Skip to main content

Folytatódnak a magyar–szerb IPA pályázatok

Folytatódnak a magyar–szerb IPA pályázatok

Az önkormányzatok és a civil szervezetek képviselőit tájékoztatták a lehetőségekről Magyarkanizsán
Folytatódnak a magyar–szerb IPA pályázatok

Szerdán Magyarkanizsán a városháza dísztermében információs napot tartott az Interreg VI-A IPA Magyarország-Szerbia program a 2021–2027-es időszak első pályázati felhívásaival kapcsolatban.
A rendezvények fő célja az volt, hogy részletesebb képet adjon a felhívás legfontosabb szabályairól az érdeklődőknek.
Az eseményt Fejsztármer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere nyitotta meg, majd a téma szakértői előadásokat tartottak a résztvevőknek. Jelen volt Relja Burzan, a Magyarország-Szerbia IPA határon átnyúló program közös technikai titkársága szabadkai irodájának vezetője és Dejan Vujinović munkatárs is.
Fejsztámer Róbert polgármester köszöntőjében örömét fejezte ki azért, hogy egy olyan kis település, mint Magyarkanizsa, egy ilyen komoly rendezvény házigazdája lehet.
– Úgy hiszem, azért kaptuk meg ezt a lehetőséget, mert hosszú évekre visszamenőleg jó tapasztalataink vannak az IPA pályázatok beadása, kezelése és végrehajtása kapcsán. Bízok benne, hogy ez a továbbiakban is így fog maradni. Akik pályázni szeretnének, azoknak két tanácsot szeretnék adni az elmúlt évek tapasztalatai alapján. Az egyik hogy, foglalkozzanak az angol nyelv elsajátításával, mivel a projektek írása, végrehajtása és elszámolása mind angol nyelven zajlik. Másrészt pedig a civil szervezetek próbáljanak meg jó együttműködést létrehozni a saját önkormányzatukkal, mert az lehet az előfeltétele annak, hogy megkapják az előfinanszírozás és az önrész biztosítását, mert ez egy civil szervezet számára mindig nagyon nagy kihívás. Sok sikert kívánok mindenkinek a pályázatokhoz és remélem legközelebb ilyen összetételben akkor találkozunk, amikor a nyertesekkel történik a szerződések aláírása – fogalmazott a polgármester.

Az információs napon jelen volt Molnár Makai Krisztina, a Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ igazgatója is, aki kérdésünkre elmondta, hogy Magyarkanizsa község önkormányzatának több mint 15 éves tapasztalata van az Európai Uniós programokban való részvételben és az ott nyert támogatások elköltésében, valamint a nyertes projektek megvalósításában.
– Ez alatt az idő alatt több mint 30 sikeres projektet tudhatunk magunk mögött. Különböző programokon vettünk már részt, mint például az Exchange programon, az Európa a Polgárokért, a Duna Transznacionális és az Észak-kelet Európa Transznacionális programokon is. A mellett, hogy a Tisza Menti Információs Fejlesztési Központnak remekül felkészült a csapata a projektek megvalósításához, Magyarkanizsa község önkormányzatának munkatársai is minden esetben támogatják ezeket a programokat. Ennek a nagyon jó együttműködésnek köszönhetően nem csak az önkormányzati dolgozók szereztek már olyan tapasztalatot, amelyek a megvalósításhoz szükségesek, hanem a községi intézményeink is. Tudni kell, hogy minden esetben az emberek segítségére sietünk, abban az esetben, ha valahol megakadnának. Az önkormányzat pedig nem csak szakmai tanácsokat ad, hanem pénzügyi hátteret is biztosít. Minden egyes Európai Unió által támogatott pályázat pénzügyi konstrukciója másképp néz ki. Az IPA Interreg program esetében a pénzügyi konstrukció 85% támogatást, illetve 15% önrészt követel meg a sikeresen pályázótól. Az önrész mellett még előfinanszírozásra is számítani kell, ami a községi intézmények és non-profit szervezetek esetében elég problémás, de az önkormányzat ki tudja küszöbölni ezt a hiányosságot. Remélem, hamarosan egy újabb sikeres pályázási és megvalósítási fázist tudhatunk magunk mögött. Leginkább azok a pályázatok élveznek elsőbbséget, ahol maradandót tudunk alkotni, tehát az infrastruktúra fejlesztése élvez prioritást. Az önkormányzat vezető kedvezményezettként, vagy partnerként összesen öt pályázatban vehet részt ebben a kiírásban. Minden esetben szükség van egy külföldi partnerre is, ebben az esetben egy magyarországira – mondta Molnár Makai Krisztina.

Dejan Vujinović rámutatott arra, hogy ez mar az ötödik határon átívelő együttműködési program Magyarország és Szerbia között.
– A következő időszakban több lehetőség kínálkozik, különböző programok közül választhatnak majd. Főleg a környezetvédelem, a kultúra és a turizmus, illetve a sporttal kapcsolatos projektek körében várhatóak a kiírások. A magyar partnerekkel közösen lehet pályázni, azokkal akik a Csongrád-Csanád, valamint a Bács-kiskun vármegyékben tartoznak. Az ilyen és ehhez hasonló információs napok nagyon hasznosak, hirdetni kell, hogy az emberek tudják, milyen lehetőségek várnak rájuk. Ebben a pályázati körben több mint 40 millió eurót osztanak szét a szervezetek között. Ezen a magyarkanizsai eseményen a jelentkezők megismerkedhetnek a szabályokkal és a fontosabb tudnivalókkal, a szerződéskötéssel stb. Azt szeretnénk elérni, hogy az emberek tudják, mi, hogyan fog lezajlani és tisztában legyenek a buktatókkal. Minden dokumentáció elérhető a honlapunkon, szóval bárki utánajárhat maga is a dolgoknak – mondta Dejan Vujinović.
Relja Burzan elmondta, hogy az információs napon mindenre felhívják a résztvevők figyelmét, többek között arra, hogyan kell jelentkezni a pályázatokra, bemutatják a kiírások céljait és részleteiben is ismertetik a legfontosabb tudnivalókat.
–  Nagyon sok tapasztalatunk van már, hiszen ez az ötödik generációja ennek az IPA pályázatnak. A környékbeli jelentkezők midig nagyon aktívak és szorgalmasak, kiváló módon adják be a pályázataikat – fogalmazott Relja Burzan.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, HAT
Ostale vesti