kedvezőbb feltételek mellett tud működni. Tavaly a település is bekapcsolódott a szervezett szemétszállításba, így hetente egyszer a polgárok háztartási hulladékát elviszik. Emellett Ludas neve is szerepel azon projektben, amely Királyhalom és Hajdújárás ivóvízellátását is hivatott biztosítani. Ezen beruházás megvalósítása a jövőben esedékes.
– A település általános állapotának fenntartása is fontos, sokat küszködünk, hogy a falunkat szebbé tegyük. Egy nagyon hosszú faluról van szó, ahol az út menti gaz problémát okoz, valamint a vízelvezető-árkokat is rendbe kell tenni, ami tavaly sikerült is a város programjának köszönhetően. A mezőutak zúzott kővel való szanálása folytatódott, többek között a Zentai út, valamint az Új sor és a Cvijin sor egy részén – nyilatkozta Aladics Tibor.
Egy-egy falu esetében fontosak a különböző rendezvények. Így van ez Ludas esetében is.
– Büszkék vagyunk a rendezvényeinkre, amiknek mára nagy hagyománya van. A rendezvények szervezésébe általában az egész falu bekapcsolódik. A helyi közösség egy összetartó erő, ami összefogja az embereket, és a civil szervezetekkel karöltve igyekszik közös gondolkodásra késztetni a lakosokat. A civil szervezetek mellett az egyházi vezetőséggel is együttműködünk, és a problémákat közösen igyekszünk megoldani. Időrendben az első rendezvényünk a pünkösd, majd ezt követően a falunap és fokhagymafesztivál, amely a legismertebb rendezvényünk, majd a közkedvelt lovas nap, a Napsugaras Ősz, és az évet a karácsonyi programunkkal zárjuk. Ezen rendezvények megtartásához pénz kell. Ha tudunk, pályázunk, de az így elnyert támogatások általában egy harmadát sem teszik ki a szükséges összegnek, ezért adománygyűjtést és tombolát szervezünk. Minden harmadik évben megtartják a Ludas nevű települések találkozóját, aminek megszervezése idén ránk vár. Fontos számunkra az alsó-ludasi turisztikai jellegű terület rendezése is. Amikor a kis tavat megálmodtuk, azt szerettük volna, hogy legyen egy hely, ahol be tudjuk mutatni a falu szépségeit, értékeit, és legyen egy hely, ahol az emberek találkozhatnak és jól érezhetik magukat. Ide padokat szeretnénk kihelyezni, és folytatnánk a fásítást. Az iskola mögött festői szépségű táj látható, nádfedeles terasszal, mólókkal. Sikerült kiharcolni, hogy a ludasi gyerekek itt engedély nélkül pecázhassanak – fogalmazott Aladics Tibor.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, bem
Ostale vesti