Skip to main content

A modern betegellátásért

A modern betegellátásért

Új mobil röntgengéppel gazdagodott a Zentai Közkórház
A modern betegellátásért

A Zentai Közkórház egy új mobil röntgengéppel gazdagodott, amelynek köszönhetően javul a betegellátás, és a személyzet munkája is könnyebb lesz. Prof. dr. Vickó Ferenc egészségügyi államtitkár dr. Csáki Beátának, a kórház igazgatójának adta át ünnepélyesen a fontos berendezést.
Az igazgató elmondta, hogy az új röntgengép hatalmas segítséget jelent a kórháznak, mivel mobil gépről van szó.
– Ez azt jelenti, hogy bármelyik pillanatban át lehet vinni egyik helyiségből a másikba. Közvetlenül a betegágy mellett, illetve a műtőben is használható. Vannak olyan betegek, akik nem mozgathatóak, ezért nagy segítség ez a berendezés, mert csak odatoljuk melléjük, és már használhatjuk is. Naponta akár harminc vizsgálatot is el tudunk majd rajta végezni. Az ellátás minősége fog javulni a gépnek köszönhetően, és ez nagy segítség a kórházban dolgozóknak is. Reményeink szerint még egy fix röntgengépet kapunk a közeljövőben, ugyanis a régi már 7 éves, és rengeteget használták az utóbbi években. Nagyjából 80 röntgenvizsgálatot végeznek el egy nap alatt a zentai egészségügyi intézményekben. A mosodánk gépeinek a közbeszerzése is lezajlott, a szemészeti rendelő új felszerelését pedig őszre várjuk, továbbá, egy kis késéssel ugyan, de a nőgyógyászatra is érkeznek majd új berendezések – foglalta össze az igazgatónő.


Prof. dr. Vickó Ferenc kiemelte, hogy Szerbiában modernizálják az egészségügyet. Elmondta, hogy az Egészségügyi Minisztérium révén a Világbank közbenjárásával az ún. második egészségügyi projektumban 65 egészségház és 55 kórház kap, illetve kapott digitálist röntgengépet.


– Szükségét láttuk annak, hogy a digitalizálással és a röntgengépek beszerzésével feljavítsuk az egészségügyi szolgáltatások minőségét. A célunk, hogy az orvosok időben fel tudják ismerni a betegségeket, így nagyobb eséllyel gyógyulnak meg a betegek. Az egészségügy állandó beruházást igényel. Jelenleg 48 millió euró a befektetés keretösszege, és ezeket a megvásárolt berendezéseket már használják a páciensek. A minisztérium tervei között szerepel egy központi rendszer létrehozása, amely az összes gépet nyilvántartaná. Ennek köszönhetően a rendszeres karbantartások kivitelezése is könnyebb lenne, illetve jobban tudnánk gazdálkodni a pénzzel, mivel előre tudnánk, mikor kell alkatrészt cserélni egy-egy gépben. Ez a következő lépés, majd ezek után tovább szeretnénk fejleszteni a diagnosztikai eszközöket – mondta prof. dr. Vickó Ferenc.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, HAT
Ostale vesti