Skip to main content

Új kutakat fúrtak és szereltek fel Topolyán

Új kutakat fúrtak és szereltek fel Topolyán

Új kutakat fúrtak és szereltek fel Topolyán

 Új kutakat fúrtak és szereltek fel Topolyán a jobb ivóvízellátás érdekében. Az egyik már próbaüzemben van.

Az idei szárazságban ugyan nem volt gond az ivóvízellátással a város területén, viszont az új beruházásoknak köszönve nőtt a vízigény. Hamarosan egy új klórozó berendezéssel is fejlesztik a topolyai vízgyárat.
 

Topolyán az elmúlt évek nagyberuházásai, mint amilyenek az ipari park új gyárai, a TSC Akadémia és az új stadion, a megújuló egykori hotel, a városi fürdő kiépítése következtében egyre nagyobb a vízfogyasztás a városban.

Pazsa János, vízellátásért felelős mérnök, Komgrad Közvállalat, Topolya: „Nagyon hamar rájöttünk arra, hogy a meglévő vízkapacitás, a víznyerő állomásnak a kapacitása, a városban lévő lakosság vízellátását tudja csak fedezni, és ebből kifolyólag kénytelenek voltunk utánanézni, hogy milyen mennyiségben kell még biztosítani plusz vizet, ivóvíz minőségű vizet, és kiszámoltuk, felbecsültük, hogy olyan 18 liter másodpercenkénti híja, és ennek kapcsán lett két kút kifúrva 2018/2019 folyamán.”
 

A topolyai kutakból először a vízgyárba kerül a víz, amelyet itt biológiailag megtisztítanak majd, így jut el a tiszta ivóvíz a lakossághoz. Eddig 7 kút látta el Topolya ivóvíz igényét, most pedig az újakkal együtt 9 lesz.
 

Az új kutak másodpercenként 11 liter vizet tudnak kinyerni, ami azt jelenti, hogy naponta 1700 m3 vizet képesek biztosítani. A kutak fúrását a Komgrad közvállalat finanszírozta, a községi költségvetésből pedig 9 millió dinárral támogatták a felszerelést. A vízellátás minőségét is tovább javítják.

Szatmári Adrián, polgármester, Topolya: „Aláírásra került egy szerződés a tartományi Mezőgazdasági, - víz- és erdőgazdálkodási titkársággal, ennek a projektumnak az értéke 28 millió dinár, a témája pedig egy modern klórozóberendezés felszerelése a topolyai vízgyárban. Ebből az összegből 23 millió 400 ezer dinárt a tartomány finanszíroz, 4 millió 600 ezer dinárt pedig az önkormányzati költségvetésből fogunk kiválasztani erre a célra.”
 

A vízgyár kapacitását is szeretnék növelni, erre vonatkozóan elkészült a tervdokumentáció, a beruházás becsült értéke 80 millió dinár, melyet pályázati eszközökből szeretnének megvalósítani - tette hozzá Szatmári Adrián, topolyai polgármester.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti