Skip to main content

Megalakult az új szerbiai parlament

Megalakult az új szerbiai parlament

Megalakult az új szerbiai parlament

 Majdnem pontosan négy hónappal az előrehozott parlamenti választásokat követően megalakult az új szerbiai parlament.

A hétfői ülésen a képviselők letették esküjüket, a házelnököt és helyetteseit viszont csak kedden választják meg.

Az új összetételű parlament alakuló ülése a szerb himnusszal kezdődött, az ülést pedig a korelnök vezette le, ebben a legfiatalabb képviselők voltak a segítségére. A korelnök a legidősebb parlamenti képviselő, a 81 éves Vladeta Janković, az Együtt Szerbia győzelméért nevű lista képviselője volt. Ez a lista már a kampány során is élesen bírálta a Szerb Haladó Pártot, és a kormányalakítási konzultációk alkalmával is közölte, ellenzéki szerepre készül.

Vladeta Janković, korelnök, Szerbiai Képviselőház: „Becsületes választás addig nem lesz, amíg lefizetés, fenyegetés, nyomásgyakorlás és erőszak lesz. Amíg a közszolgálati médiában való szereplés nem válik elérhetővé mindenkinek, amíg a választási bizottságok arra várnak, hogy helyettük a hatalmon lévő politikusok döntsenek és amíg egyetlen ember szeszélye és akarata az alkotmány felett áll.”

A Vajdasági Magyar Szövetségnek öt képviselője került be a törvényhozásba, ami azt jelenti, hogy a VMSZ ismét önálló frakciót tudott alakítani. Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő szerint ez továbbra is lehetőséget biztosít arra, hogy a vajdasági magyarság számára fontos ügyek megfelelő figyelmet kapjanak Belgrádban. Egyebek mellett ide sorolható a kisebbségi jogérvényesítés, a részarányos foglalkoztatás, az oktatás és a művelődés, a fejlesztések, valamint a most is aktuális migránsdúlás orvoslása - mondta Dr. Pásztor Bálint.

Dr. Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Ez nem új, hiszen 2015 nyarától, az első illegális migránsok megjelenésétől fogva folyamatosan a parlamenti felszólalásaink témáját képezte ez a kérdéskör. Éppen ezért került sor az elmúlt években, sok alkalommal rendőri és csendőri fellépésre, a migránsok elszállítására, ami nem elegendő. Mi azt szeretnénk, ha rendszerbeli megoldás születne. Ezt fogjuk követelni nagyon gyakran. Ami azt jelenti, hogy védeni kell az országnak a déli határát és meg kell azt akadályozni, hogy a migránsok bejussanak az ország területére. Azok esetében pedig, akik sajnos már itt tartózkodnak, azt követeljük, hogy a befogadóközpontokban tartózkodjanak kizárólag, hiszen a szerbiai jogszabályok értelmében nem léphetnének ki az utcára.”

A szerbiai Alkotmány értelmében a kormánynak a parlament alakuló ülését követő 90 napon belül fel kell állnia, vagyis legkésőbb október végéig új kormánya lesz az országnak. Ehhez azonban a köztársasági elnöknek meg kell bíznia a legtöbb szavazatot kapott párt miniszterelnök-jelöltjét a kormányalakítással, hogy a koalíciós tárgyalások lefolytatását követően megalakulhasson a kormány.

 

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti