Skip to main content

A délvidéki termelők bástyája

A délvidéki termelők bástyája

Temerinben tartotta meg évi közgyűlését a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége
A délvidéki termelők bástyája

A Kárpát-medencében példamutatónak számít az a politikai együttműködésen alapuló termelői érdekképviselet, amelyet a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége valósít meg – mondta Ökrös Oszkár, a magyarországi Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a vajdasági gazdák szövetségének évi közgyűlésén. A Temerinben megtartott találkozón kiemelte: a magyar tárcának a Délvidéken van egy erős bástyája, amely szilárdan védi a vajdasági agrártársadalom érdekeit és tevékenységre ösztönzi a gazdákat.

– A magyar kormány számára kiemelten fontos a határon túli magyarság megsegítése és a szülőföldön maradásának ösztönzése. Ennek egyik kiemelt pillére a kulturális együttműködés mellett a falusi élet, a vidék népességmegtartó erejének a támogatása, illetve ezzel a célkitűzéssel kapcsolatban a megfelelő partnerek megtalálása. A Vajdaságban ez sikerült, ugyanis a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségében rendkívül termékeny és erős partnerre találtunk, amely hosszú évek óta összefogja az itteni csaknem 11 ezer fős magyar gazdaközösséget. A paritásos alapon működő partneri kapcsolat, illetve a munkájuk is alapként szolgált Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Muravidék és Drávaszög gazdaszervezeteinek megerősítésére – mondta a magyar agrártárca helyettes államtitkára.

Hozzátette: ettől még hatékonyabban működik az a falugazdász hálózat, amelyet az anyaországról terjesztettek ki a kárpát-medencei térségre. Ez képezi ugyanis a gerincét az együttműködésnek, ugyanakkor ennek van a legnagyobb hatása is a gazdák megélhetésére és mindennapi tevékenységére, de nemzetpolitikai szempontból is kiemelkedő mérföldkőnek számít.

A magyar Agrárminisztérium a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) tekinti az egyik elsődleges és legszilárdabb partnerének – hangsúlyozta Ökrös Oszkár. Köszöntőbeszédében kitért arra is, hogy a mezőgazdaságot jelenleg minden országban, így Magyarországon és Szerbiában is nehézségek sújtják, amelyek nyilvánvalóan rányomják a bélyeget a gazdák mindennapi életére. Ilyen helyzetben még nagyobb jelentőséget kapnak az olyan erős és nagymúltú szövetségek, mint a VASZ. Ezek ugyanis hatványozottan tudják védeni a gazdák érdekeit és képviselni azokat a politikum felé, de el tuják őket látni az ehhez szükséges tudással, szakmai segítséggel és szükséges információkkal is – mondta az agrártárca képviselője. Ugyanakkor bejelentette azt is, hogy a magyar kormány a jövőben is támogatja a szövetség munkáját.

 

AZ AGRÁRTÁRSADALOM ÖSZTÖNZŐI

A magyar Agrárminisztérium hozzájárulásának jelentőségét a közgyűlés elején Nagy Miklós, a VASZ elnöke is megerősítette: örömmel jelentette be, hogy a találkozó napjának reggelén beérkezett az idei munkát ösztönző támogatás. A szövetség elnöke a sajtó érdeklődésére kitért az idei tervekre is: a már megkezdett munkának a folytatásával is már komoly programokat tudnak előrelátni – hangsúlyozta.

– A falugazdászaink nagyon komoly munkát végeznek a nemrégiben beüzemelt e-Agrar rendszerhez való csatlakoztatás terén. Akár hosszabbított munkaidőben is azzal foglalkoznak, hogy elrendezzék a magyar gazdák elektronikus bejelentkezését a mezőgazdasági tevékenységet összesítő portálra. Ugyanakkor folytatjuk a vajdasági borok felmérését is: a legkisebb borászatainkat is olyan helyzetbe szeretnénk hozni, hogy idehaza is jó minőségű borral jelenjenek meg a piacon. Célunk, hogy a turisták tudjanak a borászatainkról és célirányosan keressék a termékeiket. Ennek szintén a magyar agrártárca Schams Ferenc Terve ad hátteret: bízunk benne, hogy már idén beindulhat a jelenleg előkészületben levő vajdasági borlaboratórium. Emellett falugazdászaink és tagszervezeteink természetesen idén is részt vesznek a mezőgazdasági jellegű rendezvények szervezésében és kialakításában. Nagyon szegényes lenne ugyanis az érdekszféra területeinken olyan rendezvények nélkül, mint például a topolyai Expo, a Zentai Birkanyíró- és Birkapörköltfőző Verseny, vagy a Feketicsi Meggynapok. A hazaiak mellett számos külföldi kiállításon és rendezvényen is megszervezzük a termelőink részvételét. Tagszervezeteinknek igyekszünk szakmai támogatást is nyújtani: január 15-e és március 15-e között több előadást is szerveztünk részükre, amelyeken a forgalmazók is bemutatták az újításaikat a vetőmagok, a vegyszerek vagy más alapeszközök tekintetében is – emelte ki a szövetség főbb tevékenységeit és terveit Nagy Miklós a találkozón.

A VASZ évi közgyűlésén megjelent tagszervezetek képviselőit Farkas László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezetének alelnöke, a Jánoshalmi Gazdakör elnöke is köszöntötte. Beszédében kitért a Magyarok Kenyere program megvalósításának nemzetegyesítő jelentőségére, amelyet területeinken szintén a VASZ szervezésében valósítanak meg. Ugyanakkor hangsúlyozta Jánoshalma és Temerin 80 éves testvérvárosi kapcsolatának gazdasági jelentőségét is: ennek jegyében 1997-ben a Jánoshalmi Gazdakör együttműködési megállapodást kötött a Temerini Kertbarátkörrel.

ALAPÍTÓK ÉS ÚJ TAGOK KÖZÖS ÉRDEKE

A Temerini Kertbarátkör a régió egyik legtömegesebb magyar civil szervezeteként alapítója volt a VASZ elődjeként működő Észak-vajdasági Agráregyesületek Szövetségének is, és azóta is aktív szerepet vállal a szövetség munkájában – mondta a sajtó érdeklődésére Kovács Róbert, a helyi szervezet elnöke.

– A szövetséggel együttműködve valósítottuk meg Temerinben a falugazdász tevékenységet is: a helyi termelők egyre gyakrabban keresik fel a szolgálatot, az e-Agrar rendszerbe való bejelentkezéshez szükséges tudnivalók tekintetében pedig kimondottan nagy segítséget jelent számukra a helyi falugazdász. Ma már a szolgálat vette át azoknak a szakmai előadásoknak is a szervezését, amelyeket régebben a Temerini Kertbarátkör valósított meg. A szövetség a szervezetünk olyan nagy múltú, hagyományos és népszerű rendezvényeit is támogatja, mint a Vince-napi Nemzetközi Borfesztivál és Borkóstoló, a vajdasági szintre emelt Temerini Pálinkaverseny, vagy az őszi Dél-bácskai Tökfesztivál – sorolta az egyik legrégebbi tagszervezet elnöke.

A VASZ jelenleg 73 tagszervezetet tömörít Vajdaság területén: a szántóföldi termelők, jószágtenyésztők és méhészek mellett minden olyan civil szervezet is helyet kap a szövetségben, melynek tevékenysége a mezőgazdasághoz kapcsolódik. Az ernyőszervezet folyamatosan bővül: a tagsági jogosultságot idén a bácsföldvári székhelyű Vajdasági Ifjúsági Szervezet is kérelmezte – tudtuk meg Fehér Kálmán falugazdásztól, aki a nemrégiben alapított csoportosulás elnöke is.

– A civil szervezetünkhöz többek között helyi fiatal termelők is csatlakoztak. Az érdekeiket sokkal hatékonyabban tudjuk képviselni azáltal, hogy egy olyan tapasztalt és erős szövetség tagjává válunk, mint a VASZ. Ezáltal szakemberektől kaphatunk tanácsokat és olyan információkhoz jutunk, amelyek egyébként nem, vagy csak nehezebben érnének el hozzánk. Olyan előadókat tudnak javasolni számunkra, akik a kezdő gazdáknak segítenek kiigazodni a jogok és kötelezettségek világában. Emellett a szövetség segítségével sok rendezvényre és kiállításra is eljuthatnak a fiatal termelőink, ahol egyrészről bemutathatják terményeiket, másrészről pedig tapasztalatokat gyűjthetnek – fejezte ki a szövetséghez fűzött reményeket a bácsföldvári szervezet képviselője.

A tagszervezetek a közgyűlésen a pályázati lehetőségekről is értesülhettek dr. Molnár Viktortól, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatójától, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettestől és Juhász Bálinttól, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetőjétől is, de a rendezvényt jelenlétével megtisztelte az alapítvány igazgatóbizottságának elnöke, dr. Nagy Imre is. Az anyaország és a vajdasági civil szervezetek közötti együttműködés jelentőségét jelenlétükkel megerősítették Mészáros Balázs, az Agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának vezetője, illetve Szekér Klára Szilvia, Magyarország Belgrádi Nagykövetségének mezőgazdasági és környezetügyi attaséja is.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tóth D. Lívia
Ostale vesti