Skip to main content

Minden csepp víz számít!

Minden csepp víz számít!

További pályázatokat jelentetett meg a mezőgazdasági titkárság
Minden csepp víz számít!

A héten az öntözőrendszerek kiépítésére és fejlesztésére, a jégvédő hálók beszerzésére, a gyümölcs- és szőlőtermesztők, illetve az organikus termelők befektetéseire vonatkozó pályázatokat is kiírta a Tartományi Mezőgazdasági Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság, amely a tűzvédelmi projekteket is támogatja. Az önkormányzatok számára is megjelentették a dűlőutak rendezésére vonatkozó kiírást – sorolta felkeresésünkre Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes azokat a lehetőségeket, amelyeket az elmúlt napokban tettek közzé a titkárság honlapján. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy továbbra is nyitva állnak azok a pályázatok, amelyekkel a fóliasátras termelőket, a méhészeket és a fiatal gazdákat segítik, de várják a mezőgazdasági középiskolák és felsőoktatási intézmények kérelmeit is.

Ótott Róbert kiemelte a titkárság azon törekvéseit, amelyekkel a tavalyi aszályos év következményeit kívánják enyhíteni. Az idén ugyanis minden eddiginél magasabb költségvetéssel rendelkeznek: a jóváhagyott tervek szerint 10 milliárd 280 millió dinárból gazdálkodhatnak. A keretből jelentős összeget különítenek el Vajdaság erdősítésére. Emellett külön támogatják azokat a projektumokat, amelyek a vízelvezető csatornák kettős rendeltetését szorgalmazzák. Térségünkben ugyanis ma már minden csepp vizet meg kell őriznünk ahhoz, hogy mezőgazdasági termeléssel tudjunk foglalkozni – utalt az új támogatási vonalak szükségességére a titkárhelyettes.

JELENLEG CSAKNEM 800 MILLIÓ DINÁROS KERETÖSSZEGRE PÁLYÁZHATNAK A GAZDÁK

Évek óta támogatják az öntözőrendszerek kiépítését és fejlesztését is a tartomány területén. Erre a célra az idén 370 millió dinárt különítettek el a költségvetésből. A termelők befektetéseinek 60 százalékát térítik meg, de a fiatal gazdák a költségeik 70 százalékos megtérítésére is pályázhatnak. Ugyanez érvényes a gyümölcsösök és szőlészetek fejlesztésére vonatkozó kiírásra is: a termelők elsősorban a jégvédelmi hálók beszerzésére pályázhatnak, de a termeléshez szükséges egyéb eszközök vásárlását is segíti a titkárság. A gyümölcs- és szőlőtermesztők az idén 80 millió dináros vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak, de további 9 millió dinárral támogatják az organikus termelők eszközbeszerzését is – sorolta azokat a hagyományos pályázati vonalakat a titkárhelyettes, amelyekre évről évre számíthatnak a vajdasági gazdák.

Hozzátette: továbbra is várják a fóliasátras termelők kérelmeit, akiknek az eszközbeszerzését 90 millió dinárral támogatja a titkárság, de a méhészek is pályázhatnak még a 35 millió dináros támogatási keretösszegre. Nyitva áll a fiatal gazdák számára közzétett lehetőség is, ők 200 millió dináros hozzájárulásra pályázhatnak az idén.

VÁRJÁK AZ EGYESÜLETEK, ÖNKORMÁNYZATOK ÉS ISKOLÁK PROJEKTJEIT IS

A gazdák számára előirányzott támogatási vonalak mellett a titkárság hozzájárul az önkéntes tűzoltó-egyesületek eszközbeszerzéséhez is. Elsősorban olyan a tűzvédelmi projektek megvalósítását segítik, amelyekkel megakadályozhatók a termőföldeken és legelőkön keletkező tüzek, de az oltást segítő eszközökre, illetve képzésekre is pályázhatnak a vajdasági egyesületek. Továbbá olyan programok megvalósítását is segíti a titkárság, amelyek a lakosság körében népszerűsítik a tűzvédelmi előírásokat és intézkedéseket. Az egyesületek projektjeinek költségét teljes egészében megtéríti a titkárság: erre a célra az idén 20 millió dinárt fordítanak – mondta a titkárhelyettes.

Mint arról korábban is beszámoltunk, a mezőgazdasági titkárság a helyi önkormányzatok befektetéseit is támogatja: a héten megjelent a dűlőutak rendezésére vonatkozó kiírás, melynek idei keretösszege 400 millió dinár. Továbbra is nyitva állnak a mezőgazdasági középiskolák és felsőoktatási intézmények eszközbeszerzésére vonatkozó kiírások, de az újító ötleteket is várják a titkárság illetékesei.

A héten megjelentetett kiírásokra április 18-ig adhatják át kérelmeiket a vajdasági gazdák, az önkormányzatok április 11-ig pályázhatnak a dűlőutak rendezésére, a korábban közzétett kiírásokra viszont április 7-ig lehet átadni az igényléseket. A gazdák a közeljövőben számíthatnak még a kapcsolható eszközök beszerzésére vonatkozó kiírásra, de új pályázatra számíthatnak az állattartók, a borászok és a pálinkakészítők is – jelentette be Ótott. Kiemelte: az idén is hozzájárulnak a civil szervezetek rendezvényeinek megszervezéséhez, de az önkormányzatok is számíthatnak további kiírásokra.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tóth D. Lívia
Ostale vesti