Skip to main content

Villanymotorokat készítő japán cég nyitott üzemet Újvidéken

Villanymotorokat készítő japán cég nyitott üzemet Újvidéken

Villanymotorokat készítő japán cég nyitott üzemet Újvidéken

 A befektetés értéke 250 millió euró. Az eseményen Aleksandar Vučić szerb államfő, valamint Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke is jelen volt.

Megnyitották a villanymotorok előállításával foglalkozó japán cég, a Nidec szerbiai üzemét Újvidéken.

A céget 1973-ban alapították Kiotóban, és ma már több mint 40 országban tevékenykednek. Világszerte több mint 120 ezer embert foglalkoztatnak. Az újvidéki üzem alapkövét 2021 novemberében helyezték le, a 4-es ipari zóna területén. A gyár két részlegből áll, az elsőben az autómotorok, míg a másodikban az inverterek és elektronikus vezérlőegységek tömeggyártását végzik. Mitsuya Kishida, ügyvezető igazgató, Nidec: „Megerősítjük kapcsolatainkat az Újvidéki Egyetemmel, illetve a szerbiai akadémiai és kutatóközpontokkal, intézményekkel. Egyes intézményekkel már felvettük a kapcsolatot annak érdekében, hogy anyag- és termékelemzést végezzenek a számunkra. Ezzel olyan üzleti tevékenységeket tudunk elősegíteni, amelyek nemcsak a Nidec, de a szerb gazdaság fejlődéséhez is hozzájárulnak majd.”

A cég korszerű berendezéseket és gyártási folyamatokat alkalmaz, amelyek segítségével versenyképesek tudnak lenni világszerte. Ezek a befektetések járulnak hozzá leginkább, hogy Szerbia lakosai itthon maradjanak - mondta a megnyitón Aleksandar Vučić szerb államfő. „Alig nyolc éve még egyetlen gyár sem létezett itt. Akárkinek is tetszett ez így vagy nem, így volt. Nézzék meg most: egymás után épültek a gyárak, amelyek megemelték az emberek életszínvonalát Újvidéken és az egész országban, erősítették Szerbia gazdaságát. Ezek tették lehetővé a gyorsvasút építését, így ma Belgrádból Újvidékre, illetve ide a Nidechez az emberek egy része a Sólyom gyorsvonattal érkezik, amelyet sikerült kiépítenünk időközben.”

A két részleg összesen mintegy 96 ezer négyzetméternyi alapterületen fekszik és 1200 dolgozót alkalmaznak.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti