Skip to main content

A vajdasági magyarság behozta lemaradását

A vajdasági magyarság behozta lemaradását

A vajdasági magyarság behozta lemaradását

A vajdasági magyarság kimaradt a Szerbiában lezajlott privatizációból. Nem a rátermettség hiánya miatt, hanem mert egy politikailag irányított folyamatról volt szó a 90-es években. Az anyaországi támogatásoknak köszönhetően azonban a lemaradást mostanra sikerül behozni. A magyar kormány pedig továbbra is elkötelezett a támogatási programok folytatását illetően.

Topolya község területén csütörtökön két, már megvalósult beruházást adtak át, azt követően pedig ünnepélyes szerződéskötésre került sor a TSC Arénában a Prosperitati Alapítvány nyertes pályázóival. A kiemelt jelentőségű, közepes és nagy léptékű gazdasági és mezőgazdasági fejlesztések támogatására kiírt pályázatok nyertesei közül 49-en írhatták alá a szerződéseket. Az eseményen jelen volt Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Juhász Bálint,a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, valamint többek között Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete.

Magyar Levente hangsúlyozta, töretlen a szándék részükről, hogy a program sikeresen folytatódjon. A vajdaságiak azonban a közelmúltban nemcsak a Prosperitati Alapítvány közvetítésével folyósított eszközökre pályázhattak, hanem a magyar kormányzat által kínált egyéb lehetőségekkel is tudtak élni. Mindez eddig már összesen mintegy 210 milliárd forintnyi, tehát csaknem 650 millió dinár értékű fejlesztés megvalósulását tette lehetővé.

Magyar Levente kiemelte, hogy kellett ennek megvalósulásához az a politikai-közéleti szervezettség és befogadó közeg, amelyet a VMSZ Pásztor elnök úr vezetésével megteremtett az utóbbi években itt Vajdaságban, és kellett a vállalkozói réteg, amely befogadja ezeket a támogatásokat, és hatékonyan fel tudja használni. Természetesen a szerb állam részéről is szükség volt a fogadókészségre. Ez adta meg az egésznek a hitelét. Az elmúlt egy év sajnos nehézségeket hozott. Elsősorban az ukrajnai háború okozta a gondokat. A TSC Arénában azonban ismét hangsúlyozta, hogy az anyaország részéről készek a korábbi lendülettel folytatni a munkát, és a nehezedő külső körülmények ellenére is igyekeznek megmaradni a korábban megkezdett úton. A magyar kormány 2016-ban a külhoni nemzetrészek megmaradását szolgáló gazdaságfejlesztési programot indított el a Kárpát-medencében. A vajdasági program jelenleg Magyarország legnagyobb határon túli gazdaságfejlesztési programja.

Pásztor István, a VMSZ elnöke elmondta, hogy ami az utóbbi években a gazdaságfejlesztési programoknak köszönhetően történt, azt eredményezte, hogy sikerült azt a lemaradást „lenullázni”, amit a 90-es években zajló, politikailag irányított privatizáció során a vajdasági magyarság elszenvedett. A magyar kormánynak köszönhetően olyan kondícióban vagyunk, mint amilyen kondícióban vannak azok, akik az elsődleges privatizáció részesei voltak a többségi nemzet oldalán – fejtette ki. Rámutatott, hogy ma már olyan cégcsoportokat és olyan teljesítményeket tudunk felsorakoztatni, amelyek ezt az állítást bizonyítják.

TOPOLYÁN ÉS BÁCSKOSSUTHFALVÁN IS JELENTŐS FEJLESZTÉSEK VALÓSULTAK MEG

A faiparban, elsősorban a bútorgyártásban használatos szerszámok élezésére alkalmas öt CNC-gép vásárlását támogatta a Prosperitati Alapítvány a topolyai AKE Djantar Kft. esetében. A családi vállalkozást 25 évvel ezelőtt alapították, egyszemélyes cégből nőtte ki magát a mostani szintre. Ma már a szerbiai piacvezetők közé sorolható, sőt adottak a feltételek az új gépekkel a külföldi piac meghódítására is. Gyantár Lajos tulajdonos elmondta, anyaországi támogatások nélkül nem sikerült volna mindezt elérni. Fél éve új telephelyre költözött a gyár, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. támogatásának köszönhetően. A Prosperitati Alapítvány pályázatán nyert új fűrészélező gépek nem is fértek volna el a régi gyárban. Az öt számítógépes vezérlésű fémmegmunkáló gép beszerzése 40,9 millió dináros befektetés. A magyar kormány ezt 15 millió dinárral támogatta. Szerbiában így versenyben tudnak maradni, a minőségi szerszámok és alkatrészek iránti igényeket ki tudják elégíteni, de céljuk német partnercégükkel a külföldi piacok meghódítása is.

Átadták a bácskossuthfalvi MetalCorp cégben is a Prosperitati Alapítvány támogatásával megvalósult, kiemelt jelentőségű közepes és nagy léptékű gazdasági fejlesztéseket. A céget 2009-ben alapították, szintén kis családi vállalkozásként indult. 2017-ben és 2019-ben is sikeresen pályázott a vállalat a Prosperitati Alapítványnál. A befektetések összértéke 1,2 millió euró volt, ebből csaknem 500 ezer eurót tett ki az alapítvány támogatása. Az autóipar számára gyártanak raklapokat, valamint egyéb termékeket. Beszállítói a BMW-nek, az Audinak és a Volkswagennek is. A Siemensnek transzformátorfedeleket készítenek, és a MAN kamiongyártó céggel is együtt dolgoznak. Több mint 70 munkást foglalkoztatnak a jóformán színmagyar településen, ennyi család megélhetését biztosítva.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tóth Péter
Ostale vesti