Skip to main content

Deli: Az EP Szerbiával és Várhelyi Olivérrel szemben is alaptalan kritikákat fogalmazott meg

Deli: Az EP Szerbiával és Várhelyi Olivérrel szemben is alaptalan kritikákat fogalmazott meg

Deli: Az EP Szerbiával és Várhelyi Olivérrel szemben is alaptalan kritikákat fogalmazott meg

 Az Európai Parlament elfogadta az EU közös kül- és biztonságpolitikájának végrehajtásáról szóló nyilatkozatot. A dokumentum kapcsán Deli Andor, EP-képviselő nyilatkozott a Pannon RTV-nek.

Belgrádnak össze kell hangolnia külpolitikáját az Európai Unióéval - szerepel az EU közös kül-és biztonságpolitikájának végrehajtásáról szóló nyilatkozatban. A dokumentumot az Európai Parlament túlnyomó többséggel fogadta el. A jelentésben az EP arra kéri az Uniót, hogy állítsa le a Szerbiával folytatott tárgyalások előrehaladását mindaddig, amíg az nem teljesít több kulcsfontosságú követelést, amelyek közül a legfontosabb Szerbia kül- és biztonságpolitikájának teljes harmonizációja az Európai Unióéval.
 

Deli Andor, EP-képviselő ennek kapcsán azt nyilatkozta a Pannon RTV-nek, hogy az Európai Parlament nemcsak Szerbia irányába fogalmazott meg alaptalan kritikákat és javaslatokat, hanem kritikával illették Várhelyi Olivér biztost is, aki az elmúlt időszakban rendkívül tevékeny módon segítette a nyugat-balkáni bővítési folyamatot.

„Az Európai Parlament sajnos újból abba a régi hibába esik, hogy nem igazán veszi figyelembe a realitásokat, és azt, hogy jelen pillanatban Szerbia egy rendkívül érzékeny időszakban van, amikor egyrészt energiaválsággal néz szembe, másrészt pedig a koszovói kérdéskör megoldása, mint ahogy azt láthatjuk a hírekből is, egyre inkább a nyugati politikusok fókuszába kerül, és az Európai Parlament ebből kifolyólag egy olyan plusz nyomással egy olyan plusz terhet ró ezekkel a megnyilvánulásaival Szerbiára, ami nem segíti a meglévő kulcsfontosságú ügyeknek a megoldását, és nem szolgálja azt sem, hogy Szerbia polgárai közelebb érezzék magukat az Európai Unióhoz.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti