Skip to main content

A körforgásos gazdaság és az abban rejlő lehetőségek

A körforgásos gazdaság és az abban rejlő lehetőségek

A körforgásos gazdaság és az abban rejlő lehetőségek

 Hogyan valósítható meg hatékonyabban a körforgásos bioökonómia Szerbiában témában tanácskoztak szakemberek ma Újvidéken. Az esemény egy projekt keretében valósult meg, amelynek 19 intézmény a része 10 különböző dunai régióbeli országból.

A projekt fókusza a cirkuláris, vagy körforgásos gazdaságon van. Ez olyan alternatív modellt jelent, amelyben a termékek, az anyagok és az erőforrások fennmaradnak addig, ameddig csak lehetséges, és a hulladék mennyisége jelentősen csökken. Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke elmondta, az Európai Unió a következő 5 éves ciklusban 22 milliárd eurót fektet a cirkuláris gazdaság támogatására. Szavai szerint Szerbiának ezzel a lehetőséggel élni kell.

„Tőlünk függ, hogy élünk-e a lehetőséggel, sokkal több további ilyen jellegű projekt várható. A támogatások nem fognak maguktól érkezni, hanem minél több minőségi pályázattal kell idehozni az uniós pénzeket Vajdaságba és Szerbiába, ugyanis csak munkával, és szakértelemmel érhetjük el azt, hogy minél nagyobb szeletet kapjunk abból a bizonyos tortából.”
 

A konferenciát Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy a cirkuláris gazdálkodás egy olyan téma, amelyről feltételezhetően mindannyian keveset tudunk. Vajdaságban egyelőre még más jellegű problémák vannak jelen, mint például az illegális szemétlerakók kérdése, vagy a szelektív hulladékgyűjtés fontosságának tudatosítása.

„Ami szerintem különösen fontos, az a hulladékkezelés. Január elsején Szabadkán beindul az első regionális hulladéklerakó, amely hét helyi önkormányzatban, 300 ezer embert fog szolgálni. Minden stratégiai dokumentumunk megvan, ami fontos, hogy ezeket meg is valósítsuk.”
Vajdaság AT

A konferencián szó esett arról is, hogy hogyan lehet támogatni a vállalatokat az említett technológiára való áttérésben. Előadást tartott mások mellett Kristóf Ákos, a magyar Agrárminisztérium osztályvezetője is.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti