Skip to main content

Látszik az államalapító magyar király alkotásának maradandósága

Látszik az államalapító magyar király alkotásának maradandósága

Látszik az államalapító magyar király alkotásának maradandósága

 Ahogy sokasodnak a magyar államiság mögöttünk hagyott évei, úgy látszik egyre tisztábban az alapító király alkotásának maradandósága – hangzott el Horgoson Szent István napján.

A himnusz eléneklésével vette kezdetét a Szent István-napi rendezvény Horgoson.

Ezt követően Kenyeres Klaudia könyvtáros idézte fel Szent István király életét, munkásságát.

„Ha nem lett volna Szent István, akkor valószínűleg, mi magyarok is feledésbe merültünk volna, egyek lennénk azon Kárpát-medencei törzsek közül, akik itt kalandoztak, és a történelem süllyesztőjébe vesztünk volna, viszont Szent István felismerte azt, hogy egy keresztény magyar államot kell, hogy létrehozzon, mindenféle külső behatás nélkül.”

A szobornál ezt követően sor került az új kenyér megszentelésére, valamint a jelenlevők elhelyezték az emlékezés virágait.

Sós Nóra, elnök, Juvenior Polgárok Egyesülete, Horgos: „Szent István fontos hagyatékot hagyott a vajdasági magyarok és minden magyar számára, és Vajdaságban az első köztéri szobor előtt tudunk megemlékezni, és ha valóban hittel, alázattal fogalmazzuk meg és visszük tovább az ő munkásságát, amit fiának hagyott, akkor gondolom mindannyian azt be tudjuk építeni a saját életünkbe. Azt hiszem, hogy a hitmegtartó ereje nagyon fontos a mai világban is.”

A program további részében Bartók Bélára emlékeztek a jelenlevők, arról, hogy 1906-ban népdalokat gyűjtött Horgoson.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti