Skip to main content

Tűzoltóverseny, lovasfelvonulás és buli Kishegyesen

Tűzoltóverseny, lovasfelvonulás és buli Kishegyesen

Tűzoltóverseny, lovasfelvonulás és buli Kishegyesen

 Az Anna-napok rendezvénysorozat utolsó napján tűzoltóverseny, lovasfelvonulás, szentmise, hangverseny és koncert várta a látogatókat. Az egy hétig tartó ünnepség este ér véget, egy lemezlovasok szolgáltatta zenétől dübörgő bulival.

A kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület második alkalommal szervezte meg az Összetartozás Hagyományőrző Tűzoltó Versenyt és Kárpát-medencei magyar tűzoltó testületek találkozóját Vajdaságban. A megmérettetés előtt egy rögtönzött bemutatót is tartottak.

Kurin Ákos, alelnök, Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület, Kishegyes: „Elsődleges dolgunk a tűzoltás és a tűzmegelőzés. Emellett foglalkozunk hagyományőrzéssel. Elmondhatom azt, hogy Vajdaságban nem sok tűzoltó egyesület foglalkozik hagyományőrzéssel. Ez azt takarja, hogy régi tűzoltóhagyományainkat megőrizzük. Mint ahogy itt mögöttem látható egy mozdonyfecskendő, azt az idén mi felújítottuk, amivel elődeink, őseink oltották a tüzet körülbelül a második világháborúig.”

A szerbiai csapatok mellett Magyarországról, Szlovákiából, Romániából is érkeztek önkéntes tűzoltók. A tűzoltószekér felújításának ötlete Béres Ferenctől, a Magyar Tűzoltószövetség Hagyományőrző Bizottságának elnökétől eredt.

Béres Ferenc kiemelte: „Itt azokkal az eszközökkel ismerkedhetnek meg a látogatók, a versenyzők, amik a régmúltban voltak. Például egy tűzoltószekérrel kettő tűzoltó ment ki összesen, és hogy ha azt akarta a szomszéd, hogy ne égjen le az ő háza is, akkor segített pumpálni azokat a szekereket. Tehát már akkor benne volt ez, hogy segítség nélkül ez nem megy.”

Az Endukas Lovas Klub udvarából indulva egy 33 fogatból és 22 hátasból álló menet is körbejárta Kishegyes utcáit. A lovasfelvonulás nyolc éve része a rendezvénysorozatnak.

Cékus Lenke, tag, Endukas Lovas Klub: „Mindig is létezett lovaskultúra Vajdaságban. Szerintem amióta megy a Vajdasági Vágta, tehát tíz éve, egyre több az érdeklődő, egyre több a lótartó, mind Kishegyesen, mind egész Vajdaságban. Egyre több gyerek jár lovagolni.”

Az egy hétig tartó rendezvénysorozat lehetőséget biztosított úgy a helyiek és vendégeik, mint a Kishegyesről elszármazott, és erre az időszakra hazalátogató családok számára, hogy megtalálják a számukra megfelelő programot, tartalmakat.

Sándor István, alpolgármester, Kishegyes: „Az Anna-napok programsorozat egy hazaváró rendezvény, tulajdonképpen a fő témája itt az összetartozás, és azok a családok, amelyek elszármaztak, vagy szerteszét vannak a Kárpát-medencében, illetve a nagyvilágban, ők hazatérnek többségében Kishegyesre az Anna-napok rendezvényre, illetve templombúcsúra, templomunk védőszentjének a napjára.”

A több mint 230 éve épült Szent Anna Római Katolikus Templomban ünnepi szentmisén adtak hálát közösen a hívek. A védőszentről elnevezett templombúcsú, amely a rendezvénysorozattal és kirakodóvásárral egy színes kavalkádot alkot, a kilencvenes évekre nyúlik vissza. A helyi közösség védnöksége alatt lassan tíz éve működik.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti