Skip to main content

Tiszteletben, egyenjogúságban

Tiszteletben, egyenjogúságban

A karlócai szerb nemzetgyűlés évfordulóját ünnepelte a tartományi szerbség
Tiszteletben, egyenjogúságban

A tartományi parlament épületében hétfőn este ünnepélyes keretek között emlékeztek meg a karlócai szerb nemzetgyűlés 175. évfordulójáról, amelyen jelen volt többek között Igor Mirović tartományi kormányfő, Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, Nikola Selaković foglalkoztatási, harcosügyi és szociálpolitikai miniszter, a köztársasági és tartományi parlament alelnökei, valamint a köztársasági és tartományi kormány tagjai is. Az 1848. május 15-én, Karlócán megtartott nemzetgyűlés során kikiáltották a Szerb Vajdaság megalakítását, amely a tartományban élő szerbség egyik jelentősebb ünnepe is egyben. Igor Mirović ez alkalommal hangsúlyozta, hogy ez az 1848. május 15-ei nap egyike azon dátumoknak, amelyek megváltoztatták a történelem menetét, és örök időkre bevésték magukat a nemzetek emlékezetébe.

– Ezeknek a dátumoknak előtörténetük van, magukban foglalják a több nemzedéken keresztül folyó, évszázados küzdelmeket. Népünknek csak egyetlen célja volt: a Szerb Vajdaság megalakítása. Ez a döntés koronázta meg a szabadságért és a más népekkel való egyenjogúságért folytatott, évszázados küzdelmet – emlékeztetett Mirović.

Hozzátette, hogy ehhez a küzdelemhez hozzájárult III. Arsenije Čarnojević és IV. Arsenije Jovanović Šakabenta pátriárkák bölcsessége is, akik a nagy, szerb kivándorlást vezették, de ugyanakkor hangsúlyozta azon szerbek bátorságát is, akik Jovan Monasterlija és Jovan Popović Tekelija vezetése alatt nagyban kivették a részüket az osztrák hadsereg törökök felett aratott győzelmeiben Zalánkeménnél és Zentánál, a 17. század végén.

– Teljes joggal kijelenthetjük, hogy Vajdaság manapság olyan hely, ahol megértésben és az egymás iránt kimutatott tiszteletben egyenjogú emberek élnek együtt, ugyanakkor a szerb nép és a többi nemzeti kisebbség egyenjogúságot élvez. Vajdaság mindig olyan hely marad, ahol mindegyik nemzeti, kulturális és vallási identitás egyformán fontosnak számít, és tiszteletben lesz tartva. Manapság országunk gazdasági sikereiről, a munkanélküliek számának megfeleződéséről beszélünk, ami különösen igaz Vajdaság vonatkozásában. Emellett intézményeink kibontakozásának, a magas szintű, kulturális alkotómunka, Vajdaságnak, mint a tudományos fejlődés központjának lehetünk szemtanúi, annak, hogy a vajdasági sportolók a világ minden sarkából dicsőséget hoznak Szerbiának – fogalmazott a tartományi kormányfő.

A tartományi jelentőségű nap kapcsán Igor Mirović az ünnepség keretében átadta azokat az elismeréseket, amelyeket a tudomány, illetve a művészet terén kifejtett, kimagasló munkásságért ítélnek oda. A 2022-es évre vonatkoztatva a Milutin Milanković tudományos elismerést dr. Slobodan B. Marković, az Újvidéki Egyetem Természettudományi-matematikai Karának professzora és a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia tagja vehette át, míg a Pavle Jovanović tartományi elismerést a šidi Sava Šumanović Képgaléria érdemelte ki.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, F.D.
Ostale vesti