Skip to main content

"... én is egy sugár vagyok"

"... én is egy sugár vagyok"

 "... én is egy sugár vagyok"

 A hegyesi csata emlékművénél tartottak ünnepi műsort és koszorúztak a kishegyesiek az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére. Az ünnepség részeként a Mécsvirág együttes koncertjét hallgathatta meg a közönség.

A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Szajkó kórusa és Verebes Krnács Erika előadóművész szavalata tette ünnepélyessé a kishegyesi megemlékezést, amelyet hagyományosan a hegyesi csata emlékművénél tartottak a nyugati temetőben. A forradalom és szabadságharc hőseinek máig ható példamutatását, a közös döntéshozatal fontosságát emelte ki ünnepi beszédében Kovács Hanna, a helyi közösség tanácselnöke.

Kovács Hanna, tanácselnök, Kishegyes HK: „Akkor lesznek mindig jók ezek a döntések, hogyha építő jellegűek lesznek, hogyha mindig a közösséget nézzük, ahogy annak idején a nagy hősök is tették ezt, és szerintem ez aktuális nagyon ma is, nagyon fontos hogy együtt tegyünk, közösen, egy jó cél érdekében.”
 

Kishegyesnél volt a forradalom és szabadságharc utolsó győztes csatája, amelyben Guyon Richárd honvédtábornok 7000 honvéddel visszaverte Jelačić bán 12 ezer fős csapatát. A csata emlékművét 2000-ben állították vissza.

Sándor István, a VMSZ Kishegyesi Helyi Szervezetének elnöke: „Megannyi történet fűződik ehhez az emlékműhöz, úgy a visszaállítás, úgy 1922, úgy az emlékmű ledöntése valamikor az ötvenes években, mind-mind olyan történés, és azt gondolom, hogy büszkék lehetünk arra, hogy ez az emlékmű most itt áll, és évről évre folyamatosan ismét iskolások, fiatalok, illetve tömeg látogat ki ide Kishegyesre, hogy megemlékezzen erről.”

Az emlékezés virágait Magyarország nevében Pálinkás Gábor, Magyarország Belgrádi Nagykövetségének első beosztottja és Csige Gábor, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja helyezte el. Koszorúkkal rótta le tiszteletét a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács, a helyi önkormányzat és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület.

A tűzoltó otthonban a Mécsvirág együttes "... én is egy sugár vagyok" című verses-zenés előadását tekinthette meg a közönség.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti