Skip to main content

Sikeresen beindult a szelektív hulladékgyűjtés Csókán – Zentán 1600 kék kuka vár kiosztásra

Sikeresen beindult a szelektív hulladékgyűjtés Csókán – Zentán 1600 kék kuka vár kiosztásra

Zöld kuka mellé kék kuka
Sikeresen beindult a szelektív hulladékgyűjtés Csókán – Zentán 1600 kék kuka vár kiosztásra

A szelektív hulladékgyűjtés volt a témája a csütörtök délelőtt Csókán megtartott sajtóértekezletnek. Az önkormányzat épületében lezajlott tájékoztatón a sajtó képviselői a szelektív hulladékgyűjtés sikeres beindításáról informálódhattak. Amint azt Oláj Tibor, a képviselő-testület elnöke a bevezetőjében elmondta:

– Szabadka város, valamint Zenta, Magyarkanizsa, Topolya, Kishegyes, Csóka és Törökkanizsa község regionális hulladékkezelő rendszere mintegy válaszként született az egyre nagyobb mennyiségű hulladék környezetbarát kezelésére. A regionális hulladékgazdálkodási rendszer magában foglalja a háztartásokba a zöld kuka mellett egy kék szemeteskuka bevezetését, melyben az újrahasznosítható szemetet gyűjtik. Csókán az év elejétől, kísérleti jelleggel, a háztartásokat érintő szelektív hulladékgyűjtés indult meg. Az első eredmények ígéretesek. A szabadkai Regionális Hulladékgazdálkodási Kft. a tevékenységét Csóka község területén a hulladékudvaron keresztül végzi. Az alapítói okirat rendelkezéseinek értelmében a Regionális Hulladéktároló tevékenységének költségeihez Csóka község 4,5 százalékban járul hozzá – mondta bevezetőjében Oláj Tibor.

Gyömbér Stana polgármester asszony elmondta:

– A hulladék begyűjtése, tárolása és kezelése évtizedes gondot jelent községünkben is. A kék kukák bevezetésével Csókán jelentős előrelépést tettünk, de szeretném felhívni községünk polgárainak figyelmét, hogy végső ideje felelősségteljesen viszonyulni a természethez és lakókörnyezetünkhöz. A helyi önkormányzat a legfiatalabbaktól kezdve a szülőkön keresztül minden polgárt be kíván kapcsolni a környezetvédelmi problémák megoldásába. A hulladék biztonságos begyűjtése mellett a másodlagos feldolgozása is óriási jelentőségű. Bízom benne, hogy a most kezdődött akciót rövid időn belül az egész községre ki tudjuk terjeszteni – mondta a polgármester asszony.

A Regionális Hulladékgazdálkodási Kft. igazgatója, Gligor Gellért hangsúlyozta a háztartási hulladék előszelekciójának fontosságát:

– Bátor kezdeményezésnek vagyunk tanúi, Csókán elkezdték az elsődleges hulladékszelekciót. A regionális tároló projektszellemében a következő nagy kihívás a kétkukás rendszer bevezetése, amelyet immár sikeresen teszteltek Csókán. A polgárok a háztartásokban kék színű kukákba külön elhelyezhetik a papír-, a fém-, az üveg- és a műanyaghulladékot. A január elején kezdődött akció jól sikerült, a kék kukákból külön ágon kezelt hulladék bevizsgálása jó eredményeket mutat, a hulladék struktúrája sokkal jobb, mint az egykukás rendszerből beérkező hulladék. Könnyebb a szétválogatása és további kezelése. A polgárok környezettudatossága javulást mutat, de a kék kukák további népszerűsítésére van szükség, szóróanyagokat kézsítettünk, videófilmeket. A következő szervezési feladatunk a községek területén lévő hulladékudvarok megnyitása. Az engedélyek beszerzése folyamatban van, reményeink szerint talán már tavaszra sikerül ezeket a hulladékudvarokat megnyitni. Lehetőség lesz rá, hogy a polgárok a háztartásukban keletkező hulladékot saját maguk be tudják vinni, a ceruzaelemtől a padláson megtalálható mindenféle fajta hulladékig, beleértve az elektronikai hulladékot is – mondta Gligor Gellért.

A Csóka Kommunális Közvállalat igazgatója, Vukoman Matović elmondta, hogy 1030 kék kukát osztottak szét egyelőre Csóka településen, a község falvait a sikeres próba után fogják bekapcsolni az elsődleges szelektív háztartásihulladék-gyűjtésbe. A kommunális vállalat felkészült a kihívásra, a kétkukás rendszer teljes körű bevetésére. A Csóka határában lévő szeméttelepre már nem szállítanak háztartási hulladékot, a polgároktól begyűjtött szemetet a zentai átrakóállomásra viszik, ahonnan továbbszállítják a szabadkai regionális központba.

A megbeszélésen elhangzott, hogy a Regionális Hulladékgazdálkodási Kft.-től mind a hét alapító község már évekkel ezelőtt megkapta a kék kukákat. Zentán például 1600 kék kuka vár bevetésre, hogy végre megkezdődhessen a csókaihoz hasonló szelektív háztartásihulladék-gyűjtés.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, ger
Ostale vesti