Skip to main content

Kihívásokkal teli, de eredményes év

Kihívásokkal teli, de eredményes év

Kihívásokkal teli, de eredményes év

A szolgáltatások költséghatékony működtetése és a fogyasztók igényeinek zavartalan biztosítása volt a topolyai Komgrad Kommunális Közvállalat célkitűzése a múlt évben – nyilatkozta Domány Dudás Diana igazgatónő, aki felhívta a figyelmet, hogy a térségünket is egyre inkább érintő gazdasági válság idején egyre nagyobb kihívás helytállni.

– Egy vállalat eredményes működése, illetve nyereséges módon történő fenntartása egyre nehezebbé válik. A Komgrad esetében is kihívásokkal teli esztendőt jelentett az energiahordozó- és egyéb anyagköltségek komoly növekedése, ami kedvezőtlenül érintette a közvállalatot. Ezért tavaly július elsejétől a községi képviselő-testület kénytelen volt jóváhagyni a szolgáltatásaink díjának 10 százalékos emelkedését – tudtuk meg az igazgatónőtől, aki arról is szólt, hogy a környezetvédelmi minisztérium támogatásának köszönhetően bővülhetett a Komgrad járműparkja 4 új teherautóval. Ez a lépés a regionális hulladékfeldolgozó kapacitásbővítésének soron következő, Topolya községet érintő állomása volt. A teherkocsikat azonnal munkába is állították. Egy jelentősebb anyagi kárral járó meghibásodást is meg kellett oldania a cégnek.

Az iránt is érdeklődtünk, hogy az ivóvízellátó és a szennyvízhálózat fenntartása milyen ütemterv szerint alakul.

– A cél, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű ivóvizet tudjunk biztosítani a fogyasztóinknak. A nyár nagyon száraz volt, mégsem kellett vízkorlátozást bevezetni, és folyamatosan tudtuk biztosítani a kellő nyomású és mennyiségű vizet. Megtörtént a közvállalat által kifúrt két kút felszerelése a község támogatásának köszönhetően. Szintén még a múlt évben készült el az ivóvízhálózat víztisztító rendszerének bővítésére vonatkozó műszaki tervdokumentáció, valamint ennek a projektnek a keretében a klórozóberendezés beépítése is kitűzött cél. Úgy tűnik, ez meg is valósul az idén a tartományi titkárságnak köszönhetően – ismertette Domány Dudás Diana.

A Komgrad munkásai aktívan részt vettek a szennyvíztisztító próbaüzemének működésében, valamint az ivóvízhálózat meghibásodásainak elhárítása okán az év minden napján, ünnepnapokon is elérhető volt a közvállalat ügyelete.

– Munkatársaink igyekeznek minden hónapban leolvasni a vízórákat, de sajnos sok esetben akadályozva vannak, hiszen igen sok az üresen álló ház, illetve más kihívásokkal is szembesülnek. Habár tavaly több felhívást, akciót is meghirdettünk, még mindig jelentős számban vannak olyan háztartások, ahol nem építették be a vízmérőt. Az idei évtől viszont azokban az objektumokban, ahol adott a technikai lehetőség, és még nem lett beszerelve a vízóra, az átalányáron emelünk, remélve, hogy ez a lépés ösztönzőleg hat majd, hogy szereltessék be a szerkezetet. Erről a tervezett lépésünkről már a decemberi számlán értesítettük a lakosságot – hangsúlyozta az igazgatónő.

– A Komgrad által üzemeltetett átmeneti kutyatelep körülményeihez minden évben sikerül valamilyen plusztartalmat hozzátenni, ezúttal sikerült elektromos árammal ellátni a helyszínt, és megtörtént a teljes fertőtlenítő és egészségügyi-esztétikai meszelés a ketrecekben. Kiemelném, hogy továbbra is rendkívül gyümölcsöző az együttműködésünk a Topolya községben ténykedő állatvédő civil szervezeteinkkel – hallhattuk.

A temetőkben sikerült elvégezni az előirányzott karbantartási munkálatokat.

– Tavaly 255 temetést bonyolítottunk le. Elvégeztük a ravatalozók meszelését és az aktuális javítási munkálatokat. Folyamatosan igyekszünk felhívni a lakosság, illetve nem a városban élő érintettek, rokonok figyelmét a nyughelyek bérleti szerződésének megújítására – mondta az igazgatónő, aki arról is mesélt, hogy a Komgrad tavaly a háttérmunkálatok lebonyolításával jelentősen kivette a részét a topolyai programok előkészületeiből, és ezt a hagyományt az idén is folytatja.

Havazás esetén a Komgrad téli szolgálatával megbízott ügyeletes csapat november 1-je és április 1-je között áll készenlétben. A téli szolgálat előirányozott cselekvési tervét ezúttal is a rendkívüli helyzetek törzskara fogadta el.

– A terv alapján megtörtént a munkások beosztása, illetve a közvállalat kapacitásainak a téli szolgálat alá rendelése. Ez azt jelenti, hogy havazás esetén mely teherkocsik, traktorok, sózók vethetőek be, valamint mely munkagépek állnak rendelkezésre az úgynevezett passzív ügyelet alkalmával. Mivel a megszokott átlagtól eltérő, magasabb hőmérsékleteket mértünk eddig, és nem volt számottevő havazás, mind ez idáig különösebb erőfeszítésnek nem volt kitéve az ügyelet. A feladattal megbízott munkásoknak legutóbb 2022 januárjában akadt dolguk, mindössze öt-hat nap intervenciót jegyeztünk fel. Ezek éjszakai munkálatok voltak, illetve hajnali sózás. Az utóbbi években hóeltakarításra nem igazán volt szükség, hiszen ahhoz, hogy az ilyenkor bevethető munkagépek a terepen használatban legyenek, legalább 5 centiméteres összefüggő hótakaró szükséges. Ennél kevesebb hó esetén az eszközök nem tudják elvégezni a feladataikat, illetve felesleges kirendelni őket – mondta Domány Dudás Diana, és hozzátette, hogy az elmúlt néhány év enyhe telétől függetlenül a Komgrad készen áll minden eshetőségre, és ha hirtelen valódi téli havazással kell szembesülnie Topolyának, akkor a raktárban elegendő só és darált kavics található, amit tavaly még újabb 25 tonna sóval gyarapítottak.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D.
Ostale vesti