Skip to main content

„Jó évet zárt a falunk”

„Jó évet zárt a falunk”

Az idén folytatódhat a bicikliút építése Királyhalmon
„Jó évet zárt a falunk”

Királyhalom az elmúlt időszakban többször is a híradásokba került, ugyanis a településen folyamatosan jelen voltak a migránsok. A rendőrségnek az ősz folyamán megrendezett nagyszabású akciója a falura is kiterjedt, így a település ma már újra békésnek tekinthető. Ugyanakkor számos pozitív történés is jellemezte a település tavalyi évét, megindult a vasúti személyszállítás a felújított Szeged–Szabadka vonalon, aminek királyhalmi vasútállomása újra élettel telt meg, ugyanakkor a közösség számára fontos rendezvényeket is megtartották.
Minderről, valamint a falu egyéb történéseiről Katona Róberttel, a királyhalmi helyi közösség tanácsának elnökével beszélgettünk.
– Ha valamit ki kellene emelni a 2023-as év történései közül, az a vasút újraindítása lenne, ami a legfontosabb esemény a jövőre nézve. A vasúttal kapcsolatban elsősorban annak a személyszállításban játszott szerepét szoktuk kiemelni, hisz vonaton olcsón és gyorsan el tudunk jutni Szabadkára, de én nagy lehetőséget látok a teherforgalomban is. Valamikor Királyhalomnak jelentős ipara volt, elsősorban a mezőgazdasághoz kapcsolódó iparágak működtek sikeresen, például a ládagyárak, amelyek alapanyaga vasúton érkezett, és a kész árut vasúton vitték el. A vasútnak köszönhető a falunk létrejötte, és bízunk benne, hogy az újranyitása lendületet ad a falunknak, hiszen a területén a teherforgalomra előirányzott vágány is van, ugyanakkor az autópálya, valamint az országhatár közelsége is vonzóvá teheti a településünket. Sajnos 2023-ban nem sikerült újabb utcákat leaszfaltozni, de erre vonatkozó tervdokumentációk készültek. A Móra Ferenc és a Rigó utca felújítása továbbra is terítéken van. A mezőutak, utcák mart aszfalttal való szanálása mintegy három kilométer hosszan történt meg tavaly. A kerékpárút bővítése is a terveink között szerepel. 2024-ben születik döntés azon európai uniós pályázatunkkal kapcsolatban, amellyel folytatni szeretnénk a korábban megkezdett bicikliút építést. A jövőben a terveink szerint egy körülbelül két kilométeres szakaszon építenénk kerékpárutat majdnem a kispiaci bekötőútig, ugyanakkor egy hidat is építenénk Hajdújárás és Királyhalom között. Emellett elkészült a vízvezeték-hálózat tervdokumentációja, ami alapfeltétele annak, hogy a vízvezeték-hálózat bővülni tudjon a falunkban – fogalmazott beszélgetőpartnerünk.
A rendőrségnek az illegális migráció és az emberkereskedelem elleni akcióját Katona Róbert eredményesnek ítélte.
– Hónapokon keresztül annak voltunk tanúi, hogy esetenként több száz fős migránscsoportok felfegyverkezve mozognak a településen, illetve a falunak a határ közeli részein. Az elhagyatott tanyákat elfoglalták, és a környéken élők félelemben éltek. Ez a probléma jelenleg úgy tűnik, hogy a múlté, és reméljük, hogy így is marad. Jelenleg nyugalom van, de a rendőrség egységei rendszeresen ellenőrzik a területet – hallhattuk a helyi közösség vezetőjétől.
Királyhalom minden rendezvényét meg tudták szervezni 2023-ban, így a falunapot, a pálinkafesztivált, az összetartozás napi rendezvényt, a burgonyafesztivált, a szamárversenyt, valamint a különböző népzenei és néptánctalálkozókat. Mindehhez Katona Róbert azt is hozzátette, hogy folyamatosan tartják a kapcsolatot a testvértelepüléseikkel, és a szomszédos településekkel is segítik egymás rendezvényeit.
– Általánosságban egy jó évet zárt a falunk, de a születések és az elhalálozások aránya továbbra is rossz. Tavaly 25 temetés volt a falunkban, míg a keresztelők száma 15 volt. Viszont azt is figyelembe kell venni, hogy ebben szerepelnek azok is, akik külföldön élnek, de itthon keresztelték meg gyermeküket. Reálisan körülbelül nyolc újszülöttel számolhatunk tavaly. A rendezvényeinket az idén is  szeretnénk megrendezni, habár kisebb átalakításokat tervezünk. Talán összevonunk rendezvényeket, hisz úgy gondolom, hogy egy 1200 fős falunak 4–5 nagy rendezvény kicsit sok. Az infrastrukturális beruházások terén folytatni szeretnénk az utcák szanálását. A főutcánk egy 2,5 kilométeres szakaszon megújult, de egy egykilométeres szakasz még hátra van. Emellett fontos lenne, hogy a vízhálózat bővítésének munkálatai is meginduljanak – mondta Katona Róbert.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, bem
Ostale vesti
Izbori za Evropski parlament biće održani ove godine u Evropskoj uniji, uključujući i Mađarsku.
Generalni konzulat Mađarske, kancelarije CMH-a i mesne organizacije SVM-a takođe pomažu pri upisu u birački spisak