Skip to main content

Növelni a magyarok részarányát a bíróságokon és az ügyészségeken

Növelni a magyarok részarányát a bíróságokon és az ügyészségeken

Növelni a magyarok részarányát a bíróságokon és az ügyészségeken

 Maja Popovićtyal, Szerbia igazságügyi miniszterével találkozott dr. Pásztor Bálint.

A VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője mellett az egyeztetésen részt vett Kovács Elvira, a párt alelnöke és Nyilas Mihály, Szerbia igazságügyi államtitkára is. Dr. Pásztor Bálint közösségi oldalán azt írta, Belgrádban a hamarosan a parlament napirendjére kerülő igazságügyi törvénycsomagról beszéltek. Kitértek a kisebbségek részaránya növelésének konkrét módozataira a bíróságokon és ügyészségeken is.

A bejegyzésben az is olvasható, hogy Dr. Pásztor Bálint Egyeztető Tanácsot tartott a szabadkai Városi Képviselő-testület következő ülését előkészítendő, majd délelőtt részt vett az Újvidéki Egyetem Tanácsának ülésén, a minisztériumi tárgyalást követően pedig Zentára ment, ahol a magyar kultúra napja központi ünnepségén vett részt.

Dr. Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető, VMSZ: „Katasztrofális a magyarságnak az aránya a bíróságokon és az ügyészségeken, más kisebbségek esetében is ez így van. Ezért kell ezeket a lépéseket megtenni. Maguk a törvények pedig szintén majd előirányoznak olyan általános jellegű megoldásokat, amelyek alapján a konkrétumokat ki lehet, és ki kell dolgozni. Nevezetesen az szerepel a törvényjavaslatokban, hogy a bírák és az államügyészek kinevezésének a folyamatában számot kell vezetni a nemzetiségi arányokról, a nemzeti kisebbségekhez tartozók megfelelő képviseletéről és azoknak a nyelveknek az ismeretéről, amelyek egy-egy bíróság vagy pedig ügyészség területén hivatalos használatban vannak.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti