Skip to main content

Dr. Pásztor Bálint: Idegenforgalmi, városvédelmi és műemlékvédelmi szempontból is jelentős épületről van szó

Dr. Pásztor Bálint: Idegenforgalmi, városvédelmi és műemlékvédelmi szempontból is jelentős épületről van szó

Dr. Pásztor Bálint: Idegenforgalmi, városvédelmi és műemlékvédelmi szempontból is jelentős épületről van szó

Ahogy mi is hírt adtunk róla, csütörtökön elkezdődtek dr. Bíró Károly egykori, a Radić fivérek utca 7. alatti házának felújítási munkálatai. A felújítás szimbolikusan jeles évfordulón vette kezdetét, ugyanis csütörtökön volt 110. éve annak, hogy dr. Bíró Károly, aki 1902 és 1918 között volt Szabadka polgármestere, 1912. szeptember 15-én átadta rendeltetésének a szabadkai Városházát és Palics szecessziós épületegyüttesét – a Vigadót, a Víztornyot, a Női Fürdőt és a Zenepavilont –, valamint az átadó alkalmából emelt palicsi emlékutat. Milyen forrásokból újítják fel az épületet, mikor fejeződnek be a munkálatok és mely további, dr. Bíró Károlyhoz köthető épületek újulnak meg a közeljövőben? Ezekre a kérdésekre dr. Pásztor Bálint, a szabadkai képviselő-testület elnöke válaszolt lapunknak.

Szabadka történelmének jeles évfordulóján kezdődtek meg dr. Bíró Károly egykori házának felújítási munkálatai. Miért tartják fontosnak ennek az épületnek a felújítását?
– Úgy hozta a történelem, hogy szeptember Szabadka történetében talán a legfontosabb hónap. Szeptember 1-je a városnap, szeptember 15-e pedig a Szabadkát leginkább meghatározó dátum, ugyanis 1912-ben ezen a napon olyan épületek kerültek átadásra, amelyek az elmúlt 110 évben meghatározták a város lelkiségét, és meggyőződésem szerint így is lesz mindaddig, amíg lesz Szabadka. Ma elképzelhetetlen, hogy ilyen jelentőségű épületek átadására ugyanaznap kerüljön sor. Ami dr. Bíró Károly egykori házának felújítását illeti, nekünk évekre visszamenően komoly elhatározásunk – és ezt már számos alkalommal bizonyítottuk is –, hogy Szabadka egykori polgármesterének a hagyatékát ápoljuk, és az ő emlékezetét visszahozzuk a köztudatba, hiszen Szabadka történetének egyik legjelentősebb polgármesteréről van szó. És nemcsak iránta rójuk le tiszteletünket, hanem ezzel jót teszünk a mai városlakóknak is, hiszen dr. Bíró Károly nevéhez olyan épületek kapcsolódnak, amelyek idegenforgalmi szempontból a legjelentősebbek.

Milyen forrásokból valósul meg a felújítás?
– A tavalyi pótköltségvetésben biztosítottunk eszközöket a tervdokumentáció elkészítésére, az ideiben pedig 15 millió dinárt biztosítottunk a homlokzat felújítására. Ez a homlokzatfelújítás nem egyszerű művelet. Nem csak átmeszelésről vagy tatarozásról van szó, ugyanis az épület építésekor olyan anyagokat használtak fel, amelyeknek a rekonstrukciója ma komoly szakmai tudást igényel, elvégre műemlék jellegű épület. Lefolytattuk a közbeszerzést, és azon a szimbolikus napon el is indultak a kivitelezési munkálatok. Ez egyébként az az épület, amelynek fő homlokzata évek óta körbe volt kerítve, elcsúfítva Szabadka központját. A körbekerítésre azért volt szükség, mert évekkel ezelőtt leszakadt a balkon, tehát maga az épület is veszélyessé vált. Ezért mondtam, hogy nem egyszerű tatarozásról van szó. A balkont is vissza kell építeni, és magát az épületet is visszaállítani eredeti formájába. Az sem egyszerűsítette a helyzetet, hogy az épület magántulajdonban van, és nem egy, hanem több tulajdonosa van. Ennek az adminisztratív akadályait is el kellett hárítanunk, és beszereznünk a különböző engedélyeket, továbbá megindokolnunk, hogy a városi költségvetési eszközöket miért fordítjuk magántulajdon felújítására. A magyarázat persze egyszerű: azért, mert ott lakott dr. Bíró Károly, valamint idegenforgalmi, városvédelmi és műemlékvédelmi szempontból is jelentős épület.

Mikorra várható a felújítási munkálatok befejezése?
– A szerződés szerint 120 nap alatt kell elvégezni a munkálatokat, persze ez függ az időjárási feltételektől is. Tehát az év végén vagy a jövő év elején várható a munkálatok befejezése. Mint említettem, erre a célra 15 millió dinárt biztosítottunk a városi költségvetésből. A közbeszerzési eljárás lefolytatását követően pedig kicsit kerekítve nagyjából 13 millió 400 ezer dinár a munkálatok értéke, a kivitelező pedig egy szabadkai cég, a Yumol. Úgy gondolom, hogy olyan vállalatról van szó, amely Szabadka esetében többszörösen is bizonyított már, hiszen például a Zsinagóga vagy éppen a Szabadkai Városi Könyvtár felújítása is az ő mestereik keze munkáját dicséri.

Az elmúlt évben felavatásra került dr. Bíró Károly egész alakos szobra, most egykori házának felújítási munkálatai zajlanak. Hogyan folytatják a valamikori polgármester emlékének ápolását?
– Az épületen, miután megújul, emléktáblát szeretnénk elhelyezni. Emellett feltett szándékunk, persze ez többszörösen érzékeny téma, a dokumentumcserék és hasonlók miatt, de szeretnénk dr. Bíró Károlyról elnevezni a Radić fivérek utcának a könyvtártól a főútig terjedő szakaszát. Ami pedig a hozzá kapcsolódó épületeket illeti, a Városháza felújításának tervdokumentációjára biztosítottunk forrásokat az idei költségvetésben, tehát ez a terv készülőben van. Persze nem tudom, hogy a jelenlegi globális politikai helyzet és a gazdasági válság mennyire fogja lehetővé tenni azt, hogy a felújítás is olyan ütemben kezdődjön el, mint ahogy azt eredetileg elképzeltük egy évvel ezelőtt, de fontos, hogy ez a tervdokumentáció elkészüljön. Ezenkívül elkészült már a palicsi Víztorony és a Bagolyvár felújítására vonatkozó tervdokumentáció. Itt az előbbi épület fűződik dr. Bíró Károly nevéhez, az utóbbi pedig Vermes Lajoséhoz, de a két épületet egybevettük.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, pasz
Ostale vesti