Skip to main content

A VMSZ munkáját értékelte Pásztor István

A VMSZ munkáját értékelte Pásztor István

A VMSZ munkáját értékelte Pásztor István

 Kishegyesen tartja 19. tisztújító közgyűlését a Vajdasági Magyar Szövetség az átépítés alatt álló színházteremben, 336 küldött részvételével. Az elnöki posztra Pásztor István az egyetlen jelölt.

Ez az épület a szimbóluma mindannak, amit az elmúlt négy évben tettünk, mondta a Közgyűlés megnyitóján Pásztor István. Összefoglalni egy négyéves periódust embert próbáló feladat, mondta a közgyűlési ülések között eltelt időszak munkájáról szóló elnöki beszámolójában Pásztor István. A népszámlálással kapcsolatban elmondta, szomorúak az adatok, de azért jó, hogy kilenc évtized után végre előnyt jelent Szerbiában magyarnak lenni.

Egy perces néma csenddel emlékeztek az elmúlt négy évben elhunyt tagtársakra és a VMSZ harcostársaira a Közgyűlés elején. Az eseményen mások mellett vendégként megjelent Pirityiné Szabó Judit, Magyarország nemzetpolitikai államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője és Fremond Árpád, az MNT elnöke is. Összefoglalni egy összetett négyéves periódust emberpróbáló feladat. Személyes is, mindannyian a saját életünk, munkánk, feladatunk, sikereink és kudarcaink lenyomataként éljük meg a mögöttünk hagyott időt - mondta Pásztor István.  

„Sikeres négy év áll mögöttünk. Olyan négy év, aminek a végén joggal érezhetjük magunkat elégedettnek. Helyt álltunk, szolgáltuk nemzetünket, közösségünket és szülőföldünket. Becsülettel, odaadással, elkötelezetten. Higgadtan, normálisan, mértéktartóan. Köszönetet mondok ezért mindenkinek, a VMSZ nagy politikai közösségének, azoknak a vajdasági magyaroknak, akik velünk együtt küzdöttek, pedig nincs pártpolitikai kötödésük. Köszönetet mondok partnereinknek, szövetségeseinknek, a Fidesz–KDNP pártszövetségnek, Magyarország Kormányának, az SZHP–nak és a többi itthoni szövetségesünknek, a szerb és a tartományi kormánynak és az önkormányzati és kisközösségi partnereink felsorolhatatlan sokaságának.”

Pásztor István a koszovói helyzetről is beszélt, a trianoni békediktátumhoz hasonlítva a helyzetet.  

„Hányszor hozta fel példaként a Koszovóról folytatott parlamenti vitában a frakcióvezetőnk a mi, zsigereinkbe égett történelmi tapasztalatot, a történelmi igazságtalanságot, a nemzetközi politika cinizmusát, az elvek elferdítésének és sutba vetésének, a kettős mérce alkalmazását és azt, értjük a szerbek felháborodását, osztozunk benne mivel mindezt megtapasztaltuk száz éve a saját bőrünkön. Hatásai ma is érezhetőek.”

Pásztor hozzátette, a békediktátum aláírásának 101. évfordulóján avatták fel Bíró Károly egész alakos szobrát Szabadkán. Szerinte a szoborállítás, ott és úgy, a VMSZ-nek az utóbbi hosszú időszak legnagyobb politikai teljesítménye. Kiemelte, a Vajdasági Magyar Szövetség a koronavírus-járvány idején is helytállt.  

„Képviselőink, államtitkáraink, tartományi tisztségviselőink és önkormányzati embereink szerepe azokban a hónapokban talán az átlagostól is fontosabbá vált. A tanáraink és a Pannon RTV hihetetlen teljesítményéről se feledkezhetünk, akik sok ezer felvett órányi tananyaggal segítették a diákokat, hogy a jelenléti oktatás szüneteltetése ellenére az előírt tananyag könnyebben elsajátítható legyen. Mindeközben vártuk a védőoltást, aztán szerveztük az oltást.”  

Pásztor István azt mondta, nem kívánja megkerülni a népszámlálási adatok kérdését. Szerinte van okunk a szomorúságra, de az azért jó, hogy kilenc évtized után végre előnnyé vált magyarnak lenni.  

„A szülőföld felemelkedése, élhetővé tétele és válása vajdasági magyar érdek volt és az is marad. Az élhetőség mértéke az itthon tartás esélyének fokmérője. Aki ezt tagadja és nem hiszi, semmit sem ért. Végezetül a többször elhangzott magyarázat elemei közül azt szeretném kiemelni, ami a legfontosabb! Megtettünk-e mi mindent, hogy itthon tartsuk, akit csak lehet? Igen, megtettünk!”

A lélek milyenségét az identitás határozza meg. Az oktatás, a művelődés, a tájékoztatás és a nyelvhasználat, hangzott el az elnöki beszámolóban. Pásztor hozzátette, minden kis korban dől el.

„Ezért fektetünk, a nemzetpolitika megtestesítőivel karöltve akkora energiákat abba, hogy minden pici gyerek magyar anyanyelvén kezdje el létét, óvoda előtti és óvodai neveltetését és oktatását.”  
 

Pásztor szólt a sportfejlesztésekről. A TSC első csapatának pazar szereplése mellett közel 2000 kisgyerek rendszeres sportolását biztosítja a klub. Felépült és működik a Vajdasági Birkózóakadémia, de elindult az asztalitenisz újbóli fejlesztése Csókán és a kosárlabda szervezési kereteinek megteremtése Szabadkán. A kultúra terén előtérbe kerültek a magyar érdekeltségű közgyűjtemények – könyvtárak, múzeumok, levéltárak- állománygyarapítása. A médiánk tekintetében is pozitív dolgokról lehet beszámolni - mondta Pásztor István. A szabadkai médiaház betölti funkcióját, otthont teremt és jó munkafeltételeket biztosít a Pannon RTV-nek, a Hét Napnak és a Magyar Szó szabadkai szerkesztőségének. A gazdaságfejlesztési program legalább 50 ezer vajdasági magyar szülőföldön való boldogulásához járult hozzá - emelte ki Pásztor István. A választásokkal kapcsolatban azt mondta, a VMSZ mindegyiken helyt állt, jól, ereje felett teljesített, a maximumot megközelítve, a népszámlálás eredményeit nem elfelejtve, kisebb lélekszám produkált elismerésre méltó eredményt.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti