Skip to main content

Balint Pastor: Radimo za zajednicu i budućnost

Balint Pastor: Radimo za zajednicu i budućnost

Balint Pastor: Radimo za zajednicu i budućnost

Savez vojvođanskih Mađara je u proteklih šest nedelja organizovao 354 manifestacije povodom kampanje u 74 naselja. Na izborima 17. decembra cilj stranke je da očuva snažnu zastupljenost mađarskih interesa na republičkom i pokrajinskom nivou.

Ono što je u proteklih šest nedelja prošao Savez vojvođanskih Mađara, nikome se dosad nije dogodilo. Morali smo da krenemo u izbornu kampanju, pod uslovima kada je dva dana pre raspisivanja izbora preminuo predsednik naše stranke, Ištvan Pastor, rečeno je na konferenciji za novinare. Uprkos tome, tokom izborne kampanje smo ozbiljno i temeljno pristupili vođenju kampanje poslednjih šest nedelja, rekao je dr Balint Pastor. Vršilac dužnosti predsednika SVM-a je dodao da je 6. novembra u jednom danu prikupljeno 11.355 potpisa za podršku kandidatima na republičkoj izbornoj listi, nikada toliko, nikada u tako kratkom vremenu. Što se tiče pokrajinskih izbora, u nekoliko sati je prikupljeno 6526 potpisa, a lista je predata 21. novembra. Na oba glasačka listića SVM se vodi pod brojem šest.

Balint Pastor je naglasio: „Takođe smo promenili naš izborni slogan u odnosu na izvorni i prilagodili smo ga ovoj tragediji. Zato je naš izborni slogan za našeg predsednika, našu zajednicu i budućnost. Želimo da postignemo izborni rezultat na koji bi moj otac Ištvan Pastor bio ponosan. Radimo za zajednicu, kao što smo radili i pod njegovim predsedavanjem proteklih 17 godina, i radimo za budućnost, da i u narednom periodu bude mađarska budućnost u Vojvodini, da ovdašnji Mađari mogu da žive i ostanu u svojoj domovini kao Mađari, ali i da se mogu razvijati, da mogu da ojačaju."

U Budimpešti je 10. novembra potvrđen savez Fidesa i SVM-a, dodao je dr Balint Pastor. U roku od 18 dana su rešena tri problema. Drumski granični prelaz „Horgoš-Reske 2” radi 24 sata dnevno, u prisustvu zamenika ministra spoljnih poslova Mađarske Levente Mađara, objavljena su dva nova konkursa Fondacije “Prosperitati” ukupne vrednosti od četiri milijarde forinti, a započeo je i železnički putnički prevoz prilagođen putnicima na liniji Subotica-Segedin, zaključio je v.d. predsednik SVM-a.

„Kampanju Saveza vojvođanskih Mađara je karakterisalo i vrlo snažna podrška političara iz Mađarske, što je važno jer je to pokazalo da SVM i mađarska zajednica u Vojvodini nisu sami u ovoj vrlo teškoj situaciji, koja je sigurno najteži period u životu zajednice od perioda ratnih devedesetih. Upravo zato su u našoj kampanji učestvovali zamenik ministra Levente Mađar, ministar Janoš Lazar, Adam Salai, bivši kapiten mađarske fudbalske reprezentacije, zamenica ministra Ana Pal Žigmond, violinista Zoltan Maga, koji je održao dva vrlo uspešna koncerta u spomen na Ištvana Pastora, zatim tokom kampanje su prisustvovali i zamenica ministra Žofia Konc, Balaž Orban, politički direktor kancelarije premijera, ministar Janoš Boka, ministar Gergelj Guljaš, državni sekretar Janoš Nađ, zamenik premijera Žolt Šemjen.”

U četvrtak za završnu kampanjsku manifestaciju očekuje se dolazak Petera Sijarta, ministra spoljne trgovine i spoljnih poslova, i Kelemena Hunora, predsednika Demokratskog saveza Mađara u Rumuniji. Očekuju da će se i 17. decembra pokazati jedinstvo koje se manifestovalo u poslednjih šest nedelja, da će mađarska zajednica biti jedinstvena, a da će na izborima dobiti poverenje birača kao jedina vojvođanska stranka i jedina mađarska stranka, naglasio je dr Balint Pastor.

Szerző (Forrás)
Politika, Dejan Spalović
Ostale vesti
Izbori za Evropski parlament biće održani ove godine u Evropskoj uniji, uključujući i Mađarsku.
Generalni konzulat Mađarske, kancelarije CMH-a i mesne organizacije SVM-a takođe pomažu pri upisu u birački spisak