Skip to main content

Magyarkanizsa önkormányzata is támogatja az energiahatékonyságot

Magyarkanizsa önkormányzata is támogatja az energiahatékonyságot

Magyarkanizsa önkormányzata is támogatja az energiahatékonyságot

Száztíz jelentkezőből hetvenhét pályázó nyert támogatást Magyarkanizsa községben az energiahatékonysági pályázaton, melyet az állam is támogat. Az önkormányzat keretösszege ötmillió dinár volt, melyet erre a célra fordítottak, és ha lesz jövőre is ilyen jellegű állami támogatás, ugyanekkora összeget akkor is elkülönítenek. Ezt Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere is megerősítette a szerdai ünnepélyes szerződésaláíráskor, melyen a pályázó magánszemélyek és a kivitelező hat vállalkozó volt jelen.

– A lakás- és háztulajdonosok természetesen arra törekszenek, hogy otthonuk ne csak kényelmes, hanem energiahatékony is legyen. Ebben most nagy segítséget jelent ez a pályázat. A pillanatnyi politikai, gazdasági helyzetet és azokat a nem túl pozitív előrejelzéseket figyelembe véve, melyek szerint nehéz tél vár ránk, úgy tűnik, még aktívabbá tette a pályázókat – mondta a polgármester, és bizony valóban szinte teljesen megtelt szerződésaláírókkal a városháza nagyterme. – Nagy volt az érdeklődés, és a pénzkeret határozta meg a nyertesek számát. Az összeg felét a minisztérium, másik felét az önkormányzat biztosította, így összesen tízmillió dinárról beszélünk, amelyhez a pályázóknak hozzá kell tenniük az önrészt. Örülök a polgárok tudatosságának és a kezdeményezőkészségüknek is – fogalmazott Fejsztámer Róbert.

A pályázati bizottság tagja, a közigazgatási hivatal munkatársa Csőke Rudolf személyesen is járta a terepet, hogy a pályázókat útbaigazítsa, illetve, hogy felmérje a feltételek teljesítésének meglétét. A szerződések aláírásánál ő is jelen volt és elmondta, hogy az össz pályázat kétharmada nyert, ami megítélése szerint nagyon jó eredmény.

– Az érdeklődés az elvárt felett volt, legnépszerűbb a nyílászárók cseréjére irányuló vonal volt, melyre a pályázók mintegy nyolcvan százaléka nyújtotta be az igényét. A pályázási folyamat a kivitelezőkkel, majd a lakosokkal zajlott. A terepbejáráson meggyőztünk az adatok hitelességéről, a szerződések aláírása után pedig a következő lépés a kifizetés. A kivitelezés kezdete előtt és annak legvégén fizetjük ki a vállalkozókat két részletben. A kivitelezőnek jeleznie kell az önkormányzatnak, ha elvégezte a munkát és utána az ellenőrző bizottság terepbejárást végez – mondta Csőke Rudolf.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, JK (Fotó: Puskás Károly)
Ostale vesti