Skip to main content

Tisztelet a hősöknek!

Tisztelet a hősöknek!

Tisztelet a hősöknek!

 Nagybecskerek magyarsága tegnap a katolikus temetőben, Szemere Pál honvédőrnagy emléktáblájánál tartott koszorúzási ünnepséget, majd a Petőfi művelődési egyesület székházában ünnepi műsorral emlékeztek az 1848/49-es magyar szabadságharc hőseire.

Nagybecskerek magyarsága 2012 óta Szemere Pálnak a katolikus temetőben levő emléktáblájánál adózik március 15-én. Szemere Pál Szlovákiában született, a forradalom idején Kiss Ernő parancsnoksága alatt harcolt. A perlaszi csatában kapott halálos sebet és a becskereki katolikus temető jeltelen sírjában nyugszik.

Kovács Elvira, alelnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Október hatodikán, a gyásznapon, Eleméren szervezünk egy központi megemlékezést, viszont március 15-én is, Vajdaság-szerte általában Kossuth-szobroknál, Petőfi-szobroknál, szoktunk főt hajtani, de itt, Nagybecskereken, a város szívében, a temetőben, ez egy olyan helyszín, ahol megemlékezünk a szabadságharc hőseiről.”

A Petőfi Magyar Művelődési Egyesület székházában megtartott alkalmi műsort nagy érdeklődés mellett tartották meg.

Jenovay Lajos, elnök, Petőfi Magyar Művelődési Egyesület, Nagybecskerek: „Teltházunk volt. Rég volt már, hogy hátul álltak, nem volt már hely, nem volt ülőhely. És ez nagy öröm számunkra. Ez azt jelenti, hogy a közönség azért igényli az ilyen jellegű megmozdulásokat. És itt külön köszönetet szeretnék mondani mindazoknak, akik részt vettek ebben a műsorban.”

Petőfi életéről Tóth Annamária író tartott előadást, mely során igyekezett rátérni Petőfi életművének minden fontos vonására.

„Természetesen magától értetődő, hogy a saját nemzeti költőnk, a magyarság nagy alakja. Ebben az előadásomban arra is szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy minden nép a magáénak tudhatja, és hogy ő az egész emberiség számára igyekezett elhozni a szabadság eszméjét, amelyet egész életén keresztül képviselt.”

A műsorban felléptek a Szathmáry Karolina katolikus leánykollégium növendékei is.

Simon Rita kollégista: „Mi most kezdünk a világba kicsöppenni. Most kezdjük felfedezni az életet. Petőfi tanításai, az ő versei, az ő szenvedélye, amivel élt és harcolt, az számomra és a többiek számára is mindig hatalmas erőt adott. Mert ő az az ember, akit a magyarok tényleges királyának mondhatunk. Az, aki vezette a magyarokat és sosem hagyta őket cserben.”

Az ünnepi műsorban fellépett még az Emmanuel kamarakórus, valamint Süveg Zita, Panyik Anita és Puskás Anna szavalók.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti