Skip to main content

Hagyományos receptek alapján főtt a köröm

Hagyományos receptek alapján főtt a köröm

Hagyományos receptek alapján főtt a köröm

 Negyedik alkalommal rendeztek Szent Mihály-napi körömpörkölt-főzőversenyt Szabadkán, a Zorka Helyi Közösségben. A hagyományőrző rendezvény szervezői az 56-os Műhely Civil Szervezet és a Vajdasági Magyar Szövetség zorkai helyi szervezete.

Az igazi jó körömpörkölt titkát senki sem árulja el - mondta Ladislav Đukić, a Đukić Laci versenycsapat szakácsa. A körmöt viszont jól meg kell pucolni, és alaposan megfőzni. Sokféle fűszer: babérlevél, egy kis répa, zöldség is kell bele. A körömpörkölt megosztó étel, van, aki rá sem tud nézni, mások imádják: „Ragadós a kéz utána, mi szeretjük. A vérnyomásnak nem tesz jót, meg a koleszterinnek, de emígy különben jó. Tavaly is, meg majdnem minden évben, amióta ez van, itt voltunk. Értünk már el második és harmadik helyet.”
 

Bali Irén, a Zorkai Négyek versenycsapat lelkes szakácsnője a hagyományos receptre esküszik: „Hogyan készítjük? Hagyományosan. Finom hagymát megdinsztelünk, és rá a körmöt. Minél minőségibb köröm kell, és azt nagyon szépen meg kell tisztítani. Mert azt nem lehet ám akárhogy belerakni. Aztán jönnek a fűszerek. Az már titok.”
 

A körömpörkölt-főzőverseny mindig Szent Mihály napjához kötődik - mondta el Kudlik Zoltán szervező, aki maga is fakanalat ragadott: „Mint tudjuk, a Szent Mihály-nap az a népi hagyományban elég érdekes dátum, mert akkor szokták az állatokat behajtani a legelőkről. Úgyhogy hagyományteremtő célzattal indult ez a rendezvény négy évvel ezelőtt. Elmondhatom, hogy most már tényleg hagyományos rendezvény itt a Zorka Helyi Közösségben, és közösségépítő rendezvény is, mivel a főzés eleve közös program, ahol az emberek barátkozhatnak.”
 

A köröm pedig hagyományos magyar étel - tette hozzá Kudlik Zoltán.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti