Skip to main content

Egyszázalékos kamattal igényelhető tizenhárom kölcsönvonal a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alapnál

Egyszázalékos kamattal igényelhető tizenhárom kölcsönvonal a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alapnál

Egyszázalékos kamattal igényelhető tizenhárom kölcsönvonal a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alapnál

A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap évente két alkalommal ír ki kölcsönlehetőségeket: a tavaszi kör után az őszi idényben 13 kiírást jelentetett meg. A mezőgazdasági alapnak a 2002. évi megalakulása óta ugyanis alapvető célja, hogy megerősítse a családi gazdaságokat – mondta dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese és megbízott igazgatója, aki az őszi idényben megjelentetett kölcsönvonalak közül kiemelte a vetőmag és a műtrágya beszerzését támogató hitellehetőséget. Ezt ugyanis először biztosították a gazdák számára.

– A Mezőgazdasági Alap folyamatosan figyeli a helyzetet a terepen. Az idén a komoly és hosszan tartó szárazság, a jelentősen gyengébb termelési eredmény és bevétel kellemetlen helyzetbe hozta a családi gazdaságokat. Ahhoz viszont, hogy valaki jól és időben meg tudja tervezni a termelését, elsősorban vetőmagot és műtrágyát kell biztosítania. Ez a jelenlegi körülmények között kiemelten fontos, hisz nagy műtrágyagyárak zártak be, és ennek következtében a minőségben és a mennyiségben is hiány alakulhat ki. A családi gazdaságok tehát nem várhatják meg a beszerzéssel a téli és tavaszi idényt, hanem már most biztosítaniuk kell megmaradásukat a megfelelő mennyiségű vetőmag és műtrágya megvásárlásával – utalt az új lehetőség jelentőségére az alap megbízott igazgatója.

Dr. Molnár Viktor kiemelte, hogy a megjelentetett kiírások között ismét helyet kapott az a földvásárlási kölcsönlehetőség is, amelyet fennállása óta először az idén tavasszal írt ki a Mezőgazdasági Alap.

– A gazdák öt hektárig tudnak pályázni termőföldek vásárlására: ez elsősorban a fiatal mezőgazdászoknak és a kisebb gazdaságoknak nyújt lehetőséget a bővítésre. Ezen gazdaságok esetében a piacon való megmaradás alapvető feltétele a korszerűsítés is. A modern kor megköveteli az új gépek és technológia beszerzését, ahogyan a feldolgozási kapacitások bevezetését, bővítését is. Így további értékesítési lehetőségekhez és nagyobb profithoz juthatnak a családi gazdaságok – mondta az igazgatóhelyettes, hangsúlyozva, hogy az alap a húszéves fennállása alatt 4-5 kölcsönvonalat folyamatosan fenntart.

A mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök beszerzése mellett minden kiírásnál lehetőséget biztosítottak az öntözőrendszerek megvalósítására is, emellett az eszközök igényelhetők különböző tárolókapacitások kialakítására is. Az állattenyésztők számára az őszi idényben négy kölcsönvonalat is megjelentettek: a farmi felszerelés korszerűsítése mellett a kedvezményes hitel kérelmezhető tenyészállatok, illetve hízóborjak vásárlására is, de a méhészek is igényelhetnek kedvezményes kölcsönt az Alaptól. Lehetőséghez juthatnak a gyümölcstermesztők is, akik ültetvény telepítésére, jégvédő hálók felszerelésére, valamint a feldolgozás kapacitásának bővítésére nyújthatják át hitelkérelmeiket. A gazdák új fóliasátrak beszerzésére is igényelhetnek eszközöket. A változatos kölcsönlehetőségek kihasználása biztosítja, hogy a vajdasági mezőgazdasági termelők korszerű fejlesztésekkel hatékonyabbá tegyék a saját gazdaságukat – hangsúlyozta dr. Molnár Viktor.

Kiemelte, hogy a legtöbb kölcsönvonal esetében a igényelhető összeg legfeljebb 4,5 millió dinár.

– Az évek során a feltételeket is úgy alakította a Mezőgazdasági Alap, hogy a kölcsönök teljesíthetőek és elérhetőek legyenek a gazdák számára. Az éves kamatláb mára már csak egy százalék, ami jelentősen kedvezményesebb a bankok által kínált 8-9 százalékos hiteleknél. A lefizetési határidő kölcsöntől függően 3–5 év, és szinte minden hitelt egyéves türelmi idő kísér. A gazdák hathavi részletekkel törleszthetnek, önrészt viszont csak a földvásárlási lehetőségnél kell biztosítaniuk. A kedvezményes feltételek biztosításával az Alap hozzájárul ahhoz, hogy a családi gazdaságok megalapozzák a jövőjüket – mondta a megbízott igazgató.

A Tartományi Mezőgazdasági Alap az utóbbi 4-5 évben éves szinten összesen 400-500 millió dinár értékben biztosít kölcsönöket a vajdasági gazdáknak. Az idei második kiírásra október 30-ig jelentkezhetnek a mezőgazdászok – tette hozzá dr. Molnár Viktor. Ugyanakkor felhívta a gazdák figyelmét arra, hogy az igényléseiket mihamarabb adják át, a kölcsönöket ugyanis a hivatalos határidő lejárta előtt is elbírálhatják. A kérelmezés feltételeiről részletesen a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap internetes oldalán értesülhetnek az érdekeltek, de személyesen is felvehetik a kapcsolatot az Alap munkatársaival.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tóth D. Lívia
Ostale vesti