Skip to main content

Megnyílt az Expo Mezőgazdasági és Gazdasági kiállítás Topolyán

Megnyílt az Expo Mezőgazdasági és Gazdasági kiállítás Topolyán

Megnyílt az Expo Mezőgazdasági és Gazdasági kiállítás Topolyán

 Több mint 250 termelő, vállalkozó mutatkozik be a standokon Vajdaságból és Magyarországról.

Szakmai előadások, konferenciák, kerekasztal-beszélgetések segítik a gazdákat az agrárium és a vállalkozások témakörében a fejlődésben, valamint az üzleti kapcsolatok kiépítésében. A látogatókat három napon keresztül színes program várja Topolyán a piactéren.

A legmodernebb mezőgazdasági technológiákkal is megismerkedhetnek azok, akik kilátogatnak a topolyai Expóra, például a drónokkal történő permetezéssel. Pletikosić Árpád, kiállító, Orom: „Talán a legnagyobb problémája a mezőgazdaságnak: a megfelelő pillanatban hatásosan lepermetezni az adott kultúrát. Itt tudunk óriási segítséget nyújtani akár szolgáltatás jelleggel, mint ahogy eszközök beszerzése mellett is.”

A kisvállalkozók is teret kaptak az Expón, közös standon mutatkoztak be. Vanyúr Gabriella, titkár, Topolya Község Vállalkozóinak Általános Egyesülete, Topolya: „Az elmúlt 10 évben a vállalkozók felismerték a lehetőségét a kiállításnak, mivel akkor 6 vállalkozó állította ki termékeit illetve szolgáltatásait, a szórólapját, névjegykártyáját, az idei kiállításon pedig 52 vállalkozónk vesz részt a tagjaink közül.”

Helyi termékek, házi manufaktúrák, kézművesek, biotermelők mutatják be gazdag kínálatukat, többek között lekvárokat, sajtokat, borokat és pálinkákat is kóstolhatnak a vendégek. Slingár Irén, elnök, Topolyai Termelők Egyesülete: „A kiállításnak ez is az egyik célja, hogy a kistermelőket bemutatni, nekik lehetőséget biztosítani, ezt általában le is pályázzuk, hogy nekik ingyen tudjuk ezt biztosítani, mert tudjuk azt, hogy nekik bármilyen költség nagy költség.”

Nemcsak Topolya község, hanem a régió is mezőgazdasággal foglalkozik, az Expo találkozási pont szakmai fejlődési lehetőség - mondta beszédében Kislinder Gábor polgármester-helyettes. „A továbbiakban is arra kell bennünket, hogy sarkalljon, hogy többet áldozzunk, többet próbáljunk a költségvetésből kiválasztani, hogy minél többet támogassuk a mezőgazdasági termelőket, azt gondolom, hogy amit az önkormányzat a költségvetésben előlát a termelők támogatásával.”

A tartományi mezőgazdasági titkárság pályázatai 2022-ben majdnem 10 milliárd dinárt tettek ki. Két év kihagyás után a mezőgazdasági kiállításokat létrejöttét is támogatják. Közel 2500 bejegyzett gazdaságot támogatnak idén is - mondta Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes. „Az idei évben a szárazságnak a hatásait próbálja a titkárság valamilyen módon enyhíteni és úgy mint az elmúlt évben, az idei évben is az öntözőrendszerek támogatása az, ami a leghangsúlyosabb a mezőgazdasági titkárság támogatási vonalain, de ugyanúgy emellett kapcsolható eszközök támogatása, fiatal gazdák támogatása, gyümölcsészetben, szőlészetben dolgozók vagy állattenyésztésben dolgozók támogatása is hangsúlyos szerepet kapott.”

A topolyai Expo programját a hétvégén kerek-asztal beszélgetések, konferenciák, családi és gyerekfoglalkozások, tombola, termékkóstoló, recept- és pálinka-verseny, valamint tombola színesíti.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti