Skip to main content

Összefogással egy jobb évért

Összefogással egy jobb évért

Rendkívül kedvezményes kölcsönökkel segíti a termelőket a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap
Összefogással egy jobb évért

A termelők zömének a tavalyi aszályos év után nincs elegendő forgótőkéje ahhoz, hogy megalapozzák az idei termelést. Kölcsönért sem folyamodnak szívesen, mert a világgazdasági helyzet miatt jelentősen megdrágultak a banki hitelek is. Éppen ezért a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap az idén még nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy továbbra is rendkívül kedvező kölcsönvonalakkal segítse a termelőket – mondta felkeresésünkre dr. Molnár Viktor, az Alap újonnan kinevezett igazgatója.

– A múlt év minden tekintetben rendkívüli volt: mezőgazdasági szempontból katasztrofálisnak minősíthető. Nagyon hosszú, hónapokig tartó szárazság jellemezte, ami különösen a tavaszi vetésű terményeket tizedelte meg. Egyes térségekben rendkívül kevés termést tudtak betakarítani a gazdák. Ez nagyon nehéz helyzetbe hozta a mezőgazdasági termelőket, különösen azokat, akik állattartással is foglalkoznak. Még a takarmánynak valót sem tudták betakarítani, nemhogy eladásra is jusson. Az időjárási viszontagságok mellett az Európa- és világviszonylatban kialakult rendkívüli gazdasági helyzet is nehezítette a munkát. Az energiaválsággal épp úgy meg kellett küzdeniük a termelőinknek, mint az árak robbanásszerű emelkedésével. Egyebek mellett költségesebb lett a műtrágya előállítása, sorra zártak be a legnagyobb gyártók Európában. A műtrágyák ára az előző évekhez képest négyszeresére emelkedett. Pedig manapság csak mútrágyával lehet megfelelő hozamot elérni. Mivel a jószágtenyésztés hosszú évek óta minőségileg és számbelileg is hanyatlik, egyre kevesebb termelőnek áll rendelkezésére szerves trágya. A termelők többsége tehát a műtrágyára hagyatkozik: a drágulás következtében sokan csökkentették az ajánlott felhasznált mennyiséget, és ez tovább tetőzte az általános klimatikus viszonyok miatt elszenvedett kieséseket – mutatott rá a tavalyi év nehézségeire az igazgató.

Ugyanakkor kiemelte: még ilyen nehéz helyzetben is a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap arra törekszik, hogy a szinte hozzáférhetetlen banki kölcsönökkel szemben megtartsa a rendkívül kedvezményes hitelvonalait, és továbbra is 1-2 százalékos kamatlábbal írja ki a pályázatait a termelők számára.

IGÉNYHEZ ALAKÍTOTT KÖLCSÖNÖK

A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap évek óta arra törekszik, hogy a terepen ismerje meg a vajdasági termelők és gazdák gondjait, helyzetét – hangsúlyozta Molnár Viktor.

– A munkatársaim és önmagam is folyamatosan figyelünk a felmerülő gondokra és a termelők igényeire. Ezeket meghallgatva igyekszünk minden évben módosítani, alakítani az éves munkatervet, és megfelelő, kedvező lehetőségekhez juttatni a termelőket. Évekkel ezelőtt csak 4-5 kölcsönvonala volt az Alapnak, tavaly azonban már 13 hitellehetőségre írtunk ki pályázatot. Az éves kamatlábat pedig 2022-ben sikerült egy százalékra csökkenteni: a piaci viszonyokhoz képest ez volt a legkedvezőbb lehetőség a mezőgazdasági termelők számára.

SEGÍTSÉG SZORULT HELYZETBEN

A múlt évben két új kölcsönvonalat is meghirdetett a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap. Tekintettel a világgazdaságban kialakult új helyzetre, először írtak ki hitelvonalat műtrágya, vetőmag és vegyszerek vásárlására, de újdonságként szerepelt a hitelvonalak között a termőföld vásárlására vonatkozó kiírás is.

– Ezek a pályázatok voltak a legvonzóbbak tavaly, azaz a legtöbb termelő ezekre a célokra adott át kérelmet az Alapnál. Az igényre való tekintetre a tervek szerint ezeket a kiírásokat az idén is meghirdetjük, mégpedig sokkal nagyobb összeggel. Friss tőkéjük ugyanis jelenleg nincs a mezőgazdasági termelőknek, így egy kedvezményes kölcsön komoly támaszuk lehet arra, hogy a termelést már a kezdeteknél meg tudják alapozni az adott forgóeszközökkel, és sikeresebb évet zárjanak – fejezte ki reményét az igazgató.

Elmondta azt is, hogy az Alap tavaly összesen csaknem 115 millió dinárt bocsátott a termelők rendelkezésére: 53 sikeres pályázónak biztosított lehetőséget a fejlesztésekre. Nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy továbbra is jelentős eszközökkel támogassa az öntözőrendszerek kiépítését és fejlesztését, de kiemelten kezelte az állattenyésztési ágazatot is.

– Húsz éve támogatjuk a termelőket öntözőrendszerek vásárlásában. A múlt év újra ráébresztette a gazdákat arra, hogy szükséges befektetniük az öntözőrendszerekbe. Manapság ugyanis már nemcsak a zöldségnövények igénylik a folyamatos öntözést, de a szántóföldi növények is. Az öntözőrendszerek kiépítése mellett tavaly nagy hangsúlyt fektettünk az állattenyésztés támogatására is, s ezt az ágazatot több hitelvonallal is segítettük. Rendkívül kedvezményes kölcsönt kaphattak a méhészek eszközök és rajok vásárlására, a gazdák pedig a farmi felszerelés beszerzésére vonatkozó kiírás mellett pályázhattak tenyészállatok, illetve hízóborjak vásárlására is. Ez utóbbi az egyik legideálisabb lehetőség a tenyésztők számára, ugyanis ezt a kölcsönt másfél év után egy összegben kell visszafizetni. Gyakorlatilag tehát a termelés megvalósítását követően, azaz a hízóbikák eladása után kell visszafizetni az Alapnak a hitelezett összeget – emelte ki azt a lehetőséget az igazgató, amellyel akár saját eszközök biztosítása nélkül is profitálhatnak a gazdák.

Molnár Viktor elmondta, hogy a termelők továbbra is nagy érdeklődést mutatnak a mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök beszerzésére vonatkozó kiírás iránt. Rendkívül kedvezményes kölcsönökre pályázhattak a fóliasátras termelők és gyümölcstermesztők is: a termeléshez és feldolgozáshoz szükséges eszközök beszerzése mellett jégvédő hálók vásárlására is igényelhettek hitelt.

ELEGENDŐ ESZKÖZ

Az Alap egyéves, hároméves vagy ötéves futamidővel hagy jóvá kölcsönöket. A törlesztőrészletek befutásával tehát újra felszaporodik és rendelkezésre áll az az alaptőke, amelyet új kölcsönök odaítélésére lehet fordítani. Így újabb termelők juthatnak lehetőséghez – mondta Molnár Viktor.

– Akárcsak tavaly, az idén is elegendő eszközzel rendelkezik az Alap a pályázati vonalak megvalósításához: több mint 500 millió dináros kerettel számolunk. A lehetőségeket már az év elején igyekszünk ismertetni a termelőkkel. Ilyenkor Vajdaság több pontján, több településén szerveznek lakossági fórumokat a gazdák számára. Ezeken rendszerint részt veszünk, és a tartományi mezőgazdasági titkárság képviselőivel együtt tájékoztatjuk a termelőket mind a visszatérítési lehetőségekről, mind a rendkívül kedvezményes hitelvonalakról. Ennek eredményeképpen évről évre  több vajdasági termelő használja ezeket a kiváló lehetőségeket – utalt az együttműködés jelentőségére az igazgató, aki kiemelte a falugazdászok és az önkormányzati képviselők szerepét is a pályázatok népszerűsítésében és lebonyolításában.

Az elmúlt időszakban az Alap és a tartományi mezőgazdasági titkárság összehangolta pályázati vonalait. Az idén a tervek szerint párhuzamosan jelentetik meg a pályázatokat, így a termelőknek lehetőségük lesz arra, hogy a tartományi kiírásokhoz szükséges önrészt az Alap kedvezményes kölcsönvonalaiból biztosítsák – mondta Molnár Viktor. Ugyanakkor kifejezte reményét, hogy összefogással sikerül csillapítani a tavaly elszenvedett károkat, és megfelelő segítséget nyújtani a termelőknek ahhoz, hogy az idei év sikeresebb és hozamokban gazdagabb legyen a tavalyinál.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tóth D. Lívia
Ostale vesti