Skip to main content

Betyáros virtus Ludason

Betyáros virtus Ludason

Betyáros virtus Ludason

 Fekete, pej, szürke, deres de még tarka ló is versenyzett a 12. Ludasi Betyárnapon. Hátas-lovas és fogatos ügyességi lóversenyeket láthatott a közönség.
 

A szórakoztató lovas bemutatók mellett a ludasi vásártéren 53 bográcsban készült a birka-, marha- és sertéspörkölt.
 

Az adai Gyarmat Istálló lovasai minden évben versenyeznek a ludasi lovas napokon, sőt a kezdetektől a lovas rendezvény megszervezésében is kiveszik a részüket. Az öt ügyességi hátas-lovas megmérettetésen Kubik Patrik társával Gyarmat Istvánnal szerepelt. Kubik Patrik elmondta, lovaik inkább a gyorsasági versenyeket szeretik, ennek ellenére második helyen végeztek: „Nekünk igazából mind nehéz, mert mi nem vagyunk hozzászokva ezekhez a játékos programokhoz. Az unokatestvérem, a párom lova elég temperamentumos, versenyezni szoktunk vele inkább. Ezt a játékot, a lassút, az ügyességit, nem tekinti úgy ahogy kellene, gyorsban menne, rögtön szaladna, úgyhogy ez nekünk nem megfelelő, de igyekszünk, megpróbálunk mindent.”
 

Kihagyhatatlan a ludasi lovasnap a magyarkanizsai Bózsó Istálló tulajdonosának - eddig mindegyiken részt vettek. Szürke kancáival, Hajnallal és Lepkével a bála-kerülgetés számban versenyeztek: „Az én kancáim anya-lánya fogat. Összeszokott, összehajtott lovak. A lovazást mindenkinek csak ajánlom, bármikor többet ér, mint egy számítógép, úgy az idő miatt, úgy a kikapcsolódás miatt.”
 

Milyen betyárnap lenne az olyan, amelyen nem lenne sok betyár? A ludasi lovasnap kihagyhatatlan résztvevői a hagyományos viseletbe öltözött betyárok, akik az egész Dél-Alföldről érkeztek a rendezvényre. A ludasiak célja a lovak és a lovaglás népszerűsítése.

Aladics Tibor, elnök, Ludas HK: „A mai világban már az is furcsa, az is nagy dolog, ha valakinek otthon van lova. A lókedvelők körében van egy egyesület, akik tudnak egymásról. Ezek az emberek összefogtak, és egy ilyen rendezvény alkalmával összemérik a tudásukat. Lóháton különböző feladatokat kell teljesíteniük. Ezek egyszerű lovak, semmi magas szintű. Ez amatőr, falusi hozzáállás. Úgy érzem, sőt biztos vagyok benne és tudom, hogy a közönségnek ez nagyon tetszik.”
 

A lovaspálya körül a vendégeket kirakodóvásár várta, a ludasi helyi közösség pedig tombolát is szervezett. Több mint ezer ember volt kíváncsi az ügyességi lovas versenyekre. A ludasi rendezvényt az adai Nyergelj, fordulj! Lovas-, Rekreációs és Hagyományőrző Egyesület támogatta

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti