Skip to main content

Hazaszeretet és emberi szabadság

Hazaszeretet és emberi szabadság

Adán koszorúzási ünnepséggel emlékeztek meg a magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról
Hazaszeretet és emberi szabadság

Az adai Damjanich-emlékműnél kedden délután emlékeztek meg az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulójáról. A Vajdasági Magyar Szövetség, a Millecentenáriumi Emlékbizottság és a Vadvirág Hagyományápoló Kör által szervezett ünnepségen a Magyar Nemzeti Tanács, a községi önkormányzat, a pártok, az egyház, a közintézmények, a civil szervezetek képviselői és a helyi lakosok emlékeztek a forradalom és a szabadságharc hőseire, és rótták le kegyeletüket a koszorúzással Damjanich János honvéd tábornok emléktáblájánál.

Az emlékműsort a Vadvirág Hagyományápoló Kör fiataljainak alkalmi zenés-irodalmi műsora nyitotta meg. A műsoron fellépett a Borbolya tamburazenekar, valamint egy-egy szavalattal Puszenyik Petra és Bicók Antónia. Majd ft. Szungyi Károly, az adai Szentháromság Plébánia esperesplébánosa és Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke mondott ünnepi beszédet. Ft. Szungyi Károly hangsúlyozta, hogy Isten szabadságra teremtette az embert.

– Az 1848–49-es szabadságharc eszméje is nemzeti együvé tartozásunkat, közösségünket fejezte ki, mely egyesítette nemcsak a magyar keresztényeket, hanem a hozzájuk csatlakozó más felekezetű, más vallású és vallástalan embereket, valamint a más nyelven beszélőket is. Jézus mondja, hogy nincs nagyobb szeretet, mint amikor valaki embertársáért áldozza fel életét. Ő maga értünk, bűneinkért áldozta fel magát, a márciusi forradalom hősei pedig a hazaszeretet, az emberi szabadság eszméjéért és annak megvalósulásáért. Ezért fontos, hogy sose feledkezzünk meg róluk és a hősiességükről – mondta az esperesplébános.

Sutus Áron kiemelte, hogy a forradalom, a szabadságvágy, a magyar gondolat megteremtette az önálló, független magyar nemzetet, amelynek büszke tagjai vagyunk: – Ma, amikor a 2011-ben heves indulatok közepette felavatott, honvéd tábornokunk emlékére állított dombormű előtt elhelyezzük a kegyelet virágait, amikor mártíriuma előtt hajtunk főt, jussanak eszünkbe a 175 és 174 évvel ezelőtti események, s jusson eszünkbe, hogy mit jelent a szabadságért, de mit jelent a békéért tenni, mit jelentenek a megbékélésért vállalt hétköznapok, mit az együvé tartozás, mit az egymás mellett élés, és mit az egymásért való kiállás – hallottuk a szövetség vezetőjétől.

Az ünnepség koszorúzással zárult az emlékműnél. Az adai önkormányzat képviseletében Tóbiás József és Almádi Éva koszorúzott, a VMMSZ részéről Sutus Áron, az MNT nevében Rigó Pál Zsófia, Lajkó Szilvia és Lakatos Adrián, a VMSZ részéről Szollár Zoltán és Peckó Egon. A Millecentenáriumi Emlékbizottság nevében Gruber Ferenc helyezte el a kegyelet virágait, a Vadvirág HK részéről Varga Lívia, Bicók Antónia és Puszenyik Petra, az Aranykapu ME nevében Bartus Péter és Palatinus Zoltán, a Csobolyó ME képviseletében Patyi Lajos és Lajkó Mária, a Százszorszép ME részéről Nagy Rózsa és Csuzdi Gabriella. A VMDP nevében Györe Béla, a Moholi Családok Egyesületének képviseletében Világos Tibor koszorúzott.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, csin
Ostale vesti