Skip to main content

Vajdasági gyárakat látogatott meg Szijjártó Péter

Vajdasági gyárakat látogatott meg Szijjártó Péter

Vajdasági gyárakat látogatott meg Szijjártó Péter

 Adán újabb fejlesztéseket tekintett meg a Tosmašine és az Eurotextil Kft.-ben.

Adán számos fejlesztés valósult meg az elmúlt években, amiben hatalmas szerepet játszott a Prosperitati Alapítvány. Mindez nemcsak a község és a gazdaság fellendülésében segített, hanem új munkahelyek teremtésében és a szülőföldön való boldogulásban is. Ma ennek kapcsán tekintett meg újabb fejlesztéseket Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselőivel együtt az adai Tosmašine Kft.-ben és az Eurotextil Kft.-ben.

Az adai Tosmašine Kft. 14 európai szerszámgépgyártó felhatalmazott képviselője. Ez azt jelenti, hogy Csehországból, Szlovákiából, Hollandiából, Spanyolországból, Olaszországból és Németországból importálnak. A cég mottója az, hogy minden gép egy helyen. A tulajdonos, Koós Sándor hangsúlyozta, hogy a projekt jelentősége kivételes, mert lehetetlen lett volna saját forrásból megvalósítaniuk a fejlesztéseket.

„Hiszünk abban, hogy a Prosperitati Alapítvány támogatásának a Tosmašine Kft. fejlődésére gyakorolt hatása olyan lesz, mint egy generátor. Ezzel ugyanis megerősítettük a Tosmašine Kft. pozícióját a régióban, valamint gazdagítottuk a partnereinkkel, ügyfeleinkkel való interakciót.”

A másik adai cég, az Eurotextil Kft. főként ruhagyártással foglalkozik. Több mint negyed évtizede létezik, és már ötször pályáztak sikeresen az alapítványnál.

Makra Emil, igazgató: „Egy olyan céget tudunk megmutatni, bemutatni és büszkék lenni rá, ami egy modern és megújult gépparkkal rendelkezik. Talán a legmodernebb technológiát tudja kínálni és nyújtani a mind igényesebb vevőknek.”

Gazdaságfejlesztés szempontjából a külhoni területeken élő magyaroknak van mit tanulniuk a vajdasági magyaroktól - mondta Kelemen Hunor. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke hangsúlyozta, óriási eredmény, hogy mindezt Pásztor Istvánnak, a VMSZ nemrég elhunyt elnökének sikerült megvalósítania.

„Ezt abból a tapasztalatból mondom, hogy mi bármit tettünk, a románokat még nem tudtuk meggyőzni. Ez a különbség. Egyébként, nagyon jól megy nálunk is a gazdaságfejlesztési program, a nagyberuházások megvalósulnak, meg a turisztikai beruházások is megvalósulnak, viszont a szerb többséggel ellentétben a románok például, és ez a tapasztalatunk, még félnek a magyar pénztől.”

Az elmúlt évek gazdaságfejlesztéseiből is látszik, hogy a nemzeti és a szomszédi összekapaszkodás aranyat ér - mondta Szijjártó Péter Adán. A magyar külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, Szerbia és Magyarország számára a vajdasági magyarság jelenti a kapcsot. A jelenlegi kiváló szerb-magyar kapcsolatok is jelentősek abból a szempontból, hogy megvalósulhassanak a fejlesztések.

„Mára 14 263 vajdasági vállalkozást tudtunk támogatni annak érdekében, hogy összesen 170 milliárd forintnyi beruházás jöjjön létre a Vajdaságban. Ehhez a magyar költségvetés összesen 80 milliárd forintnyi támogatást biztosít, és ez mindenkinek jó. Jó a magyarságnak, mert megerősödik, és ezáltal megmarad. Jó nekünk, az anyaországnak, mert a mi külpolitikánk szíve közepe a nemzetpolitika, és jó Szerbiának is, mert a munkahelyek itt jönnek létre, a fejlesztés itt jön létre.”

Adán hatalmas dolgok történtek az elmúlt években a gazdaság mezején - mondta Dr. Pásztor Bálint. A VMSZ megbízott elnöke hangsúlyozta, hogy hatalmas szerepe van a magyarországi támogatásoknak abban, hogy a vajdasági magyarság megmaradhasson szülőföldjén.

„Megtöltöttük az adai ipari parkot. Az egyébként is komoly hagyományokkal rendelkező ipart sikerült Magyarország kormánya támogatásának köszönhetően a Prosperitati Alapítvány képében megerősíteni. Sikerült a gazdasági szereplők megerősítésén túl az adai embereknek munkahelyeket biztosítani, és nemcsak munkahelyeket, hanem megfelelő bérezési szintet.”
 

Az említett gazdasági fejlesztésekhez pedig nemcsak magyar-magyar, hanem szerb-magyar együttműködésre is szükség van - fogalmazott a VMSZ-es politikus. A lényeg pedig emögött az, hogy a vajdasági magyarok boldogulni tudjanak a szülőföldjükön - emelte ki dr. Pásztor Bálint.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti