Skip to main content

Palicson gyűltek össze a vajdasági magyarok, hogy Szent István királyt és az új kenyeret ünnepeljék

Palicson gyűltek össze a vajdasági magyarok, hogy Szent István királyt és az új kenyeret ünnepeljék

Palicson gyűltek össze a vajdasági magyarok, hogy Szent István királyt és az új kenyeret ünnepeljék

 A hit a szabadságunk alapja, a szabadság a megmaradásunk záloga - mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Palicson tartották meg a Szent István-napi vajdasági központi ünnepséget. Az ökumenikus kenyéráldást követően Pásztor István, a szervező VMSZ elnöke mondott beszédet. Mint fogalmazott, a nemzethez tartozás kiteljesedése az elmúlt 12 év magyarországi nemzeti kormányzásának köszönhetően aranykorát éli.
 

Palicson gyűltek össze a vajdasági magyarok, hogy Szent István királyt és az új kenyeret ünnepeljék. A hagyományokhoz híven ezúttal is ökumenikus kenyéráldást tartottak a Vigadó előtt felállított színpadon.

Az ünnepség folytatásában Pásztor István szólt az egybegyűltekhez. Mint a VMSZ elnöke elmondta: a fejlődő gazdaságot, a fellendülő ipart, a gépesített mezőgazdaságot és az állattenyésztést másodpercek alatt megsemmisítheti az aszály, a szankciós politika, az ideológiai hadviselés, a politikai nyomásgyakorlás és a háború. A politikus a vajdasági központi rendezvényen úgy fogalmazott, mifelénk nincsenek könnyű idők, legfeljebb nyugalmi időszakok, nyugodt építkezésre alkalmas egy-két évtized.
 

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Áramszünet, benzinhiány, gázmizéria. A huszadik században több alkalommal találkoztunk ezzel, kipróbáltuk, hogy milyen. Európa nyugati részében akkoriban, amikor mi páros és páratlan számra végződő rendszámtábla alapján hajtottunk autót, a jóléti társadalmak előnyeit élvezték. Mi pedig nem tudtuk, hogy a hiánygazdaság a demokrácia fejlettebb formája. No, de most újra ezt akarják velünk megtanítani, s mivel erősek, dölyfösek, fölényesek, nem riadnak vissza a nyomásgyakorlástól, arathatnak sikereket. De akkor mi tart meg bennünket? A belső értékünk: a hitünk, ami szabadságunk alapját jelenti. A szabadságunkét, ami megmaradásunk záloga.”
 

Pásztor kiemelte: a Szent István királyunk elképzelésének igyekezve megfelelni gondot kell viselnünk arról, ami a miénk: a szülőföldünkről. A VMSZ elnöke hozzátette: együtt kell működnünk, hogy fejleszthessük városainkat, falvainkat. „A helyes választás a nemzet megmaradásának feltétele. A helyes választás az önbecsülés és nem a dölyfösség. A helyes választás az együttműködés, de nem a megalkuvás. A helyes választás a keménység és nem a simulékonyság. A helyes választás annak elismerése, hogy a teremtett világ része vagyunk, nem pedig teremtettük a világot, aminek urai lehetünk.”
 

Pásztor István Palicson köszönetet mondott Magyarország nemzeti kormányának, és a szerb államvezetésnek és az államfőnek az egy évtizedes partneri viszonyulásért. A VMSZ elnöke beszédében kitért az elmúlt időszakban – mint fogalmazott – ránk zúduló migránsáradatra is. Pásztor hangsúlyozta: a bevándorlókat Szerbia déli határán kell megállítani. „Újfent és világosan ki kell mondani, a migránsinváziót a déli határon meg kell állítani. Mi nem válhatunk a nyugati utópiák foglyaivá, a migránsok nem válhatnak ugyanezen utópiák áldozataivá, szerencsétlen páriákká, akik hónapokon át egyre frusztráltabban és dühösebben próbálkoznak Európa bevételével, annak az Európának a bevételével, ami egyébként – állítása szerint – örömmel várja őket. A kettős beszéd helyett a megoldások irányába kell elindulni, de ehhez kétségtelenül meg kell szüntetni a jelenlegi áldatlan állapotokat.”
Pannon RTV

Pásztor István beszédét követően megszegték az új búzából készült kenyeret, majd zenés szórakoztató műsor kezdődött Palicson. A központi rendezvény a budapesti Operettszínház művészeinek előadásával, és munkatársunk Dj Manó fellépésével zárult.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti