Skip to main content

Gazdaságélénkítő határfejlesztés

Gazdaságélénkítő határfejlesztés

Gazdaságélénkítő határfejlesztés

A Vajdasági Településrendezési Intézet újvidéki székházában tartották meg Szerdán a Hercegszántó–Béreg (Bački Breg) határátkelőhely fejlesztése a teherforgalom fogadásához elnevezésű projekt zárókonferenciáját. Az említett átkelőhelyen jelenleg csak a személy- és a 3,5 tonnát nem meghaladó teherforgalom számára lehetséges az átkelés. A bővítéssel lehetővé válik mindennemű áru szállítása, emellett a többi határátkelőhely is tehermentesül. A projektet a határon átívelő IPA-program anyagi forrásaiból finanszírozzák, amit a magyarországi Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a Szerbiai Utak Közvállalat és a Vajdasági Településrendezési Intézet közösen valósít meg.

A konferencián jelen volt többek között Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, Nemanja Erceg tartományi településrendezési és környezetvédelmi titkár, valamint Predrag Knežević, a Vajdasági Településrendezési Intézet igazgatója is. Pásztor István elmondta, hogy befejeződött a Hercegszántó–Béreg határátkelőhely bővítése tervdokumentációjának kidolgozása.

– Ennek köszönhetően megteremtődtek a feltételek, hogy amint meglesz a kivitelezéshez szükséges összeg, kezdhet a határátkelőhely bővítése. A projekt megvalósítása rendkívül fontos, ugyanis jelenleg nagy nyomás nehezedik a határátkelőkre. Ez különösen vonatkozik a Horgos–Röszke autópálya, valamint a Kelebia–Tompa határátkelőhelyekre. A megvalósítás által lehetőség teremtődik arra, hogy 3,5 tonnánál nagyobb teher is át tudjon haladni a Hercegszántó–Béreg határátkelőhelyen – mondta Pásztor István.

 

A projekt által bővül azon határátkelőhelyek száma, amelyeken lebonyolíthatóvá válik a teherforgalom. Pásztor István szerint tíz éven belül schengeni határok veszik majd körül az országot.

– Ez azt fogja jelenteni, hogy a teherszállítás, a személyforgalom nem válik egyszerűbbé, ezért is fontosak az olyan fejlesztések, amelyek lehetővé teszik a határátlépés felgyorsítását – magyarázta Pásztor István, hangsúlyozva, hogy a Horgos–Röszke autópálya-átkelőhely bővítése már folyamatban van.

– A személyforgalom felgyorsítása érdekében elsősorban nem a technikai feltételeken kell javítani, hanem a munkavégzést szükséges gyorsítani. Azt tapasztaljuk, hogy nagyon lassú az ügykezelés a magyar oldalon, ami nem tudja megfelelően kezelni a megnövekedett forgalmat – jelentette ki Pásztor István.

Nemanja Erceg hangsúlyozta, hogy a projekt Vajdaság és Szerbia számára is kimagasló jelentőségű.

– Jelentős infrastrukturális úthálózattal gazdagodunk majd, emellett a határátkelőhelyeinken is hatékonyabban zajlik a forgalom. Köztudomású, hogy a Magyarország felé vezető átkelőhelyeink fokozott leterheltség alatt működnek, viszont a kapacitások bővítésével gyorsabban halad majd az áru- és a személyforgalom is. A konferencián átadtuk a tervdokumentációt a kivitelezőnek, vagyis a Szerbiai Utak Közvállalatnak, amely hozzálát majd a beruházás megvalósításához – mondta Erceg.

Predrag Knežević közölte, hogy a projekt teljes értéke 469.925,50 eurót tesz ki, amely összegből 399.436,67 eurót az EU biztosított az IPA-programon keresztül.

– Nagy előnyöket várunk ettől a projekttől, ami elsősorban a többi határátkelőhely tehermentesítését, másrészt pedig gazdasági növekedést is jelent Szerbia és Magyarország számára. Magyarországi partnereink sajnos nem lehettek jelen, de ők is elvégezték a munka rájuk eső részét, így mindkét oldalról megteremtődtek az előfeltételek a beruházás gyakorlati kivitelezéséhez – tette hozzá Knežević.

A szóban forgó határátkelőhely közvetlenül összekapcsolódik majd az újonnan kiépítendő, mintegy 175 kilométer hosszúságú gyorsforgalmi út által a Nákófalva (Nakovo)–Lunga (Kunszöllős) határátkelőhellyel Zomboron, Kúlán, Verbászon, Óbecsén, Törökbecsén és Nagykikindán keresztül. A bővítendő Hercegszántó–Béreg határátkelőhelyen négy-négy sávot terveznek mindkét irányban a személygépkocsik és az autóbuszok, további kettőt mindkét irányban a teherautók számára, emellett egy külön sáv a veszélyes anyagok szállítására lesz fenntartva. A tervdokumentáció szerint parkolókat is kiépítenek a teherautóknak.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, F.D.
Ostale vesti