Skip to main content

Önálló frakció köztársasági és tartományi szinten

Önálló frakció köztársasági és tartományi szinten

A VMSZ vezető tisztségviselői elégedettek a párt választási eredményével
Önálló frakció köztársasági és tartományi szinten

 

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) pénteken este hirdette ki a december 17-én megtartott, előrehozott parlamenti választás végeredményét, azaz közzétette a választás eredményéről szóló összesített jelentést. A Tartományi Választási Bizottság (PIK) vasárnap tette meg ugyanezt a vajdasági parlamenti választás vonatkozásában. A kihirdetett eredmények értelmében a Vajdasági Magyar Szövetségnek a szerbiai képviselőházban hat képviselője, illetve saját frakciója lesz, míg a tartományi képviselőházban kilenc parlamenti képviselő alakíthat majd önálló frakciót.

A köztársasági parlamenti választáson 64 747 választópolgár voksolt a Vajdasági Magyar Szövetség – Elnökünkért, Közösségünkért, a Jövőért! jelöltlistára, a tartományi parlamenti választáson pedig 63 721 polgár. Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke és köztársasági listavezetője Facebook-bejegyzésben reagált az országos szintű választás eredményének kihirdetésére, rámutatva, hogy a 2022 áprilisában megtartott választáshoz képest a párt 4434 szavazattal kapott többet, ennek köszönhetően pedig nem 5, hanem 6 képviselővel vehet részt a köztársasági parlament munkájában.

– A választók Kovács Elvira nagybecskereki okleves közgazdászt, Bájity Borisz újvidéki mester jogászt, Tóbiás József adai vállalkozót, dr. Úri Emese zombori szakorvost, mgr. Újhelyi Ákos szabadkai okleves közgazdászt és engem juttattak a VMSZ színeiben parlamenti mandátumhoz – fogalmazott Pásztor Bálint. „Köszönöm a Vajdasági Magyar Szövetség nevében az egyértelmű választói felhatalmazást, a legitimitást a munka folytatásához” – írta a politikus.

A tartományi választás eredményének kihirdetése után Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke és tartományi listavezetője ekképpen fogalmazott közösségi oldalán: „Kilenc képviselői mandátummal a Vajdasági Magyar Szövetség a harmadik politikai erő Vajdaságban. Köszönöm mind a 63 721 szavazatot. (…) Nem csak megőriztük, növeltük is a vajdasági magyar közösség politikai érdekérvényesítő erejét. Köszönjük a hatalmas támogatást!

Együtt folytatjuk!”

A VMSZ MAJDANI TARTOMÁNYI KÉPVISELŐI

A tartományi képviselőházban a VMSZ következő jelöltjei jutnak mandátumhoz: Juhász Bálint mester közgazdász, dr. Bagi Boján szakorvos, Burány Hajnalka magyar nyelv és irodalom szakos tanár, dr. Molnár Viktor állatorvos, Pintér Anna-Mária okleveles közgazdász, Hugyik Karolina magyar nyelv és irodalom szakos tanár, Dobó István okleveles közgazdász, Kónya Róbert okleveles gépészmérnök- mester, dr. Stojšić Milosavljević Anasztázia kardiológus, egyetemi tanár.

MÁR ÉV VÉGÉN ELKEZDTÉK ÍRNI A KOALÍCIÓS SZERZŐDÉST

Tavaly év végén a választások részeredményének ismeretében Pásztor Bálint ekképpen értékelt lapunknak nyilatkozva: „A vajdasági magyar közösség továbbra is jelentős politikai tényező a szerbiai belpolitikában. Ez azért van, mert a vajdasági magyarok azt tették, amire a kampányban kértük őket: egy személyként álltak a VMSZ mellé. Az emberek méltányolják a VMSZ-nek az elmúlt években és évtizedekben a közösség érdekében végzett munkáját.”

Pásztor Bálint ekkor azt is megerősítette, hogy a Szerb Haladó Párttal folytatnánk a 2014 óta töretlen koalíciós együttműködést, a majdani koalíciós szerződés tervezetét már a múlt év végén elkezdték írni a VMSZ illetékesei.

TÍZ, ILLETVE HAT LISTA JUTOTT MANDÁTUMHOZ

A 250 képviselőt számláló szerbiai képviselőházba a választáson jelölt 18 lista közül 10 jutott mandátumhoz. A Szerb Haladó Párt köré tömörülő választási koalíció Aleksandar Vučić – Szerbia nem állhat meg elnevezésű listája 129 mandátumot szerzett, a Szerbia az erőszak ellen – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić lista 65 képviselővel vesz részt a parlament munkájában, az Ivica Dačić – Szerbia miniszterelnöke lista 18 képviselővel jutott be a parlamentbe, a Dr. Miloš Jovanović – Szerbia reménye – NADA Szerb koalíció – Nemzeti demokratikus alternatíva – Új Szerbiai Demokrata Párt (Novi DSS) – Szerb Királyság Megújhodási Mozgalom (POKS) – Vojislav Mihailović és a MI – A nép hangja, Prof. Dr. Branimir Nestorović listáknak 13-13 képviselője lesz, az Usame Zukorlić – Együtt az igazságosságért – Igazságosság és Megbékélés Pártja – Sandžaki bosnyákok, Tomislav Žigmanov – Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége és az SDA Sandžak – dr. Sulejman Ugljanin listáknak 2-2, Az albánok politikai harca folytatódik – Shaip Kamberi és az Orosz Párt – Slobodan Nikolić listáknak pedig 1-1.

A tartományi képviselőházba a 13 jelöltlistából hat jutott be. Az Aleksandar Vučić – Szerbia nem állhat meg lista 66 képviselővel vesz részt a 120 képviselővel működő parlament munkájában, a Szerbia az erőszak ellen listának 30 képviselője lesz, a NADA koalíciónak és az Ivica Dačić nevével fémjelzett listának 7-7, az Orosz Pártnak pedig 1.

ALAKULÓ ÜLÉS TÖRVÉNYES HATÁRIDŐN BELÜL

A választások végeredményének közzétételét követő 72 órában lehet panaszt benyújtani az összesített jelentésre. Ez a határidő köztársasági szinten hétfőn este lejárt, tartományi szinten pedig tegnap. Amennyiben a felhatalmazottak jogorvoslattal élnek – a Szerbia az erőszak ellen ezt köztársasági szinten állítólag megtette –, az illetékes választási bizottság legfeljebb 72 órán belül köteles elbírálni a panaszt. Utóbbi határozat tekintetében a Közigazgatási Bírósághoz lehet fordulni jogorvoslattal, szintén 72 órás határidőben. Az említett jogorvoslati lehetőségek nem befolyásolják az új összetételű parlamentek megalakításával kapcsolatos határidőket. Az alakuló ülést a végeredmény kihirdetésétől számított 30 napon belül kell megtartani.

Miloš Vučević, a Szerb Haladó Párt elnöke a napokban úgy nyilatkozott, hogy a köztársasági parlament következő összetétele a törvényes határidőn belül, február közepéig megalakul, azaz megtartja alakuló ülését. Ekkor azt is megerősítette, hogy a párt mindenképpen számít a VMSZ koalíciós együttműködésére. Vučević nem ejtett szót a vajdasági parlament új összetételének alakuló üléséről, ám feltételezhető, hogy erre is február közepén kerül sor.
 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, P.E.
Ostale vesti
Izbori za Evropski parlament biće održani ove godine u Evropskoj uniji, uključujući i Mađarsku.
Generalni konzulat Mađarske, kancelarije CMH-a i mesne organizacije SVM-a takođe pomažu pri upisu u birački spisak