Skip to main content

Három napon át tartó falunap Magyarittabén

Három napon át tartó falunap Magyarittabén

Három napon át tartó falunap Magyarittabén

 A hétvégén háromnapos programmal ünnepeltek Falunapot a bánáti Magyarittabén. Erre az eseményre sok elszármazott is hazalátogatott szülőfalujába, amely elsősorban a legdélebbi Kossuth-szoborról ismert.

Magyarittabé fogyatkozó közösség, ezért fontos minden találkozás az itt élők számára.

Kerekes József, tanácselnök, Magyarittabé: „Református közösség vagyunk, nincs templombúcsúnk, de hát csak kéne egy hétvége, amit a saját embereinknek szentelnénk. Mert sajnos Ittabéről nagyon sokan elszármaztak, és ez egy alkalom arra, amikor mindenki az évi szabadságot kihasználva hazajön. És ekkor meg szokott duplázódni a falu létszáma.”
 

Erre az alkalomra, aki csak teheti, hazajön Magyarittabére.

Krizbai Hajnalka, Versec: „Becskereki születésű vagyok, de Magyarittabén nőttem fel. Mindaz, amivé lettem a mai napig, Magyarittabének köszönhetem. Itt olyan emberek éltek, akik református vallásúak és nemzetmegtartók. A mai napig így van ez. És mindig szeretettel jövök haza.”
 

A falunapot 16. éve ünnepelik Magyarittabén. Ünnepi istentiszteletet tartanak, megkoszorúzzák a Kossuth-szobrot, valamint a II. világháborúban elesett harcosok emlékművét, és számos rendezvénnyel várják a vendégeket a virágdíszbe öltöztetett központban.

Patai Attila, alelnök, Magyarittabé HK Tanácsa: „Szebbé és élhetőbbé szeretnénk tenni ezt a kis településünket, odaadó munkával. A nagy melegben - tudjuk, hogy milyen időjárás után vagyunk - hetente három-négy alkalommal a fiatalok fent vannak, és öntöznek, hogy ezt a parkot és a központunkat szebbé tegyék.”
 

Itt volt a magyarországi Békés város küldöttsége is. A harmadik falutelepítés során ugyanis 1786-ban 44 békési család költözött Magyarittabére.
 

Polgár Zoltán, alpolgármester, Békés, Magyarország: „Testvérvárosi kapcsolatot alakítottunk ki. Ez oda-vissza jár. A magyarittabeiek is járnak hozzánk folyamatosan, a rendezvényeinkre, de ennél még tovább mentünk már jó pár éve, mert nem egy, nem kettő családot ismerek, akik már barátságot kötöttek jó pár éve, és folyamatosan járnak, nem csak rendezvényekre, hanem egymás meglátogatására is.”

A magyarországi Darnózselit ezúttal a néptáncosok képviselték.

Fazekas Zoltán, nyugalmazott polgármester, Darnózseli, Magyarország: „Családi kapcsolatok révén kezdett Magyarittabé és Darnózseli között egy kapcsolat kialakulni. Kulturális kapcsolatként indult, és remélem, ebből testvértelepülési kapcsolat is lesz hamarosan. Idén volt egy EU-s pályázatunk, ahol testvértelepüléseket hívtunk meg. Idénre sikerült meghívnunk a magyarittabéi kultúregyesület néptánc-együttesét.”
 

A művelődési műsorban bemutatkoztak a helybeli Búzavirág egyesület néptáncosai is. Volt pörköltfőző-verseny, íjászati bemutató, kirakodóvásár, számos sport- és zenei rendezvény.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti