Skip to main content

13 lovas és 7 kishuszár verseng a szombati Vajdasági Vágtán

13 lovas és 7 kishuszár verseng a szombati Vajdasági Vágtán

13 lovas és 7 kishuszár verseng a szombati Vajdasági Vágtán

 Szombaton lesz a 11. Vajdasági Vágta. A futamok között kísérőprogramok várják a látogatókat, lesz főzőverseny, kézműves kirakodóvásár, díjlovagló bemutató, ügetőverseny, mazsorett- és akadályugrás bemutató is a szabadkai lóversenypályán.

Vajdaság minden részéből 15 busszal is érkeznek majd a nézők. A rendezvény fővédnöke idén is Pásztor István, a VMSZ és a Tartományi Képviselőház elnöke.

A Vajdasági Vágta, a budapesti Nemzeti Vágta előfutama idén 11. alkalommal kerül megrendezésre szombaton a szabadkai lóversenytéren.

Bunford Tivadar, igazgató, Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány: „Déli 12 órakor kezdünk, akkor lesz az ünnepélyes felvonulás, megnyitó, eskütétel és ennek minden szép velejárója, tehát a néptánc, galambröptetés, mint a béke szimbóluma, ami úgy hiszem, ha valaha fontos volt, most igazán fontos.”

A 11. Vajdasági Vágta ünnepélyes megnyitójával egyidejűleg kezdetét veszi délben a főzőverseny is, amelynek idei témája a csikóstokány. A hagyományos magyar egytálétel eredete az alföldi pásztoréletre vezethető vissza.

13 órától indulnak a Vajdasági Vágta előfutamai, a négy futam győztese versenyzik majd a 18 óra 30 perckor kezdődő döntőben. Az első három helyezett jut el Budapestre, valamint negyedikként Szabadka, mint a rendező város lovasa. A kishuszár vágta futamai 14 órakor kezdődnek, és a két futam első két helyezettje áll rajthoz a döntőben. Közben lesz díjugrató és díjlovagló bemutató, ügetőfutamok, de mazsorettek is fellépnek a délután folyamán. 19 órától a budapesti Operettszínház művészei szórakoztatják a közönséget.

A budapesti Nemzeti Vágtán, amióta az itteni versenyzők is részt vesznek, a vajdasági a legsikeresebb határon túli közösség. Négy alkalommal nyerte meg eddig vajdasági lovas a Nemzeti Vágtát.

Pál Károly, szervező: „Kishuszárunk is ott volt már a döntőben, bízom benne, hogy előbb-utóbb fel fog kishuszár is állni a Hősök Terén a dobogó legmagasabb fokára. Úgy érzem, hogy ezzel méltó módon képviseljük a vajdasági magyarságot Budapesten, a Hősök Terén eddig is és idén is.”

Az idei évben is a Vajdasági Vágta kísérőprogramjaként megrendezik a kézművesvásárt.

Námesztovszky Kornélia, szervező: „Idén mintegy húsz árust, kiállítót várunk Vajdaság különböző pontjairól, településeiről, akik színes és gazdag kínálattal érkeznek, és mint az előző években, ugyanúgy idén is az volt a legfőbb szempontunk, amikor ezt a vásárt állítottuk össze, hogy minőségi kézműves vásárral várjuk a vágtára idelátogató közönséget. Megtartva azt a színvonalat, amit a Vajdasági Vágta képvisel.”

A rendezvény házigazdája idén is a szabadkai Bácska Lovas Klub.

Miodrag Zagorac, elnök, Bácska Lovas Klub, Szabadka: „Megtiszteltetés számunkra az idén is megnyilvánuló bizalom. Ez is azt bizonyítja, hogy jó szervezők vagyunk, önökkel együtt. Minden alkalommal arra törekszünk, hogy minél jobb legyen. Ami bennünket illet, igyekezni fogunk a lehető legjobb pályafeltételeket biztosítani, hogy a versenyzők minél jobb eredményeket érhessenek el.”

A 11. Vajdasági Vágtát is a Vajdasági Magyar Szövetség, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány és a budapesti Lovas Show Kft. közösen szervezi. A futamokat és az esti döntőt a Pannon Televízió élőben közvetíti majd.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti