Skip to main content

Pásztor István: A nemzetpolitikai mozgástér sokkal nagyobb, mint amilyen a múlt év novemberében volt

Pásztor István: A nemzetpolitikai mozgástér sokkal nagyobb, mint amilyen a múlt év novemberében volt

Pásztor István: A nemzetpolitikai mozgástér sokkal nagyobb, mint amilyen a múlt év novemberében volt

  A magyarországi forrásoknak köszönhetően az idei évben is sikerül fenntartani a meglévő intézményrendszert.

Minden, a vajdasági magyarság szempontjából fontos intézmény működése biztosított az idei év nehéz körülményeinek ellenére is – erről biztosította a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság Pásztor Istvánt és az MNT vezetőit budapesti látogatásukkor.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az SZMR vendégeként azt is elárulta, hogy év végétől várhatóan már a személyforgalom számára is használható lesz a Szabadka-Szeged vasútvonal, a kérdés már csak az, hogy mennyi ideig tart majd a menetidő.

A nemzetpolitikai mozgástér most már sokkal nagyobb, mint amilyennek a múlt év novemberében tűnt - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte, hogy a magyarországi forrásoknak köszönhetően idén is sikerül fenntartani a meglévő intézményrendszert, megtartani az emberállományt, megszervezni a hagyományos nagy rendezvényeket. Pásztor ezt annak kapcsán mondta, hogy korábban az MNT elnökével közösen Budapesten egyeztettet Potápi Árpád Jánossal, Magyarország nemzetpolitikai államtitkárával.

"A legfontosabb célkitűzések, a legfontosabb programok szempontjából biztos, hogy azoknak biztosítjuk azokat a forrásokat, amikből talpon lehet őket tartani, például az ösztöndíjprogram, például a beiskolázási program, vagy pedig az Európa Kollégium, vagy a Vackor óvoda, vagy pedig a különböző fejlesztések, amik magas prioritásúak, és amik ennek a közösségnek az elsődleges célkitűzéseit jelentik, ezeket mind talpon tudjuk tartani."

Pásztor István azt is elmondta, hogy a magyar költségvetést hamarosan kiigazítják, amely jelentős forrásokat jelent majd a külhoni magyarok számára. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy jelen helyzetben nem várhatunk túl sokat, ezért úgy lesz jó, ahogy lesz. A VMSZ elnöke szerint itt az ideje annak, hogy egyes projektek, rendezvények, beruházások esetében a vajdaságiak szerbiai pénzeket is igényeljenek, kiharcoljanak. Ez kicsit több utánajárással jár, de meg kell lépni, mivel ennek az országnak az adófizetői vagyunk - tette hozzá a VMSZ elnöke.

Pásztor a vasútfejlesztésről is beszélt. A Szabadka-Szeged vonal szerbiai része már régen kész, a magyarországi rész befejezése viszont az év vége előtt nem várható. Azután elindulhat a személyforgalom. Az útnak 40 percig kellene tartania, ha az útlevélkezelés problémáját megoldják. A VMSZ elnöke elmondta, a magyar Belügyminisztérium tett javaslatokat, hogyan lehetne megoldani a határátlépéssel kapcsolatos ellenőrzést, de ezek a megoldások nem elég hatékonyak és gyorsak.

"Arra kértem az itteni döntéshozókat, hogy semmiféleképpen ne fogadják el ezeket a javaslatokat, mert egy olyan méltatlan helyzetet teremtenének, hogy a 40 perces menetidő 1,5-2 óra hosszára is bővülhetne. Mert ugyanazt a technikát próbálták alkalmazni, vagy próbálnák alkalmazni, amit láttunk az elmúlt években, hogy egy adott pillanattól le kell mindenkinek szállni, és akkor mindenkinek sorba kell állni. Azt gondolom, hogy ezt nem szabad megengedni."

Pásztor István a palicsi Aquapark ügyében néhány napja egyeztetett Szabadka polgármesterével, meg kell ugyanis oldani a létesítmény üzemeltetését. Közösen dolgozzák majd ki a technikai, jogi, pályázati feltételrendszert, és keresnek egy olyan megfelelő tapasztalattal rendelkező vállalkozót, aki érdekelt abban, hogy működtesse az Aquaparkot. Júniusra elkészül, a nyitás már csak az üzemeltetés megoldásán múlik.

 

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti