Skip to main content

Szórványban nehéz támogatás nélkül

2023.11.20 - 20:52

Szórványban nehéz támogatás nélkül

Szórványban nehéz támogatás nélkül

Hétfőn a Versecre látogatott el dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke, Pirkov Ilija, Pintér Anna-Mária, tartományi képviselők, illetve Kerekes József és Lálity Urbán Emese államtitķárok, ahol megtekintették a helyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület felújított dísztermét.

– Soha ennyire fontos dolog nem volt számunkra az, hogy a VMSZ képviseltesse magát köztársasági, tartományi szinten. Idei szlogenünk, az elnökünkért, közösségünkért, a jövőért, szerintem mindent elmond. Pásztor István a közösségért áldozta fel magát, a vajdasági magyarságért. Az utolsó pillanatig harcolt a magyarságért, ezért úgy gondolom, tartozunk neki annyival, hogy megmutassuk, jó kezekben hagyta a pártot, és hogy továbbra is itt leszünk, és harcolunk a megmaradásunkért, függetlenül attól, hogy szórványtelepülésen vagyunk, vagy a tömbben. Fontos, minél több helyen legyen képviseletünk, mert így könnyebben tudjuk megoldani az előttünk lévő problémákat – mondta Pintér Anna-Mária.

A látogatás során dr. Pásztor Bálint kiemelte, a VMSZ számára minden település fontos, ahol magyarok élnek Vajdaságban.

– Nagyon fontos, hogy bebizonyítsuk, megmutassuk azt, hogy milyen összetartó közösség vagyunk. Ezt Szerbiában elég gyakran lehet bizonyítani, mert nincs év választások nélkül. Ezt nem mi szeretnénk így, de ha már így van, akkor nekünk részt kell vennünk és sikerrel kell járnunk. Abban az esetben, ha a VMSZ kimaradna a köztársasági vagy tartományi hatalomból, akkor az gyakorlatilag katasztrófába torkollna, mert legyen szó Magyarországról jövő támogatásokról, akár Belgrádból, akár Újvidékről, akár a városból, az mind a Vajdasági Magyar Szövetség közbenjárásának köszönhető – fogalmazott Pásztor Bálint, aki mély tiszteletét fejezte ki a szórvárnyban élő magyarság iránt.

– Nagy erőre van szükség, hogy itt, ilyen messze szórványban szerb, román, és más nemzetek erős képviseletétől körülvéve meg tudnak maradni, meg tudták őrizni és fontosnak tartják, hogy megőrizzék nemzeti identitásukat, magyarságukat, anyanyelvünket és kultúránkat – tette hozzá.

Lantos Lajos a Kultúregyesület vezetője elmondta, hogy két éve újították fel az épületet.

– Az épület nem a miénk volt, viszont sikerült kiharcolni magunknak. Ezt követően felújítottuk és tataroztuk a támogatásoknak köszönhetően. Egy nagy dísztermet és irodákat alakítottunk ki, valamint a magyar nyelvű hétvégi óvoda is itt működik. Nekünk a szórványban nagyon nehéz lenne megmaradnunk a VMSZ segítsége nélkül, ezért szeretnénk mi is támogatni szavazatainkkal őket – fogalmazott Lantos Lajos.

A párt képviselői meglátogatták a helyi Gothenc Igor PROFImont nevű vállalkozását is.

– Kizárólag vassal dolgozunk, kapukat, különböző konstrukciókat, illetve lépcsőfeljáratokat készítünk. A céget édesapám nyitotta 1992-ben, tőle vettem át, és most hét munkással dolgozom. A Prosperitati Alapítvány pályázatán 140.000 eurót kaptam, ami nagyban hozzájárult a vállalat fejlesztéséhez. Új műhelyt alakítottunk ki, illetve egy emelőt is vásároltunk a projekten belül – mondta a cég tulajdonosa.

Versec után Ürményházán folytatódott a delegáció látogatása, ahol Bíró Csaba mezőgazdasági termelő gazdaságát tekintették meg. Emellett a Dositej Obradović Általános Iskolában munkaeszközöket adtak át. Majd részt vettek a magyar nyelv és a szórvány napja alkalmából rendezett ünnepségen.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, JÁ
Ostale vesti