Skip to main content

Ünnepelt a szórvány

Ünnepelt a szórvány

Ünnepelt a szórvány

 Szent István szobrának megkoszorúzásával, hálaadó szentmisével, az új kenyér megszentelésével és ünnepi műsorral emlékeztek államalapító királyunkra a bánáti Muzslyán.
 

Muzslya egyike azon ritka magyar közösségeknek Bánátban, amelynek Szent István szobra van. A fából készített emlékmű a magyarországi Mindszent ajándékaként 2015-ben került a falu központjában található Emlékparkba. Azóta fontos jelképe a vidék szórványmagyarságának.

Kovács Elvira, alelnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „A közép-bánáti régióban, ebben a pillanatban Muzslyán, Nagybecskereken és Erzsébetlakon is megemlékezünk. Ugyanis önazonosságunk megőrzése szempontjából jó, hogy érezzük a közösséghez, az egy nemzethez tartozást, és hogy mi is az egységes magyar nemzet része vagyunk.”
 

A megemlékezések szervezője a 75 éves Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület volt, amelynek képviselői pénteken Budapesten vehették át a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat.

Kósa Zoltán, alelnök, Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület, Muzslya: „Szórványban vagyunk, mind kevesebben, és Szent Istvánnak az intelmei a mai napig is élnek, és egybe kell, hogy tartsuk magunkat. Ilyen alkalommal valójában összejön a falu apraja nagyja, és ez nekünk azt jelenti, hogy igenis kötődünk a hazához, Magyarországhoz.”
 

Hálaadó szentmisét mutattak be a Mária Szent Neve plébániatemplomban, amelyet Kalapis Sztoján plébános celebrált. Az atya megszentelte az új kenyeret, majd ünnepi műsor következett a templomban.

Szalma Árpád, citerás, Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület, Muzslya: „Minden évben a vegyes kórus fellép és zenél, a citerazenekarral együtt. Idén is, majdnem minden évben ugyanazokat a dalokat hozzuk el. Az egyik például Szent István király nevére íródott, hogy „István király ne féltsd ellenségedet”, a másik egy olyan, hogy „Ó Nagy Asszony” vagy „Mentsük meg a hazát!”

A megemlékezés végén kiosztották az új búzából sült kenyeret.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti