Skip to main content

Szent István öröksége a legidőszerűbb napjainkban

Szent István öröksége a legidőszerűbb napjainkban

Szent István öröksége a legidőszerűbb napjainkban

 A Magyar Nemzeti Tanács által szervezett Szent István-napi ünnepséget péntek este tartották az Újvidéki Színházban. Az eseményen beszédet mondott Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke és Hajnal Jenő, az MNT elnöke.
 

Emlékezni öröm és kötelesség - mondta Újvidéken Hajnal Jenő. Az MNT elnöke kiemelte: a zűrzavaros és önmagából kiforduló világunkban Szent István ismét élmény és ihlet lehet számunkra.

„Szent István öröksége, ha lehet a legidőszerűbb napjainkban, hiszen Imre herceghez intő szavait fogalmazva pontosan a befogadásról, az emberi szeretetről, az együttélésről próbált olyan üzenetet hagyni, amely napjainkban is a legidőszerűbb. Nehéz háborús körülmények, nehéz gazdasági helyzet ellenére az együtt ünneplés, a múlthoz való kötődés az, ami közös alap.”
 

A gazdag magyar történelem legnagyobb alakja Szent István, ezt mi sem bizonyítja jobban mint, hogy ezen a tartományi jelentőségű napon együtt ünnepeltek magyarok és szerbek, valamint a nemzeti tanácsok képviselői - mondta Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke.

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „Szeretném külön kihangsúlyozni az együtt szót. Kifejezve azt a büszkeséget, hogy azok közé tartozom, akik kezdeményezték és döntően befolyásolták, hogy ez az ünnep közös jelentőségű, tartományi jelentőségű és általános jelentőségű dátummá legyen nyilvánítva. Hölgyeim és uraim, a szerb nép és minden nemzeti kisebbség, nemzeti közösség és minden hazánkban, különösen itt Vajdaságban élő ember egyenlősége, etnikai, felekezeti, kulturális vagy bármilyen más hovatartozástól függetlenül az egyik legfontosabb jellemző és a legnagyobb értéke az országunknak és Vajdaságnak.”

A "Honnan jő a fény..." című ünnepi műsoron fellépett Vitkay-Kucsera Ágota énekművész és Verebes Krnács Erika előadóművész, Klemm Dávid zenei kíséretével. Színpadra lépett a topolyai Cirkalom táncegyüttes is, őket az óbecsei Fokos zenekar kísérte.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti