Skip to main content

Idénynyitó a Folk Music Fest Palicson

Idénynyitó a Folk Music Fest Palicson

Idénynyitó a Folk Music Fest Palicson

 A népzenei rendezvény családi programokkal folytatódott. Ezzel a kulturális rendezvénnyel kezdetét vette az idei palicsi idegenforgalmi idény - mondta az eseményen dr. Pásztor Bálint, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke.

Kézműves kirakodóvásárral, foglalkozásokkal, népi gyerekjátékokkal várták a látogatókat Palicson vasárnap délután.

Tokai Mónika a fazekasság alapjait mutatta meg a gyerkőcöknek.

„Nem korongozunk, ilyen dolgokat készítünk el, amit az asztalon tudunk megcsinálni. Ilyen a hurkatechnika, a marokedény, és egyelőre nekik ezt mutatom meg. Az idősebb gyerekek, ők lapedényeket tudnak készíteni.”

Minden korosztálynak megvolt tehát a maga kézügyességéhez megfelelő technika, amit el tudott sajátítani. Cseh Szilas négyéves kislánya, Viola is ott ügyeskedett.

Cseh Szilas: „ Koncertekre jöttünk, a kislányom szeret kézműveskedni. Palicson van a művelődési házban egy néni, aki foglalkozik velük, és mindenféléket csinálnak. Tobozból manókat.”
 

Ez egyfajta szezonnyitó Palicson, mert ez az első nagy művelődési rendezvény ezen a nyáron - mondta dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT elnöke. A kilencedik Folk Music Festet Szabadka Város önkormányzata is támogatta.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, VKT, Szabadka: „Próbálunk konkrétumokat is tenni annak érdekében, hogy Palics a régi fényét visszaszerezze. Ahhoz szükség van a gyönyörű magyar szecessziós épületekre, szükség van a gyönyörű parkra, szükség van arra, hogy a víkendtelepet helyrehozzuk, épül az akvapark, de szükség van ugyanakkor, hogy rengeteg művelődési és sportrendezvény is megrendezésre kerüljön Palicson.”

A délutáni koncertek sora Paár Julcsi Magyarország egyik legnépszerűbb gyermekprogramjával, a Kerekerdő című mesekoncerttel indult. A mese fiktív népmesei szál, tehát népmeseként indul, de nem létezik ilyen mese. Énekesként és zeneterapeutaként Paár Julcsi szeretett volna minél közelebb kerülni a gyerekekhez, később ehhez még hozzájárult az is, hogy édesanya lett, mondta.

Paár Julcsi, énekes, zeneterapeuta, Magyarország: „A saját gyerekeimnek is szerettem volna valami olyan maradandót alkotni, ami róluk is szól, és ami az én saját, zenével való viszonyomat is kicsit körvonalazza. Ez az élmény, komplex élménycsomag, tulajdonképpen előhúzta belőlem a Kerekerdő mesét, és ami azt hiszem, hogy mindannyiunkról szól. Mondhatom ezt bátran. Egy kisujjamnyi legény, egy kisfickó, a Jancsi elindul és felfedezi a világot.”

A kétnapos Folk Music Festet idén is nagy érdeklődés övezte Palicson, gyerekek, felnőttek egyaránt megtalálták a maguknak tetsző szórakozást.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti