Skip to main content

Jobb évben reménykedve

Jobb évben reménykedve

Jobb évben reménykedve

Az óév utolsó napjaiban látogattam el Királyhalomra, ebbe a határ menti, kis faluba, melyről korábban sokaknak a messze földön híres szamárverseny és az ízletes homoki alma jutott eszébe. Amíg a csökönyös igavonók futamai továbbra is tömegeket vonzanak, addig az almaültetvények sorban tűnnek el a településről, helyükre burgonya és más konyhakerti növények kerülnek.

Az elmúlt év kétségkívül legnagyobb horderejű beruházása a Szabadka—Szeged vasúthálózat felújítási munkálatainak befejezése, melynek köszönhetően a személyforgalom szeptemberre várható elindulása után a helyiek gyorsan eljuthatnak mind az észak-bácskai, mind a dél-magyarországi városba. A projektum keretében megújult a vasútállomás több mint százéves épülete is.

— A vasútfelújítás következtében útjainkon jelentős károk keletkeztek. Kártérítésként a fővállalkozó 1900 méter hosszan új aszfaltréteggel fedte le a főutcánk egy részét. A maradék 1500 méteres szakasz felújításával kapcsolatban figyeljük a pályázatokat, hiszen ennek megoldása nem várathat sokat magára. Az Opti Bike 2 program keretében 1500 méter hosszan kerékpárút épült Hajdújárás végétől a Buki híd irányába. Az Opti Bike 1-nek köszönhetően 5 km hosszan létesült kerékpárút falunk területén, a jövőben kiírandó Opti Bike 3 elnevezésű európai uniós pályázaton pedig a kerékpárút a kispiaci bekötőig folytatódna. Az erre vonatkozó tervdokumentáció elkészült. Az Opti Bike 4 program keretében a Káics-saroktól a falu központjáig épülne ki kerékpárút.

A falu teljes területén elkészült az ivóvízhálózat bővítésére vonatkozó tervdokumentáció. Tavaly már egyes részeken megtörtént a bővítés, az ígéretek szerint a munkálatok az idén folytatódnak, de ebben az évben nem fejeződnek be, hiszen a többi közt új vízgyárat is kell építeni. Erre a beruházásra nagy szükség van, mivel a fúrt kutakból nyert víznek magas a vastartalma, a nyolc éve átadott, korszerű szűrőrendszerrel felszerelt helyi vízgyárból viszont első osztályú víz kerül a fogyasztókhoz.

Kész a tervdokumentáció a Móra Ferenc, a Rigó és az Edvard Kardelj utca aszfaltozására vonatkozóan, az ígéretek szerint egyik utcára az idén aszfaltburkolat kerülhet — összegezte Katona Róbert, Királyhalom Helyi Közössége Tanácsának elnöke.

Új szelek fújnak a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben, az elnöki teendőket ugyanis a múlt év közepe táján Danyi Somogyi Heléna vette át, aki fiatalos lendülettel vetette bele magát a munkába. Elmondta, hogy a korábbi elnök, Pécs Blanka mindenben segíti és támogatja, így az elnökváltás zökkenőmentes volt. A helyi közösség és a civil szervezetek is az egyesület mögött állnak.

— Szeretnék újítani. Nagyon szeretem a népzenét, a nép- és a modern táncot, a helyi művelődési életbe azonban más is beleférne, és az sem biztos, hogy a helybeli gyerekeket kizárólag a zene és a tánc érdekli. Drámaszakkör elindítása is megfordult a fejemben, valamint az általános iskola zenetanárával együttműködve bevezetnénk a hegedűoktatást, melyre a gyerekek és a szülők is igényt tartanak. Újításként nemcsak olyan rendezvényekre pályáztunk, ahol a gyerekek bemutathatták, mit tanultak az egyesületben, hanem olyan események megtartására is törekedtünk, amelyek a gyerekeknek szólnak. A zene világnapja alkalmából október első két hétvégéjén a gyerekek megismerkedhettek a nép- és a modern zenével. Hegedűn, csellón, citerán játszó zenészeket láttunk vendégül, a gyerekek több népi hangszert ki is próbálhattak. A modern zenéről szóló hétvégén modern táncosaink vendég előadókat hívtak, a gyerekek új koreográfiákat tanultak, de megismerkedtek a dobokkal, az elektromos, valamint az akusztikus gitárral és egy lemezlovassal is, aki a keverőpulthoz is odaengedte őket — mondta az elnök.

Az egyesületben több szakcsoport (Ezerjó népdalkör, Királykák kis kórus, Bíborka és Pitypang néptánccsoportok, valamint a modern tánccal foglalkozó Rhythmical Dance Club) működik. Az eredményekről szólva az elnök elmondta, hogy a népdalkör a kvótán bronz minősítést szerzett, a Királykák tagjai először vettek részt a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn, és azonnal bronz minősítéssel tértek haza, a kis- és a nagycsoportot magában foglaló, húszéves fennállását ünneplő RDC pedig számtalan díjat és elismerést nyert az idén is, melyek közül a Budapesten elért második hely emelkedik ki, mellyel a táncosok Zágrábba kvalifikálták magukat, a ritmuscsapatok nemzetközi versenyére. A művelődési egyesület vezetősége szeretné levenni a terhet a szülők válláról, és pályázatok útján támogatást szerezni a kiváló eredményeket elért táncosoknak, elkerülve, hogy valamelyik gyerek vagy csoport anyagi okok miatt ne vehessen részt egy olyan versenyen, amelyre a tudása révén jogot szerzett. Nem feledkeztek meg a néptáncosokról sem, akikkel kapcsolatban elhangzott, hogy szépen fejlődnek, és különféle eseményeken rendszeresen színpadra lépnek.

— Az egyesület tagjaiban a közösségi érzést szeretném erősíteni, hogy mindannyian tudják, ők a Petőfi Sándor Művelődési Egyesülethez tartoznak. Több megszokott és újabb eseménynek is otthont adunk 2023-ban, a gyerekek számára pedig több rendezvényt szervezünk — mondta az elnök, majd megköszönte Szabadka Városa, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a Csoóri Sándor Alap támogatását, és reményének adott hangot, hogy ez a kölcsönös bizalmon alapuló együttműködés tovább folytatódik.

A Homokszem Civil Szervezet tagjai a szelektív hulladékgyűjtésből folyamatosan fejlesztik, hamarosan pedig technikai eszközökkel is felszerelik az ifjúsági klub helyiségét. Két falutakarítási akciót hirdettek, az átadott elektronikai hulladékért kapott összegből csocsóasztalt vásároltak. Főleg a gyerekek számára szerveztek programokat, rajzpályázatokat és kézműves-foglalkozásokat, de az ukrajnai menekültek részére való adománygyűjtésről sem feledkeztek meg.

— Öt nyertes pályázatunk volt az elmúlt évben. Szabadka Önkormányzata segítségével másodszor rendeztük meg a Burgonyafesztivált és a Három Nap Tábor elnevezésű rendezvényünket. A város támogatta a Környezetbarát falu című pályázatunkat is, melynek keretében az iskolában fákat ültettünk, és felállítottunk még egy tárolót a PET-palackok gyűjtésére. A II. Multikulturális Néptánctábort a tartományi oktatási titkárság támogatásával rendezhettük meg, ahogy az Advent a Faluban elnevezésű eseménysorozatot is. A program keretében a gyerekek kézműves-foglalkozásokon vehettek részt, felállítottuk a falu karácsonyfáját, a művelődési egyesület kórusa és a cserkészek kezdeményezésére pedig már több éve van adventi gyertyagyújtás, melyben mi is részt veszünk. Az adventi ünnepségsorozat karácsonyi műsort — mely során 140 csomagot osztottunk ki a gyerekeknek —, valamint betlehemezést is magában foglalt, és a művelődési egyesület mindkét néptánccsoportja részt vett rajta — mondta Kókai Anasztázia, a Homokszem Civil Szervezet elnöke, hozzátéve, hogy a felsorolt eseményeknek az idén is szeretnének otthont adni.

Várakozásokkal telve várták a 2023. évet Királyhalmon. Mindannyian nyugodtabb, kiszámíthatóbb életben reménykednek.

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Tóth Tibor
Ostale vesti