Skip to main content

Lebontják a tönkretett házakat

Lebontják a tönkretett házakat

Anyaországi és szerbiai eszközökből távolítják el a migránsok által okozott kárt Majdányon
Lebontják a tönkretett házakat

Az illegális migráció terhét évek óta nyögő észak-bánáti határ menti Majdányon a Törökkanizsáért Egyesület támogatásával lebontják a teljesen lelakott, tönkretett családi házakat. A lepusztult, kirabolt, kifosztott, feltüzelt romos házakat a tulajdonosok nem tudják eladni, sem lebontani. Többe kerülne a bontás, mint amennyiért egy romházat el lehetne adni. Csütörtökön az anyaországi forrásból támogatott házrom-eltakarításról a helyszínen, a majdányi Petőfi Sándor utcában nyilatkozott a sajtónak Pásztor István, a tartományi parlament elnöke:

– A mai napon a törökkanizsai községházán az újonnan kinevezett szerbiai menekültügyi főbiztossal, Nataša Stanisavljević asszonnyal és a törökkanizsai önkormányzati vezetőkkel tartalmas megbeszélést folytattunk az észak-bánáti migránshelyzet aktualitásairól. A főbiztos asszonynak vissza kellett utaznia Belgrádba, ezért nem tudott velünk tartani Majdányra, de az elkövetkező napokban személyesen meg fog ismerkedni a magyarkanizsai, és szabadkai migránshelyzettel.

– A törökkanizsai megbeszélésen elmondtuk mindazokat a problémákat, amelyek idestova tíz éve csak gyűlnek az ellenőrizhetetlen migránsáradat miatt. Embertelen nyomásnak van kitéve a magyar határ közeli településeken élő lakosság. A válsághelyzetben a polgárok érdekeinél nincs fontosabb prioritás. Ezért azt várjuk, hogy a migránsproblémát Szerbia már az ország déli határainál kezelje, pontosabban, hogy ne engedjék ellenőrizetlenül beáramlani a migránsokat – fogalmazott Pásztor István.

– Onnantól, hogy a migránsok belépnek Szerbia területére, a probléma kezelése kicsúszik az ellenőrzés alól. A jelenlegi helyzetben arról tárgyaltunk a menekültügyi főbiztossal, hogy mit tudnánk közösen tenni a migrációs nyomásnak kitett polgárok érdekében. Abban maradtunk, hogy a menekültügyi főbiztosság két helyi ember számára biztosít fizetést, akik napi szinten kapcsolatban lesznek Majdány-Rábé helyi közösség lakóival a migránsok jelenléte nyomán kialakult problémák megoldásában, a lakosság biztonságérzetének a javításában. A szülőföldjükön élő polgároknak joguk van a mindennapi békés hétköznapokra, a nyugalom és biztonság visszaállítására, amelyben a migránsok megjelenése előtt éltek. Ebből az álláspontunkból nem engedünk, és mindent elkövetünk, hogy közelebb jussunk, még ha milliméterekkel is, e cél megvalósításához – hangsúlyozta Pásztor István, majd így folytatta:

– A csütörtökön megkezdett akció is az említett célokhoz való közelebb kerülést szolgálja. A Törökkanizsáért civil szervezet magyarországi forrásokból biztosította a romházak elbontásához szükséges anyagi eszközöket. Az a szándék, hogy Majdányt és Rábét is megszabadítsuk az elhagyatott, düledező, romos házaktól, amelyek a migránsok búvóhelyéül szolgáltak. Nagy részüket a migránsok tették lakhatatlanná, és elcsúfítják, rontják a települések összképét – fogalmazott Pásztor István, és hozzátette:

– Kezdetben, az elkövetkező tíz napban nyolc romos családi ház lebontására kerül sor, a placcok letakarítására. Ezt követően reményeink szerint folytatódni fog Majdányon és Rábén a romeltakarítás, hogy megteremtsük az újrakezdés lehetőségét. A telkekre lehetőség lesz új épületeket emelni, a tágas, nagy kerttel rendelkező portákat meg is lehet művelni, és bérbe is lehet adni. Amit a mai nap folyamán lehetett, elvégeztünk, amit lehetett, megtettünk, a probléma méretéhez viszonyítva kis lépésnek tűnhet, de ha egy-egy akcióval csak néhány milliméterrel kerülünk közelebb a bennünket évek óta sújtó migránsválság megoldásához, akkor már megérte a fáradozást – mondta Pásztor István Majdányon.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, GER (Fotó: Ótos András)
Ostale vesti