Skip to main content

Jövőre is több tucat iskola újulhat meg tartományi pénzekből

Jövőre is több tucat iskola újulhat meg tartományi pénzekből

Jövőre is több tucat iskola újulhat meg tartományi pénzekből

 A tartomány és az önkormányzat hozzájárulásával befejeződött a nagybecskereki Nikola Tesla Elektrotechnikai és Építészeti Iskola homlokzati részének a felújítása.

Az épület egy része visszakapta eredeti kinézetét, de ami fontos: hat év után az iskolába a főbejáraton is be lehet újra jutni.
 

Az 1892-ben épült létesítmény felújítását a tervek szerint jövőre tovább folytatják, mivel az épület jobb és a bal szárnya még rossz állapotban van.

Szervó Mária, igazgató, Nikola Tesla Elektrotechnikai és Építészeti Iskola, Nagybecskerek: „A problémák még 2015-ben megkezdődtek, amikor az építészeti felügyelőség elrendelte, hogy be kell zárjuk a főbejáratot és elkerítsük az iskola épületét, azért mert kezdett omladozni a tetőszerkezet. A tartományi titkárságnak köszönhetően még 2017-ben lecseréltük a tetőrendszert, de a felügyelőség továbbra sem engedte, hogy megnyissuk a főbejáratot, azért, mert akkor elkezdett omladozni a vakolat.”
 

Nagybecskerek 33 iskolájával Bánát oktatási központja. Az önkormányzat igyekszik segíteni az oktatási intézmények működtetését, de fontos az együttműködés a tartományi és a köztársasági intézményekkel is.

Simo Salapura, polgármester, Nagybecskerek: „Ez magas szám, ráadásul régi épületekről van szó, amelyek karbantartása költséges. Ebben a konkrét esetben a város és a tartományi titkárság közös befektetése mintegy 15 millió dinár volt. Ebből a város 12 millió dinárt biztosított. Ennek köszönhetően állunk most itt az épület gyönyörű homlokzati része előtt, ami kiváló munkának az eredménye.”
 

A tartományi oktatási titkárság immár ötödik éve, hogy pályázatot hirdet a vajdasági iskolák felújítására. Jövőre egy új pályázat is lesz: az iskolák tervdokumentációinak a finanszírozására.

Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár: „A tartományi oktatási titkárság ebben az évben 175 millió dinár értékű pályázatot hirdetett az iskolaépületek felújítására. És a teljes keret kiosztásra került. Mintegy hatvan intézményt tudtunk támogatni. A szükségletek sokkal nagyobban ettől. Talán mondhatnám azt is, hogy több tízszeresét is ennek az összegnek szét tudnánk osztani az iskoláknak. Viszont a költségvetési keret egy évre adott. A 2023-as évben is tervezzük ezeket a pályázatokat továbbra is és hasonló kereteszközökkel fogunk rendelkezni.”

Szakállas Zsolt a nagybecskereki városházán Simo Salapura polgármesterrel a tartomány és az önkormányzat további együttműködésről tárgyalt.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti